ροή ειδήσεων

Αμοιβή $100.000 σε όποιον λύσει το μυστήριο του MS-DOS


Φημολογείται εδώ και χρόνια, ότι μέρος του κώδικα που χρησιμοποιήθηκε στο MS-DOS της Microsoft, έχει αντιγραφεί αυτούσιος -παράνομα- από το CP/M, ένα προγενέστερο λειτουργικό σύστημα, που δημιούργησε ο Gary Killdal.

Αν και μέχρι σήμερα καμία τέτοια φήμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο ερευνητής Bob Zeidman είναι βέβαιος ότι η Microsoft είχε πράγματι χρησιμοποιήσει κλεμμένο κώδικα στο δημοφιλές προϊόν της.

Ο ίδιος μάλιστα το 2012 αποπειράθηκε, αξιοποιώντας προηγμένο λογισμικό, να αποκαλύψει την αλήθεια. Αν και δεν τα κατάφερε, δημοσίευσε το άρθρο “Did Bill Gates Steal the Heart of DOS?” (σ.σ. διαβάστε το, είναι αρκετά ενδιαφέρον), στο οποίο παρουσιάζει τα ευρήματά του.


Ωστόσο, η επιμονή του ερευνητή φαίνεται ότι δεν εξαντλείται εύκολα. Μελετώντας πρόσφατα ξανά τον κώδικα των δύο λειτουργικών συστημάτων, που πλέον διατίθεται ελεύθερα, διαπίστωσε ότι παρότι δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια αντιγραφής εκ μέρους της Microsoft, τουλάχιστον 22 κλήσεις συστήματος του MS-DOS, που αφορούν βασικές διεργασίες όπως την επικοινωνία με εκτυπωτές, σκληρούς δίσκους κλ.π, λειτουργούν με πανομοιότυπο τρόπο με τις αντίστοιχες του CP/Μ.

Έτσι, θέλοντας να φτάσει στην άκρη του νήματος, ο Zeidman θα μοιράσει $200.000 ως αμοιβή σε δύο άτομα που είναι διατεθειμένα να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής προτίθεται να δώσει $100.000 σε όποιον καταφέρει να συλλέξει “αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία” ότι μέρος του κώδικα του MS-DOS έχει κλαπεί, καθώς και άλλα $100.000 σε εκείνον που θα καταφέρει να εντοπίσει και να ενεργοποιήσει την περιβόητη “Killdall copyright function”, μια φημολογούμενη διεργασία κρυμμένη στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, που εάν κληθεί, υποτίθεται ότι επιστρέφει μια σαφή αναφορά στον Gary Killdal, τον δημιουργό του CP/M, ως κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του λογισμικού.

Όσοι είστε αρκετά τολμηροί και έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία, καθώς και την πλήρη ανάλυση του κώδικα των δύο λειτουργικών συστημάτων από τον Zeidman, κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγή: e-pcmag.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *