ροή ειδήσεων

Προθεσμία τριών μηνών στις επιχειρήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων POS


Προθεσμία τριών μηνών θα δώσει το υπουργείο στις επιχειρήσεις προκειμένου να προμηθευτούν
τα τερματικά χρέωσης καρτών (POS), ενώ τα φυσικά πρόσωπα από τον Αύγουστο θα πρέπει να χρησιμοποιούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο. Το σχέδιο νόμου κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στις διατάξεις του νόμου θα συμπεριλάβει επιπλέον κίνητρα για τα φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τα ηλεκτρονικά μέσω συναλλαγών. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει λοταρία και μεγαλύτερη έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολογήτου ορίου) για τους φορολογουμένους αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές τους. Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η παροχή μόνο του αφορολογήτου ορίου για όσους πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» δεν φαίνεται να επαρκεί, και γι’ αυτόν τον λόγο συζητήθηκε με τους πιστωτές της χώρας, να δοθούν περισσότερα κίνητρα Αντίστοιχα κίνητρα, θα υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις που κάνουν υψηλούς τζίρους μέσω των καρτών, όπως έκπτωση φόρου κ.λ.π.

Πάντως η τρόικα απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα POS και θα εισέρχονται σε αυτόν οι εισπράξεις που γίνονται μέσω των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών των πελατών.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Από την 1η Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα ζητηθούν αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτα μόνο για το τελευταίο πεντάμηνο του 2016. Από το 2017 για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολογήτου ορίου θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

- Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.

- Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του «πλαστικού χρήματος». Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) αλλά και ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολογήτου ορίου), έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογουμένους αλλά και για τις επιχειρήσεις.

- Ολες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα POS. Σε διάστημα τριών μηνών θα πρέπει όλες να προμηθευτεί τα μηχανήματα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/7/16 12:19

    NA MIOSETE KAI TIN PIO POLI XARTOYRA POY EINE PIO POLI APO TO NA PARIS ENA SPITI KAI TO POSOSTO POY PERNI H TRAPEZA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *