ροή ειδήσεων

Για να σωθεί το ροδίτικο πλατόνι

Βασικοί λόγοι ελάττωσης του πληθυσμού των ζώων αυτών είναι η αθρόα χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες και η εκτεταμένη λαθροθηρία

Οπως ίσως γνωρίζετε, το ελάφι (πλατόνι) είναι το σήμα κατατεθέν της Ρόδου και, δυστυχώς, είχαμε πολλές απώλειες ελαφιών κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στο νησί. Ανάλογες απώλειες υπήρξαν και κατά τις πυρκαγιές του 1987 και του 1992.

Αλλά οι πυρκαγιές δεν είναι ουσιαστικοί λόγοι μείωσης του πληθυσμού των ελαφιών, δεδομένου ότι μετά απ' αυτές φυτρώνει νέο χορτάρι για βοσκή, αυξάνονται οι γεννήσεις και οι απώλειες αναπληρώνονται.

Βασικοί λόγοι ελάττωσης του πληθυσμού των ζώων αυτών είναι α) η αθρόα χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, που δηλητηριάζουν τις τροφές των ζώων και τα νερά στους βιοτόπους τους, και β) η εκτεταμένη λαθροθηρία, σε συνδυασμό με τον δισταγμό των κατοίκων να καταγγέλλουν τους λαθροθήρες.

Ας πούμε δυο λόγια γι' αυτό το πανέμορφο πλάσμα:

■ Ζει κατά ζεύγη ή αγέλες σε πυκνά δάση. Αν το ένα μέλος του ζεύγους σκοτωθεί, συχνά πεθαίνει και το άλλο από λύπη. Το θηλυκό γεννάει την άνοιξη 1-2 μωρά, μετά από κύηση 240-260 ημερών. Το ροδίτικο πλατόνι -το Ντάμα Ντάμα- ζει σε δάση πεύκου ή κυπαρισσιού στον Αγιο Σουλά, στον Μεσαναγρό, γενικά στη Νότια Ρόδο.

■ Τρέφεται με φυτά, κλαδιά, θάμνους, φρούτα, μανιτάρια. Τρελαίνεται για καρπούζι και αχλάδι αλλά και φασόλια.

■ Χαρακτηριστικές είναι οι άσπρες βούλες που είναι διάσπαρτες κυρίως στο πάνω μέρος του σώματός τους, που χρησιμεύουν κυρίως για καμουφλάζ.

Τα κέρατα, που υπάρχουν μόνο στα αρσενικά, είναι στρογγυλά στις ρίζες, ανοίγουν και πλαταίνουν και καταλήγουν σχηματίζοντας χαρακτηριστικές μύτες. Μετά ανεβαίνουν και λυγίζουν προς τα πίσω.

Είναι χαρακτηριστικά και διαφέρουν από τα κέρατα όλων των άλλων ελαφιών. Σχεδόν πάντα είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, και ως προς την ιδιαιτερότητα και ως προς τη συμμετρία τους.

Τα κέρατα του πλατονιού πέφτουν κάθε χρόνο τον Μάιο και ξαναφυτρώνουν σιγά σιγά και είναι πλήρως ανεπτυγμένα τον Σεπτέμβριο. Για κάθε χρόνο ηλικίας του ελαφιού προστίθεται στα καινούργια κέρατα και μία (1) μύτη στο πλατύκερο τμήμα.
Προτάσεις

Σχετικά με την προστασία του ελαφιού της Ρόδου, η Κίνηση Πολιτών «Ο πλατονικός έρωτας της Ρόδου» ζητά τα εξής:

1. Από τον Δήμο Ρόδου να εφαρμόσει τον νόμο για τα αδέσποτα κατσίκια. Μειώνουν σημαντικά τη φέρουσα ικανότητα δασών και βοσκοτόπων, περιορίζοντας σημαντικά τους τόπους διαβίωσης των ελαφιών κι αναγκάζοντάς τα να καταφεύγουν στις καλλιέργειες.

2. Από τους βουλευτές του Νομού να ζητήσουν τον χαρακτηρισμό του ελαφιού ως άγριου ζώου, με από κοινού συντονισμένες προσπάθειες κι όχι με τις κατά καιρούς μεμονωμένες επερωτήσεις. Είναι η κύρια προϋπόθεση για την αποζημίωση, που κι εμείς θέλουμε, από τον ΕΛΓΑ για πιστοποιημένες ζημιές από ελάφια.

3. Ενημέρωση των ευρωβουλευτών ώστε να δρομολογηθεί η επιχορήγηση των αγροτών για κατάλληλες κι ακίνδυνες για το ελάφι περιφράξεις των αγρών τους.

4. Για όποια ενέργεια ή απόφαση να λαμβάνεται υπόψη και το μέρος της κοινής γνώμης, που βλέπει το ελάφι σαν σύμβολο του νησιού, σαν άγριο ζώο, ελληνική πολιτιστική κληρονομιά κι όχι σαν μάστιγα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *