ροή ειδήσεων

Θέλετε να δουλέψετε σε ελληνική startup; Έτσι θα σας προσλάβουν


Blueground, Intale και Warply εξηγούν που βρίσκουν τα τεχνολογικά ταλέντα της Ελλάδας και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.




Μεγαλύτερη δραστηριότητα, ανάγκη για νέα γραφεία και προσλήψεις. Αυτές είναι οι τρεις βασικές ενδείξεις πως μια startup δυναμώνει. Από μόνη της η λέξη «πρόσληψη» χτυπάει «καμπανάκι» και στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η εταιρεία μεγαλώνει, άρα έχει και περισσότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Ας πάμε, όμως, ένα βήμα πίσω ξεκινώντας με το τι είναι η startup. Σίγουρα έχετε ακούσει τη λέξη, είστε σίγουροι όμως πως ξέρετε τι είναι;

Πρόκειται για είναι ένα εγχείρημα με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Οι νεοφυείς αυτές εταιρείες χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους και μοντέλα οργάνωσης, διοίκησης και προσφοράς προϊόντων – υπηρεσιών με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία, ώστε να δώσουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Έτσι, μια startup δεν είναι απλά μια ομάδα από νεαρά άτομα, τα οποία έχουν ξεκινήσει κάτι χωρίς να έχουν ένα ολοκληρωμένο business plan. Τουναντίον είναι εδώ για να δώσουν απαντήσεις, τις οποίες παραδοσιακά μοντέλα δε μπόρεσαν να δώσουν.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, στην προσπάθεια τους να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο των επιχειρήσεων, θα «σηκώσουν κάθε πέτρα» για να βρουν εκείνους τους ταλαντούχους ανθρώπους που θα μοιραστούν το όραμα τους και θα φτάσουν όλοι μαζί την εταιρεία στην κορυφή. Δεν είναι μόνο τα προγράμματα ESOP (Employee Stock Ownership Plans) που αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο για να δουλέψει κανείς σε μια startup, δίνοντας ακόμη και δυνατότητα κατοχής μετοχών από τους εργαζομένους , αλλά μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις. Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, το πιο φιλικό εργασιακό περιβάλλον που διαφοροποιείται απ΄ το «αποστειρωμένο» περιβάλλον των μεγάλων εταιρειών, η ομαδική κουλτούρα με περισσότερο συλλογική λήψη αποφάσεων είναι μόνο μερικοί απ’ τους λόγους για τους οποίους, όσοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και θέλουν να μάθουν μέσα απ’ την εναλλαγή ρόλων, στέφονται προς τις startups, απορρίπτοντας τις μεγάλες εταιρείες. Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει πως δεν είναι μόνο η ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου, οι πωλήσεις και οι συνεργασίες που απασχολούν τους ιδρυτές των εταιρειών. Η στελέχωση της ομάδας τους, έρχεται πρώτη στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Και μια απ’ τις κύριες προκλήσεις στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού που έχει να αντιμετωπίσει κάθε εταιρεία είναι η προσέλκυση ταλέντων για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της και τη δημιουργία ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Τη στιγμή, λοιπόν, που οι νέες προσλήψεις το 2016 σχετίζεται με την ανάγκη των επιχειρήσεων για άτομα με νέες δεξιότητες που θα φέρουν μια καινούργια τεχνογνωσία*, οι έρευνες έχουν δείξει πως η εύρεση των ταλέντων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έρευνα της Manpower (2015) το 59% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει τους κατάλληλους υποψήφιους για μια θέση εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει. Το ίδιο ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 38% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα.

Painful or Painfun;

Κάθε επιχειρηματίας θέλει να έχει δίπλα του την καλύτερη δυνατή ομάδα. Πόσο εύκολο όμως είναι να βρεις τον πιο ικανό υποψήφιο με έναν προσιτό μισθό; Η δυσκολία στην εύρεση ταλέντων που θα ήθελαν να δουλέψουν σε μια startup πηγάζει κυρίως από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι μια μεγάλη μερίδα ατόμων αντιλαμβάνεται την απασχόληση σε μια τέτοια εταιρεία ως μια εναλλακτική καριέρα (και συνήθως λιγότερο επιτυχημένη) και ο δεύτερος είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να εργαστούν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, όπως για παράδειγμα στον προγραμματισμό. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, ειδικά οι τεχνολογικές startups δίνουν μεγάλους μισθούς σε όσους έχουν αυτές τις γνώσεις.

Που μπορούν όμως να βρουν τους κατάλληλους υποψήφιους για να καλύψουν τις ανάγκες τους; Παράγοντες όπως η απειρία σε θέματα προσλήψεων, η έλλειψη χρόνου, τα περιορισμένα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν για τους μισθούς, ειδικά όταν η εταιρεία βρίσκεται σε πρώτο στάδιο ανάπτυξης, αλλά ακόμα και η δυσκολία συμβατότητας με την εταιρική κουλτούρα μιας startup, είναι μόνο μερικές απ’ τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδρυτές των εταιρειών.

Όπως παραδέχεται ο Φάνης Κουτούβελης, CEO της Intale, η αναζήτηση τεχνολογικού ταλέντου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς αρκετοί web developers έχουν φύγει από τη χώρα αναζητώντας ένα πιο σίγουρο επαγγελματικό μέλλον στο εξωτερικό και δύσκολα επιστρέφουν πίσω. Την ίδια στιγμή υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να προσελκύσουν ταλαντούχους προγραμματιστές. «Είναι συγκριτικά πολύ πιο εύκολο να βρεις ανθρώπους που θα καλύψουν θέσεις στο μάρκετινγκ ή στα οικονομικά, παρά product managers ή web engineers» τονίζει.

O Πασχάλης Λιόλιος, Head of Delivery της Warply εξηγεί στο FortuneGreece πώς η αγορά στην Ελλάδα παρουσιάζει μια μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων με βασικότερο αυτόν της φυγής εγκεφάλων (brain drain), που κορυφώθηκε τη χρονιά που πέρασε. Από την άλλη όμως υπάρχουν και στελέχη που εργάζονται στο αλλά θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα, κάτι που το αντιλήφθηκαν σχετικά νωρίς στην εταιρεία και το λαμβάνουν υπόψιν κατά τη διαδικασία του headhunting. Όσον αφορά στο ζήτημα των ταλέντων που σπανίζουν και την τακτική των εταιρειών να δίνουν αυξημένους μισθούς (αύξηση +30-40%) σε σχέση με την αγορά, τονίζει πως στην Warply επιλέγουν να προσλαμβάνουν βάση δεξιοτήτων και να επενδύουν στην εκπαίδευση, «Γενικά οι συνεργάτες επιλέγουν εργασιακό περιβάλλον με γνώμονα πρώτα την εξασφάλιση και μετά την προοπτική» συνεχίζει.

Τέλος, η υπεύθυνη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της blueground εξηγεί πως πάντα υπάρχουν καλά βιογραφικά στην αγορά εργασίας, επομένως η διαδικασία προσέλκυσης και επιλογής υποψηφίων για τις startup δεν διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες εταιρίες. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να είναι ξεκάθαρες οι απαιτούμενες δεξιότητες και οι υποψήφιοι να προσλαμβάνονται ακόμα ικανότητές τους που μπορεί να αναπτύξουν με τον καιρό. (hire for the potential). Ειδικά για την blueground, τονίζουν, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προσέλκυση ατόμων τα οποία θα μπορέσουν να κατανοήσουν αλλά και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η επαγγελματική τους ανάδειξη στα πλαίσια μιας startup εταιρίας.

Γιατί οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να επιλέξουν τις startups

Μπορεί οι προκλήσεις να είναι πολλές για την πρόσληψη των ατόμων από μια startup, την ίδια στιγμή όμως πολλά είναι και τα πλεονεκτήματα εκείνων των υποψηφίων που θα επιλέξουν να εργαστούν εκεί. Οι startups παρέχουν εφόδια που ακόμα και μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να δώσουν. Ένας εργαζόμενος έχει πλήρη εξουσία της θέσης του, κάτι το οποίο συνεπάγεται βέβαια και πολλές υποχρεώσεις. Ήδη αναφερθήκαμε στην ευελιξία που προσφέρουν οι νεοφυείς εταιρείες. Οι νέοι θέλουν ελευθερία και ποικιλία επιλογών. Αυτό ακριβώς προσφέρει η τεχνολογία και κατ’ επέκταση και οι startups. Αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό εργασιακό ωράριο, οι εργαζόμενοι μπορούν αρκετές φορές να επιλέξουν εκείνοι τις ώρες που θα εργάζονται, καθώς επίσης και τον χώρο απ’ τον οποίο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση που αρκετοί δουλεύουν κάποιες μέρες απ’ το σπίτι τους ή από… όπου έχουν πρόσβαση στο internet!

Η εργασία δίπλα σε επιχειρηματίες που συνήθως ξεκινούν απ’ το μηδέν και θέλουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία και όσοι εργαστούν δίπλα τους έχουν πολλά να μάθουν. Βέβαια, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που δίνουν οι startups είναι οι δυνατότητες εξέλιξης, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες συγκριτικά με εκείνες που προσφέρουν οι εδραιωμένες εταιρείες.

Ο Κώστας Φίλιος, ένα απ’ τα νέα μέλη της ομάδας της Warply (Mobile Architect) εξηγεί πως ο βασικότερος λόγος που επέλεξε μια startup ανάμεσα σε άλλες επιλογές – συμπεριλαμβανομένου και του εξωτερικού-, ήταν ο σταθερός ρυθμός ανάπτυξης και ο συγκριτικά μεγάλος τζίρος από πελάτες στο εξωτερικό, κάτι το οποίο εμπνέει σταθερότητα και δίνει ταυτόχρονα δίνει προοπτική εξέλιξης.

Την ίδια στιγμή, ένας απ’ τους εργαζόμενους της blueground περιγράφει αναλυτικά πώς είναι να εργάζεσαι σε μια startup, ειδικά αν έχει τόσες πολλές προοπτικές όπως η blueground. «Η επιχειρηματική ιδέα, η ομάδα, η εταιρική κουλτούρα, ακόμη και ο χώρος εργασίας διαφοροποιούν σημαντικά την εταιρία από ένα ‘παραδοσιακό’ επαγγελματικό περιβάλλον. Στην blueground κυριαρχεί η αισιοδοξία, ο δυναμισμός και μία προσέγγιση που ανοίγει νέους δρόμους στο επιχειρείν, αλλά και στην προσωπική εξέλιξη των εργαζομένων» εξηγεί.

Όπως τονίζει, μάλιστα, θα πρότεινε ανεπιφύλακτα την εμπειρία των startups σε κάθε επαγγελματία που δεν ‘φοβάται’ να παίρνει πρωτοβουλίες και έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον

Ο Φάνης Κουτούβελης απ’ τη πλευρά του εξηγεί πως ο τρόπος με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι εταιρείες με το προσωπικό τους έχει αλλάξει άρδην, με τις εταιρείες τεχνολογίας να είναι οι πρώτες που αμφισβήτησαν το παραδοσιακό corporate textbook. Ακόμη θεωρεί πως, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, βρίσκουν πολύ πιο ελκυστικό το να δουλέψουν σε μια startup γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να συν-διαμορφώσουν τις συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμα και την κουλτούρα της εταιρείας

* Έρευνα Randstad 2016 Αποτελέσματα έρευνας τάσεων HR & μισθών

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά έχω εργαστεί σε startup και θα το συνιστούσα σε υποψήφιους που έχουν όρεξη να πάρουν πρωτοβουλίες, να αναλάβουν ολοκληρωτικά projects και να έχει η δουλειά τους σημαντικό impact στην κουλτούρα και στην επιτυχία της εταιρείας που εργάζονται. Οι ευκαιρίες εξέλιξης είναι μεγαλύτερες από πιο μεγάλες και εδραιωμένες εταιρείες και γενικά θεωρώ οτι μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο σχολείο ειδικά για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενό τους γιατι είναι πολύ ανοιχτές στο να δοκιμάζεις νέες ιδέες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *