ροή ειδήσεων

Πώς ο Παντελιάδης άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού


Το "στοίχημα πρέπει να κερδηθεί". Η φράση αυτή ταιριάζει στην οικογένεια Παντελιάδη, και δη στον Αριστοτέλη Παντελιάδη, που "τρέχει" τον όμιλο Metro, αφού "κατάφερε" στο νήμα να σώσει τον Βερόπουλο και πλέον βάζει υποψηφιότητα για να γίνει ένας από τους market leaders του εγχώριου λιανεμπορίου.

Με ποιον τρόπο; Σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ενοποίησης των δύο αλυσίδων My market και Βερόπουλος, μετά την εξαγορά της τελευταίας από τη Metro τον Φεβρουάριο του 2016. Από τότε έχουν αλλάξει οι ταμπέλες και η εσωτερική σήμανση σε 82 καταστήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ σε 29 καταστήματα έχει πραγματοποιηθεί σημαντική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα και έχουν διοργανωθεί επίσημα εγκαίνια για το καταναλωτικό κοινό.

Χωρίς "κούρεμα"

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2016 έχουν ανοίξει τρία νέα καταστήματα My market στο Χαλάνδρι, την Ανάβυσσο και τα Μέγαρα, ενώ πριν από λίγο καιρό η εταιρεία ανακοίνωσε και την απόκτηση νέου κέντρου διανομής στη Θεσσαλονίκη. Έως το τέλος του 2016 αναμένεται να υλοποιηθούν εγκαίνια συνολικά σε 60 καταστήματα της πρώην Βερόπουλος σε όλη την Ελλάδα, ενώ η αλλαγή στις ταμπέλες θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του δικτύου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίσης ότι ο όμιλος χειρίστηκε το πρόβλημα της Βερόπουλος αναίμακτα για την αγορά και τους προμηθευτές-πιστωτές. Η σωτηρία της Βερόπουλος δεν προέβλεπε "κούρεμα", έσωσε τις θέσεις απασχόλησης και συνεχίζει σταθερά το επενδυτικό του πρόγραμμα.

Για την ολοκλήρωση, πάντως, του έργου της πλήρους ενσωμάτωσης, αναμένεται να επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια έως το 2018. Σήμερα το δίκτυο των My Μarket αριθμεί πλέον περισσότερα από 230 σημεία σε όλη την Ελλάδα καιαπασχολεί 9.200 εργαζομένους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έσπασε το φράγμα

Την ίδια ώρα, η Metro κατάφερε για ακόμα μία χρονιά να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, κόντρα στη γενικότερη δυσπραγία της εγχώριας αγοράς. Πέρυσι οι πωλήσεις της "έτρεξαν" με +5,57%, σπάζοντας το φράγμα των 700 εκατ. ευρώ (στα 736,243 εκατ. ευρώ), ρυθμός αύξησης ο οποίος διατηρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η αγορά πέφτει με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων της εταιρείας, τα οποία ανήλθαν πέρυσι στα 22,749 εκατ. ευρώ, έναντι 18,825 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά αποτελέσματα να ξεπερνούν τα 14,154 εκατ. ευρώ, από 12,456 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2014, σημειώνοντας αύξηση 13,63%. Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά της διαθέσιμα ανήλθαν στα 17,182 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανήλθε πέρυσι στα 191,883 εκατ. ευρώ (από 176,129 εκατ. ευρώ το 2014), με τα μακροπρόθεσμα δάνεια στα 20 εκατ. ευρώ, από 15 εκατ. ευρώ το 2014, και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια στα 9,229 εκατ. ευρώ.

"Καμία κρούση"

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Μαρινόπουλος, για την οποία αναζητείται λύση προκειμένου να μην καταρρεύσει η αγορά, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ, μιλώντας προ ολίγων ημερών στο Capital.gr, είχε αναφέρει πως δεν έχει γίνει καμία κρούση στην εταιρεία του από τους εμπλεκομένους. Χαρακτηρίζει, δε, το σενάριο εμπλοκής της Metro αυτήν τη χρονική στιγμή πολύ θεωρητικό, διότι απαιτεί, όπως λέει: "Πολύ περίπλοκο συντονισμό και συμφωνία πολλών μερών και γι' αυτό το βλέπω δύσκολο να προχωρήσει". Σημειώνει πως "σε τελείως θεωρητική βάση είμαστε ανοικτοί για οποιαδήποτε συζήτηση", αν και σπεύδει να συμπληρώσει πως "είναι πολύ δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 23ης Ιουλίου.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *