ροή ειδήσεων

Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά


Η «απόσυρση» έχει να κάνει με τον «έλεγχο» όλων των Τούρκων κρατικών υπαλλήλων ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν - «Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στην εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ» λένε Τούρκοι διπλωμάτεςΔεν υπάρχει εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό διαβεβαιώνουν Τούρκοι διπλωμάτες σχολιάζοντας την ανάκληση όλων των αξιωματούχων-συνδέσμων που είχε τοποθετήσει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά προκειμένου να ελέγχεται η διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος από τα τουρκικά παράλια.

Υπηρεσιακό στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι πράγματι όλοι οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία ανακλήθηκαν εσπευσμένα. Όπως όμως εξήγησε η Τουρκάλα διπλωμάτης, η «απόσυρση» των «συνδέσμων» έχει να κάνει με την ανάκληση στην Τουρκία όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να «αναφερθούν» στις κρατικές υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το πραξικόπημα και αφορά όλους τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι αξιωματούχοι «σύνδεσμοι», η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις δεν έχει σταματήσει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε η Τουρκάλα διπλωμάτης μιλώντας στο www.protothema.gr και πρόσθεσε: «Η ανάκληση των liaison officers δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αν η Ελλάδα ζητήσει να επιστρέψουν πρόσφυγες στην Τουρκία, αυτό θα γίνει.

Επιχειρώντας να διαψεύσει ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας στο προσφυγικό η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι ο λόγος που δεν λειτουργεί η ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική επικράτεια δεν έχει να κάνει με την Τουρκία.




Προβληματισμός στην ΑθήναΑν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, υπάρχει σίγουρα αγωνία για το κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το «πρωτόκολλο» που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Μάλιστα κάποιοι στην Αθήνα αναρωτιούνται για το κατά πόσο θα γίνει πράγματι η αντικατάσταση των αξιωματούχων.

Η τουρκική πλευρά πάντως, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των δηλώσεων της Τουρκάλας διπλωμάτη, επιρρίπτει αλλού ευθύνες για την μη εφαρμογή της συμφωνίας και παραλλήλως επαναβεβαιώνει ότι η Άγκυρα θα βρει τον τρόπο να εφαρμόζει την συμφωνία και να ολοκληρώνει την διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία των παρανόμως εισελθόντων στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς την παρουσία Τούρκων «συνδέσμων», των λεγόμενων liaison officers δηλαδή, στα ελληνικά νησιά.



Ερντογάν: Είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση της ΕΕ στη συμφωνίαΠάντως, την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Όταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επισημαίνει ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιός τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.



Αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο



Την ίδια ώρα, όμως, ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, την τελευταία εβδομάδα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου, παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.



Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 25 Ιουλίου, διασώθηκαν 475 πρόσφυγες και μετανάστες, σε 11 επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν τόσο από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, όσο και από τις διεθνείς δυνάμεις. Κατά την επέμβαση των δυνάμεων διάσωσης, συνελήφθησαν πέντε διακινητές και κατασχέθηκαν τρία φουσκωτά σκάφη και ένα πλοίο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *