ροή ειδήσεων

Δικαίωση του ομογενή Μ. Αγγελιάδη για Αφάντου μετά από έγκριση ΣτΕ

Νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) Αφάντου Ρόδου, γεγονός που δικαιώνει τον ομογενή επενδυτή Μερκούριο Αγγελιάδη, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2014 είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης από το ΤΑΙΠΕΔ στον σχετικό διαγωνισμό για την μεγάλη έκταση των 1.360 στρεμμάτων στην περιοχή.

Εκτοτε υπήρξαν παρεμβάσεις ακόμη και από τον Υπουργό Πολιτισμού, θέτοντας σε κίνδυνο την μεγάλη επένδυση, και κινητοποιώντας τις Αρχές στη Ρόδο που επιθυμούν την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης.

Ωστόσο το Ε’ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 160/206 γνωμοδότησή του, έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου Ρόδου (παραλία Αφάντου) του Δήμου Ρόδου και έκανε ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελιάδη, που μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα», ειδοποιήθηκε από τον δικηγόρο του για τα καλά νέα, όπως χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ και δήλωσε πλέον αισιόδοξος ότι η επένδυση μπορεί πια να προχωρήσει.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την Α’ Ζώνη με τις αρχαιότητες, είπε ότι ήταν γνωστή και υπήρχε από την αρχή, γεγονός που είχε ληφθεί υπόψη.

«Τότε είχα εξηγήσει ότι τα όποια επενδυτικά σχέδια υλοποιηθούν και φέρουν αρχαία στην επιφάνεια, θα εκτεθούν. Ενώ τώρα είναι απλά θαμμένα στο χώμα», σχολίασε.

Πάντως, εκτίμησε ότι το «μάστερ πλαν» που είχε καταθέσει έχει ουσιαστικά και με την απόφαση του ΣτΕ εγκριθεί.

Εξάλλου, πρόσθεσε, το νότιο τμήμα, το μικρότερο, το έχει κατοχυρώσει η TUI που είναι ένας κολοσσός τουριστικός και εκεί θέλει να κτίσει δύο ξενοδοχεία, κάτι που δύσκολα μπορεί το κράτος να αρνηθεί με διάφορα προσκόμματα.

Οπως και να έχει ο κ. Αγγελιάδης τον Αύγουστο θα επισκεφτεί τη Ρόδο και θα ξεκαθαρίσει όλες τις εκκρεμότητες. «Πάντως τώρα θα σας επισκεφτώ πιο αισιόδοξος» είπε για το επικείμενο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ΕΣΧΑΔΑ περιλαμβάνει δυο ακίνητα. Το ένα είναι το Γκολφ Αφάντου, επιφάνειας 1.327.994 τ.μ. και το δεύτερο είναι το Νότιο Αφάντου, εμβαδού 255,763 τ.μ.

Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η έκταση του Γκολφ (Βόρειο Αφάντου) είναι αυτή για την οποία πλειοδότησε και κατοχυρώθηκε στον κ. Αγγελιάδη.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την πρόβλεψη «μεικτής χρήσης» (τουρισμός-αναψυχή και τουριστικό-παραθεριστικό χωριό), τη δημιουργία μαρίνας μικρής δυναμικότητας για την εξυπηρέτηση των ξενοδοχειακών μονάδων, καταλήγοντας ότι ικανοποιείται έτσι και ο νομοθετικός σκοπός της αποδοτικότερης εκμετάλλευσης του δημοσίου ακινήτου.

Από την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της όλης έκτασης έχει εξαιρεθεί, λόγω των αρχαιοτήτων, η Α’ ζώνη (σ.σ. περίπου 200 στρέμματα), ενώ η Β’ Ζώνη, όπως και η υπόλοιπη έκταση που είναι και το Γκολφ Αφάντου (7 γήπεδα σε έκταση περίπου 450 στρεμμάτων), μπορεί να αξιοποιηθούν ανεξάρτητα από τον αρχαιολογικό τους χαρακτήρα.

Ακόμη, στην περιοχή του Γκολφ Αφάντου επιτρέπεται η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, όπως και η αναδιάταξή του προκειμένου να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές του ΕΟΤ, ενώ ειδική μέριμνα γίνεται για την προστασία του υγροβιότοπου της περιοχής.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ηπιότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με γνώμονα και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού (αρχαιολογικών χώρων) περιβάλλοντος, επιτρέποντας, πάντως, την αξιοποίηση (και επέκταση) γηπέδου γκολφ, τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικών εγκαταστάσεων (μαρίνας) κ.λπ.

Με το «πράσινο φως» του ΣτΕ, που έκρινε νόμιμο το ΕΣΧΑΔΑ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις -πιθανότατα έως το φθινόπωρο- με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που έχουν πάντως θέσει ως προϋπόθεση τη διενέργεια διαφόρων κινήσεων προκειμένου να μπορούν να «απεγκλωβιστούν» η πρόοδος των εργασιών και τα «νομικά αγκάθια» που προέκυψαν μετά τον χαρακτηρισμό τού προς αξιοποίηση ακινήτου ως αρχαιολογικού χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προχωρά η υλοποίηση της επένδυσης ύστερα από γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής, για να διαπιστώνεται αν υπάρχουν πράγματι αρχαία και σε ποιο σημείο, ώστε να εντοπίζεται πού ή πώς επιτρέπεται η πρόοδος των οικοδομικών εργασιών.

Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος θεωρείται κομβική για την πρόοδο της επένδυσης και ήδη το νέο ΕΣΧΑΔΑ μαζί με το πρακτικό επεξεργασίας 160/16 του ΣτΕ στάλθηκε στα συναρμόδια υπουργεία και στο ΤΑΙΠΕΔ για τα περαιτέρω.

Του Αρη Παπαδόπουλου

Με πληροφορίες από το «ΑΜΠΕ»

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *