ροή ειδήσεων

Συλλήψεις για POS που «έστελναν» τις εισπράξεις στο εξωτερικό


Πώς στήθηκε το μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής με μηχανήματα POS

Μεγάλο κύκλωμα που εισήγαγε στην Ελλάδα τα γνωστά μηχανήματα POS, εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το κύκλωμα, από το οποίο έχουν συλληφθεί συνολικά 24 άτομα, έφερνε στην Ελλάδα τις συσκευές εκκαθάρισης πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τους περιορισμούς των capital controls.

Συνολικά κατασχέθηκαν 164 συσκευές εκκαθάρισης συναλλαγών POS. Στην επιχείρηση η οποία εδρεύει στο Καματερό βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν πωλήσεις 1195 συσκευών σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Πλούμης, η αποδοχή πληρωμών με κάρτες οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό απαγορεύεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που διέπει τα capital controls και για τον λόγω αυτό σε συνεργασία με την Οικονομική Εισαγγελία σχηματίστηκαν δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες, ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις.


Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματές Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλής, σημείωσε ότι τη Γραμματεία Εσόδων αφορά η πλευρά της απόκρυψης της φοροδιαφυγής της όλης υπόθεσης, καθώς όταν δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές στην Ελλάδα, μέσω ελληνικών POS, τότε δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος.



Πρόσφατα η «Ημερησία» αποκάλυψε μια ακόμη κομπίνα από επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές. Ενώ δηλαδή ο πελάτης πληρώνει με κάρτα και παίρνει την απόδειξη από το POS, επειδή αυτή δεν είναι συνδεδεμένη με την ταμειακή μηχανή, επομένως και με την εφορία, ο επιχειρηματίας δεν αποδίδει τον ΦΠΑ.

Οδηγίες
Με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων, σας υπενθυμίζουμε τα εξής:
- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερος λογαριασμός για τους συνεπείς φορολογούμενους.



Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής ανέφερε τα εξής:

«Αυτή η επιχείρηση, και όλη αυτή γενικότερα η ιστορία, είναι πάρα πολύ χρήσιμη για εμάς, για να δούμε το ποιες πληροφορίες θα πρέπει να ζητάμε εφεξής από τα πιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο crash test για το πώς λειτουργεί το σύστημα, τι πληροφορίες μαζεύουμε και τι πληροφορίες πρέπει να μαζεύουμε.

Πλέον, έχουμε στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά, και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με την Βουλγαρία και με την Μάλτα.

Τώρα είμαστε στη φάση, που έχουμε εντοπίσει 1.200 μηχανάκια pos περίπου, θα μπούμε στον έλεγχο των επιχειρήσεων, που τα απέκτησαν. Θα δούμε αν υπάρχει φοροδιαφυγή και τι εκτάσεως φοροδιαφυγή υπάρχει και, αν χρειάζεται και κάποια νομοθετική παρέμβαση, θα το δείξει η ελεγκτική διαδικασία. Εάν θα πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο, σε τεχνικό ή σε νομικό επίπεδο, νομίζω θα φανεί στην πορεία, θα φανεί και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, και θα δούμε και εμείς το ελεγκτικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει».

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα η κοινή επιχειρησιακή δράση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεύρεση και κατάσχεση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), συνδεδεμένων με Τράπεζα του εξωτερικού.

Άμεσος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αντιμετώπιση της μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδας και κατ’ επέκταση της φοροδιαφυγής, που επιτυγχάνεται μέσω της μη καταβολής Φ.Π.Α., καθόσον δεν καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των στοιχείων που παρέχουν οι φορολογικοί μηχανισμοί των επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η κοινή επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε τρία στάδια, κατά τα οποία συνελήφθησαν (23) συνολικά άτομα και κατασχέθηκαν (164) τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο στάδιο, που υλοποιήθηκε από 1 έως και 3 Αυγούστου 2016, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, που διέθεταν στην αγορά τα συγκεκριμένα τερματικά μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (88) τερματικά μηχανήματα καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση (1.195) μηχανημάτων σε (971) επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε περίπου (73) επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σε επιχείρηση στις Αχαρνές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση (60) μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης, υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου 2016, με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.

Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η σύλληψη (24) ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση (41) μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση (73) τερματικών μηχανημάτων.

Για την υλοποίηση του τρίτου σταδίου, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει αποσταλεί αναλυτικός κατάλογος με τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί παράνομα τερματικά μηχανήματα, τόσο στις αστυνομικές Υπηρεσίες, όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την κατάσχεση, το σχηματισμό δικογραφίας και το φορολογικό έλεγχο, αντίστοιχα.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα αποτελέσματα της κοινής αυτής επιχείρησης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες αποδίδει καρπούς στην γενικότερη προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *