ροή ειδήσεων

Κυνηγάει ρεκόρ 2.168 ετών ο Φελπς που κατέχει ο Λεωνίδας ο Ρόδιος


Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη τα αμερικανικά trials από τα οποία προκύπτουν οι αθλητές που θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή αποστολή των ΗΠΑ στην κολύμβηση. Ο Μάικλ Φελπς αποτελεί πόλο έλξης όπου και αν αγωνίζεται, πόσω μάλλον όταν αυτό γίνεται μπροστά στους συμπατριώτες του και σε μία διοργάνωση που η τηλεθέαση και το ενδιαφέρον του κόσμου φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Πριν από λίγα 24ωρα ο 31χρονος έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στην απαράμιλλη καριέρα του καθώς έγινε ο πρώτος Αμερικανός κολυμβητής που θα συμμετάσχει για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τα 200μ. πεταλούδα, τα ξημερώματα του Σαββάτου ήρθε η πρόκριση και στα 200μ. μεικτή. Για όσα έχει κάνει ο Φελπς την τελευταία 15ετία έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, έχουν μιλήσει δεκάδες ειδικοί και έχει αναλυθεί η κάθε του κούρσα. Γνωρίζουμε τις συνήθειές του, την προσωπική του ζωή, τις εξόδους, τη διατροφή του, τις θερμίδες που καταναλώνει ημερησίως και την πιο σημαντική ή ασήμαντη λεπτομέρεια της καθημερινότητάς του.

Τα 26 παγκόσμια πρωταθλήματα και τα 22 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 18 χρυσά τον έχουν τοποθετήσει στον πάνθεον του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα επιτεύγματά του πραγματικά τρομοκρατούν τους αντιπάλους του και είναι βέβαιο πως θα περάσουν αρκετές γενιές μέχρι να παρουσιαστεί ένας νέος Φελπς στις πισίνες. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του Φελπς ήταν εκείνη στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Στις 16 Αυγούστου ο Αμερικανός σημείωσε την πέμπτη νίκη του στη συγκεκριμένη διοργάνωση, έφτασε συνολικά τα εννέα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα και κατέρριψε μετά από έναν αιώνα και 24 ημέρες το ρεκόρ που κρατούσε ο συμπατριώτης του, Ρέι Γιούρι, με τις περισσότερες νίκες σε ατομικά αγωνίσματα Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Λονδίνο το 2012 ο Φελπς πανηγύρισε άλλα δύο χρυσά ατομικά μετάλλια φτάνοντας στα 11. Από τότε φιγουράρει με ακόμα μεγαλύτερη άνεση στην πρώτη θέση των αθλητών (ανδρών ή γυναικών) με τις περισσότερες ατομικές νίκες σε οποιοδήποτε άθλημα Ολυμπιακών Αγώνων. Βάσει λοιπόν αυτών των κατορθωμάτων ο γεννημένος στη Βαλτιμόρη στις 30 Ιουνίου 1985, Μάικλ Φρεντ Φελπς, είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων όλων των εποχών… Ή μήπως δεν είναι;

Ποιος Φελπς; Ο!

Ο Αμερικανός είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων όλων των εποχών στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η λέξη-κλειδί στην προηγούμενη πρόταση είναι η «σύγχρονη». Είτε το γνωρίζει είτε όχι (που είναι το πιθανότερο) ο Φελπς ενδέχεται να ξεπεράσει στο Ρίο ένα ξεχωριστό ρεκόρ που χρονολογείται από το… 152 π.Χ.!

Χιλιάδες χρόνια πριν υπήρξε ένας αθλητής που μέχρι τα 36 του νικούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το όνομά του ήταν Λεωνίδας, είχε καταγωγή από τη Ρόδο αλλά ποτέ δεν πήρε στα βιβλία τη θέση που του άξιζε. Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος είναι ο ένας και μοναδικός αθλητής στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχει κατακτήσει συνολικά 12 νίκες σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πεδίο δόξας του άρχισε να στήνεται στην 154η Ολυμπιάδα, το 164 π.Χ., συνεχίστηκε το 160, ακολούθησε το 156 και ολοκληρώθηκε το 152 π.Χ. Σε κάθε μία από τις τέσσερις συνεχόμενες διοργανώσεις ο Λεωνίδας αναδείχθηκε «τριαστής», δηλαδή νικητής σε τρία αγωνίσματα την ίδια ημέρα. Οι ικανότητες του Ρόδιου δρομέα ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς πως συνδύαζε δαιμονιώδη ταχύτητα στις μικρές αποστάσεις και εντυπωσιακή αντοχή στις μεσαίες.

Τα αγωνίσματα στα οποία φόρεσε στο κεφάλι του τον κότινο ήταν το στάδιο (κούρσα περίπου 200μ.), ο δίαυλος (περίπου 400μ.) και ο οπλιτόδρομος (περίπου 800μ.). Και αν στα δύο πρώτα η αθλητική περιβολή των αθλητών περιοριζόταν στα τελείως απαραίτητα (ή καμία φορά ούτε και σε αυτά), στον οπλιτόδρομο οι συμμετέχοντας έτρεχαν με ασπίδα φορώντας εξάρτυση και κράνος.

Κάθε επιστροφή του στο νησί συνοδευόταν από διθυράμβους, πανηγυρικές τελετές, απαγγελίες ποιημάτων και δώρα. Οι συμπολίτες του τον έραιναν με άνθη σε όλη τη διάρκεια της πορείας του μέχρι το ιερό όπου γίνονταν οι θυσίες προς τους θεούς. Ο Λεωνίδας ήταν ασυναγώνιστος για δεκαέξι χρόνια και αποτελούσε τον πιο γρήγορο άνθρωπο του τότε γνωστού κόσμου. Σπουδαίοι αθλητές στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξαν πολλοί.

Σε αντίθεση όμως με τα βαριά αθλήματα στα οποία ήταν πιο εύκολο να διατηρήσει κάποιος τη δύναμή του, τα αγωνίσματα του δρόμου απαιτούσαν περισσότερη εξάσκηση, ταλέντο και ικανότητα προκειμένου ένας αθλητής να είναι ανταγωνιστικός για 16 ολόκληρα χρόνια.

Δύο χιλιάδες χρόνια μετά ο Φελπς κλείνει το μάτι στο δωδέκατο μετάλλιο και στην ισοφάριση ενός πανάρχαιου (κυριολεκτικά) ρεκόρ. Και ποιος ξέρει; Μπορεί στο Ρίο να φτάσει στις 13 ατομικές νίκες. Έτσι και αλλιώς τα ρεκόρ είναι για να σπάνε.


sportsfeed.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *