ροή ειδήσεων

Τουρισμός η βαριά βιομηχανία, μύθος ή πραγματικότητα;


Μύθος ή πραγματικότητα για την σημερινή Ελλάδα των τριών μνημονίων;
ειδικότερα του τρίτου του πιο σκληρού, του Αριστερού.

Και το τονίζουμε του Αριστερού, γιατί η κυβέρνηση του δήθεν αριστερού Τσίπρα, δεν άφησε στο απυρόβλητο, ούτε τον τουρισμό.

Μέτρα για όλα, στο βωμό του χρέους, ένα χρέος αδηφάγο που μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα έχει .

Ο Ελληνικός Τουρισμός εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελούσε την ετήσια ελπίδα ανάκαμψης, της οικονομίας.


Κάθε χρόνο στα τέλη της τουριστικής σεζόν, γίνονταν ο απολογισμός της τρέχουσας χρονιάς και έμπαιναν οι στόχοι για την επόμενη σεζόν.

Η λαμπρή αυτή ελπίδα, της ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ελλάδα, δεν άφησε ασυγκίνητους τους «προστάτες» δανειστές μας, οι οποίοι προσβλέποντας ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, μπορεί να τους φέρει κέρδη, έπεσαν σαν κοράκια πάνω του. Πρώτα από όλα Γερμανική εταιρεία αγόρασε τα πιο εμπορικά περιφερειακά αεροδρόμια, έτσι ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή και φυσικά οικονομική ανταμοιβή, σε περιοχές που εδώ και χρόνια αποτελούν τουριστικό προορισμό πολλών εκατοντάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, εσόδων.
Μετά αποφάσισαν, την επιβολή μέτρων φορολογικών, σε όλο το Ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Η αλλαγή του ΦΠΑ, και η καθιέρωσή του, στο πολύ υψηλό επίπεδο, δημιούργησε τριγμούς στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού. Η ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουριστικού προϊόντος, ήδη έχει πέσει κατά 10%, λόγω της υψηλής φορολογίας.

Ένας ακόμη επιπλέον λόγος είναι, ότι, δέχονται, ένα άσχημο φορολογικό «πόλεμο» αναζήτησης πόρων, στις τουριστικές περιοχές, υψηλών προορισμών. Λες και όλοι, οι επιτηδευματίες είναι «εγκληματίες» και πρέπει, αμείλικτα να διωχθούν και να πληρώσουν. Αυτό, ζητούν επιβεβλημένα οι δανειστές. Διότι ότι έσοδα αποδοθούν από τους ελέγχους, θα πάνε στην δήθεν,εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο τουρισμός των νησιών του Αιγαίου Πελάγους

Τα νησιά του Αρχιπελάγους αλλά και η Κως, που αποτελούν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς έχουν, εκτός από την μείωση της ανταγωνιστικότητας, λόγο φορολογίας, του τουριστικού προϊόντος και άλλους κινδύνους, όπως αυτόν, της προσφυγικής κρίσης. Νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως, αντιμετωπίζουν, μεγάλα ή μικρά αντίστοιχα προβλήματα.

ΛΕΣΒΟΣ

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί της Λέσβου, όπου οι φορείς που ασχολούνται αποκλειστικά με τον τουρισμό, μιλούν για την καταστροφή του τουριστικού προϊόντος του νησιού για την φετεινή σεζόν. Τα αίτια αυτής της καταστροφής, επικεντώνονται στην περσινή προσφυγική κρίση.
Από στοιχεία που δόθησανστην δημοσιότητα, από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, υπάρχει μεγάλη μείωση αφίξεων επιβατών εξωτερικού στην Λέσβο για τον μήνα Ιούλιο του 2016 κατά 62,8%. Ενώ για τον αντίστοιχο μήνα Ιούλιο του 2015, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, ήταν 18.373, με 130 πτήσεις.

Δηλαδή:
Το τετράμηνο Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, και Ιούλιο του 2016, οι αφίξεις τουριστών, έφθασαν στις 16.745, συνολικά – ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, οι αφίξεις τουριστών είχαν φθάσει τις 47.479, δηλαδή μια μείωση των αφίξεων της τάξης του 64,73%.
Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή της τοπικής οικονομίας της Λέσβου, με απρόβλεπτες συνέπειες, σε τομείς όπως αυτός της απασχόλησης αλλά και στην παραγωγή τροφίμων ( ιχθυομεταλευτικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ).

ΧΙΟΣ

Από το κακό στο χειρότερο, πηγαίνει και στην Χίο ο τουρισμός. Δραματικά είναι τα στοιχεία που δίνονται. Η μείωση των τουριστών φτάνει περίπου στην τάξη του 51%. Δηλαδή οι μειωμένες αφίξεις αγγίζουν τους 7.000 τουρίστες, έναντι των συνολικού αριθμού θέσεων, τουριστών που αναμένονταν και είχαν κρατηθεί στις αρχές του 2016.

ΣΑΜΟΣ

Αντίστοιχα και στην Σάμο, πτωτική κατά 20%, η τουριστική κίνηση, δηλαδή από τις 164.000 θέσεις που είχαν κρατηθεί θα διατηρηθούν φέτος 131.000 θέσεις, δηλαδή μείον 32 χιλιάδες.

ΚΩΣ

Το μεγάλο όμως πλήγμα, το αντιμετωπίζει η Κως, η οποία από τις 1.213εκ. θέσεις, ακυρώθηκαν ήδη 245.000 κρατήσεις τουριστών.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου πελάγους, αυξημένο είναι το μεταναστευτικό ρεύμα εισόδου και πάλι. Μόνο στο νησί της Χίου, από το πρωί της 6ης Αυγούστου μέχρι και σήμερα το πρωί της 8ης Αυγούστου έφθασαν γύρω τους 200.
Από τον (www.politichios.gr).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *