ροή ειδήσεων

Πάτμος: Σοφιστικέ, αλλά αληθινή


Με θέα στη Σκάλα, τον πιο πυκνοκατοικημένο οικισμό της Πάτμου. (Φωτογραφία: ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ)




Η αρχοντιά της έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα - κοσμικό αλλά και διακριτικό μαζί. Ούτε σνομπ ούτε δήθεν, αλλά ξέγνοιαστη και έτοιμη για ξενύχτια και δυνατές μουσικές στο λιμάνι, η Πάτμος επιβάλλεται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της μοναδικής της Χώρας, την κατάνυξη που εμπνέουν οι ναοί και τα μοναστήρια, τις χαλαρές και ανέμελες στιγμές που προσφέρουν οι παραλίες της.

Περπατήστε κάθε σοκάκι της Χώρας. Η αρχιτεκτονική της είναι μια πραγματική αποκάλυψη και η γοητεία των αρχοντικών της μοναδική. Οσο περισσότερο παρατηρήσετε τα σπίτια και τις λεπτομέρειές τους, τις θολωτές αψίδες κάτω από τις οποίες περνούν τα δαιδαλώδη σοκάκια της, το νεοκλασικό δημαρχείο του 1870 και τις πλατείες της, τόσο πιο πολύ θα σας καθηλώσει. Χτισμένη γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, διατηρεί στα κτίσματά της πολλά στοιχεία από το βυζαντινό πρότυπο σπιτιού με τη στέρνα και την εσωτερική αυλή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το επισκέψιμο αρχοντικό Νικολαΐδη. Ο περίπατος στα στενά της έχει άρωμα 16ου και 17ου αιώνα, οπότε και χτίστηκαν πολλά από τα οικήματα. Η χαμηλή μουσική στα μπαρ και στις ταβέρνες διαφυλάσσει την ποιότητά της, χαρίζοντάς της μια ωραία παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Συγκρατήστε τα ονόματα Ψιλή Αμμος και Λάμπη. Είναι μόνο δύο από τις υπέροχες παραλίες της και κάνουν τη διαφορά. Τη Λάμπη χαρακτηρίζουν τα χρωματιστά βότσαλα με τα σπειροειδή γεωμετρικά σχήματα που λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο. Η Ψιλή Αμμος έχει ένα μόνο ταβερνάκι και εξωτική ομορφιά. Θα την προσεγγίσετε είτε με καΐκι είτε περπατώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι (μισή ώρα διαδρομή). Οργανωμένες και πιο εύκολα προσβάσιμες είναι η Πέτρα με τα μεγάλα λευκά βότσαλα, το γνωστό Αγριολιβάδι με ταβέρνες, beach bars και θαλάσσια σπορ, η ήσυχη Απολλού, ο Γροίκος και άλλες που θα ανακαλύψετε στην πορεία.

Οι γυναίκες φορέστε φούστα και επισκεφτείτε το μοναστήρι.Δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας, θυμίζοντας βυζαντινό κάστρο. Μην ξεχνάτε, βρίσκεστε στο νησί όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε την Aποκάλυψη. Μέσα σε αυτό (χτίστηκε τον 11ο αιώνα) θα νιώσετε σαν χαρακτήρες βυζαντινού μυθιστορήματος κι αν είστε φιλομαθείς, μπορεί να ξεχαστείτε στην πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη του. Φεύγοντας, συνεχίστε για το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το οποίο βρίσκεται σ’ ένα λόφο κάπου ανάμεσα στη Χώρα και τη Σκάλα ή συνεχίστε τη θρησκευτική περιήγηση στα υπόλοιπα μοναστήρια της Πάτμου.

Βάλτε πλώρη για Αρκιούς και για Μαράθι. Τα νησάκια αυτά διοικητικά ανήκουν στην Πάτμο και διαθέτουν μια επιπλέον γαλήνη και φυσική ομορφιά. Εύκολα θα οργανώσετε μια μονοήμερη εκδρομή από το λιμάνι της Πάτμου για τους Αρκιούς, θα κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά τους και θα φάτε φρέσκο ψάρι στην παραλία. Στους Αρκιούς αλλά και στο Μαράθι μπορείτε ακόμα και να διανυκτερεύσετε, αν βρείτε διαθέσιμο κάποιο από τα ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ενισχύστε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου και ταξιδέψτε στο νησί μεταξύ 23 και 29 Ιουλίου. Στόχο έχει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος και περιλαμβάνει προβολές, workshops, σεμινάρια και διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους. Τα ήρεμα μπαράκια της Χώρας θα σας περιμένουν μετά τις προβολές και μέχρι... πρωίας. Αναζητήστε, επίσης, γκαλερί και εργαστήρια, ψωνίστε χρηστικά αντικείμενα τέχνης και ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής (27/8-1/9). Επιτρέψτε στη σοφιστικέ πλευρά της Πάτμου να σας αποκαλυφθεί.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *