ροή ειδήσεων

Το πραξικόπημα «πάγωσε» τον τουρισμό από Τουρκία


Στο σύνολό τους, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους από τη μείωση των αφίξεων τσάρτερ με Τούρκους τουρίστες, τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα. Ενώ η Σάμος κατέγραψε μεγάλη άνοδο, της τάξης του 80% σε αφίξεις Τούρκων, συνολικά το Βόρειο Αιγαίο σημείωσε πτώση τουριστών εξ Ανατολών σε ποσοστό 1,5%. Κι αυτό διότι η πτώση στη Λέσβο και στη Χίο είναι πολύ μεγαλύτερη και αισθητή, της τάξης του 22% και 24%, σε σχέση με πέρυσι.

Γιατί η Σάμος έκανε τη διαφορά; Από 4.979 Τούρκους τον Ιούλιο του 2015, τον φετινό Ιούλιο κατέγραψε 9.979 αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Καθοριστικό ρόλο στη ραγδαία αύξηση του ποσοστού αφίξεων Τούρκων στη Σάμο διαδραματίζει, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νικόλαο Κατρακάζο, η επιτυχής λειτουργία της τρίτης πύλης εισόδου στο Καρλόβασι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (σ.σ. παρουσιάζουν μικρή διαφορά από τα στοιχεία της Αστυνομίας) από την πύλη του Πυθαγορείου έφθασαν στο νησί 2.034 Τούρκοι τουρίστες, από την πύλη της πόλης της Σάμου 3.265 τουρίστες, και από την πύλη του Καρλοβάσου 3.236 τουρίστες. Ο κ. Κατρακάζος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σημαντικό ρόλο είχε και «η οργανωμένη δουλειά που έγινε όλο τον χειμώνα και οι στοχευμένες δράσεις από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού μας. Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται ενώ ήδη προγραμματίζονται νέες».

Το θετικό κλίμα του Ιουλίου με το μπαϊράμι που έστρεψε τους γείτονες τουρίστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανατράπηκε άμεσα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο. Ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος εστίασης στη Λέσβο ανέφερε στην «Κ» ότι την Παρασκευή 15 Ιουλίου «η ταβέρνα είχε γεμίσει από Τούρκους τουρίστες. Οι τηλεοράσεις ήταν ανοιχτές και όταν έστρεψαν το κεφάλι τους στις ειδήσεις, ζήτησαν κατευθείαν τον λογαριασμό και σε μισή ώρα το μαγαζί άδειασε».

Εικόνα αφίξεων

Αυτή η εικόνα χαρακτήρισε και τις αφίξεις. Στη Λέσβο όπου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όπως είχε γράψει η «Κ», είχαν φτάσει 10.000 Τούρκοι, όλο τον μήνα έφτασαν συνολικά μόλις 11.887, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 οι αφίξεις από απέναντι είχαν φτάσει τις 14.403. Στη Χίο, από 16.902 αφίξεις Τούρκων τον Ιούλιο του 2015, μετρήθηκαν μόλις 14.083 φέτος. Μετά τις 15 Ιουλίου, η Τουρκία βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς. Η επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αμπντουλάχ Γκιουλ, Αιμιλία Βουλβούλη, ανέφερε στην «Κ» ότι «η Τουρκία ζει στον ρυθμό της μετα-πραξικοπηματικής απόπειρας. Κυριαρχεί μια αβεβαιότητα, η οποία έχει και οικονομικές προεκτάσεις ταυτόχρονα με μια διαδικασία επαγρύπνησης πολιτών ύστερα από καλέσματα τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για περιφρούρηση της δημοκρατίας απέναντι σε ενδεχόμενη απόπειρα δεύτερης εκτροπής. Oλα αυτά σε μια χώρα στην οποία έχει κηρυχθεί κράτος έκτακτης ανάγκης δημιουργούν μια συνθήκη αρκετά ρευστή».

Ως εκ τούτου, συμπεραίνει, «αρκετοί Τούρκοι που είχαν προγραμματίσει να φύγουν από τη χώρα ακύρωσαν τις διακοπές τους. Επιπλέον λίγες μέρες μετά την απόπειρα ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων και απαγορεύτηκε η έξοδός τους από τη χώρα». Πρόκειται, εξηγεί, «για μία πολυπληθή κοινωνική ομάδα που έχει τόσο την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει στο εξωτερικό όσο και το περίφημο πράσινο διαβατήριο, το οποίο επιτρέπει στους κατόχους του εύκολη έξοδο από τη χώρα». Εξάλλου, καταλήγει, «μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών στη χώρα μας είναι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό –λόγω της απόστασης κυρίως– που όμως φέτος δεν κατάφεραν, ακόμη κι αυτοί που δεν θα ακύρωναν τα σχέδια των διακοπών τους, να έλθουν».

«Από τις πρώτες ώρες της 15ης Ιουλίου που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα πήραμε και μας πήραν πολλά τηλέφωνα», λέει ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», Στρατής Πόθας, που είδε τις αμέσως επόμενες μέρες τις επαφές και τις αναρτήσεις στο Facebook να αραιώνουν από τους γείτονες. Η «Συνύπαρξη», με έδρα τη Μυτιλήνη, από το 1998 προσπαθεί σε επίπεδο πολιτών και με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας να προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Και στα τουρκικά θέρετρα η πτώση


Μετά το πραξικόπημα, πτώση στον τουρισμό καταγράφηκε όχι μόνο στις αφίξεις των γειτόνων στα ελληνικά νησιά αλλά και στα τουρκικά θέρετρα του Αιγαίου, παρατηρεί ο Στρ. Πόθας, σημειώνοντας ότι αυτά «φέτος επλήγησαν λόγω της τρομοκρατίας και των πολιτικών εξελίξεων». Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, διαπιστώνει, «στην απέναντι της Λέσβου περιοχή του Αδραμυτινού κόλπου, που τα καταλύματά της διατίθενται συνήθως στον εγχώριο τουρισμό, η κάλυψη στα ξενοδοχεία μόλις που άγγιζε το 50% και οι παραλίες ήταν μισοάδειες». Και αποδίδει την εν λόγω εικόνα στην απαγόρευση χορήγησης αδειών σε δημοσίους υπαλλήλους, που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα. Ομως, πάλι αναμένεται το κλίμα να αντιστραφεί: «Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, έγινε άρση της απαγόρευσης της χορήγησης αδειών και όλοι ελπίζουν ότι η πληρότητα θα πλησιάσει το 80%». Η αναμενόμενη για τον κ. Πόθα «ομαλοποίηση της καθημερινότητας των γειτόνων μας θα ανεβάσει και πάλι τις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας, πολλοί από τους οποίους απλά είχαν αναβάλει το ταξίδι τους». Αν δεν υπάρξει άλλο απρόοπτο, εκτιμάται πως η κορύφωση των αφίξεων θα συντελεστεί από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου με τον εορτασμό του Κουρμπάν Μπαϊράμ, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα κάποιες μαζικές αφίξεις θα σημειωθούν στο τέλος Οκτωβρίου (στην επέτειο της Δημοκρατίας) που φέτος λόγω και της συγκυρίας αναμένεται να εορτασθεί πανηγυρικά και με παράταση ίσως της διάρκειας της αργίας. Η δημοκρατία ψάχνει να βρει τον καινούργιο βηματισμό της, και οι πολίτες ψάχνονται και αγωνιούν για την επόμενη ημέρα».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *