ροή ειδήσεων

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ


Κακά τα ψέματα, καλά τα λένε οι γιατροί, οι διασώστες και όλοι οι “ειδικοί ” αλλά όταν συμβεί σε εμένα τι θα κάνω; θα έχω μαζί μου όλον αυτόν τον εξοπλισμό; Και πως θα θυμάμαι όλη αυτή την ιατρική ορολογία;
Ας πάρουμε μία βαθιά ανάσα και ας συναντηθούμε κάπου στη μέση.
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας σίγουρα θα συναντήσουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα περιστατικό που θα χρειάζεται Πρώτες Βοήθειες. Από ένα κάψιμο (έγκαυμα), μία ρινορραγία, ένα τροχαίο μέχρι μία ανακοπή. Μπορούμε να συμμετάσχουμε ενεργητικά στην παροχή βοήθειας είτε απλά να αποτρέψουμε άλλους να κάνουν αυτά που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ (είναι εξίσου σημαντικό).Μπορεί να είμαστε εμείς τα θύματα (έχοντας διαύγεια) και να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον περαστικό να μας βοηθήσει.



Απώλεια αισθήσεων(Λιποθυμία) Συνέπεια πολλών αιτιών. Από απλή υπόταση, υπογλυκαιμία, σπασμούς ως ανακοπή
Καταρρέει μπροστά μας κάποιος (εάν προλαβαίνουμε τον πιάνουμε για να μην χτυπήσει), είτε τον βρίσκουμε στο έδαφος (χωρίς να φαίνεται τραυματισμένος, μοιάζει παθολογικό περιστατικό).

Γιατί συμβαίνει αυτό; O οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή το οξυγόνο δεν επαρκεί για όλο του το σώμα και ¨προκαλεί στον εαυτό του¨ την λιποθυμία με σκοπό την οικονομία κατανάλωσης ενέργειας (όπως το stand by στην τηλεόραση). Αυτό μπορεί να κρατήσει από δευτερόλεπτα μέχρι λεπτά, ή ανάλογα το αίτιο να υπάρξουν επιπλοκές


Πλησιάζω με ασφάλεια το θύμα.
Προσέχω μη γίνω και εγώ θύμα. (Υπάρχει γυμνό καλώδιο είτε κάτι αιχμηρό, βρίσκεται στη μέση του δρόμου , είναι ολισθηρό το έδαφος κ.τ.λ)

Εάν συνέλθει κατευθείαν


Τον βάζω καθιστό, τον ρωτώ πως νιώθει, αν του έχει ξανασυμβεί, αν ξέρει γιατί το έπαθε, αν θέλει να καλέσω συγγενή είτε το ΕΚΑΒ.Εάν δεν συνέλθει
Γυρίζω τον ασθενή ανάσκελα (ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ)
ΕΛΕΓΧΩ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Τον ταρακουνώ από τους 2 ώμους φωνάζοντας και στα 2 αυτιά «Είσαι καλά; είσαι καλά;» (ίσως κοιμάται ,ίσως είναι μεθυσμένος, ίσως είναι κουφός και κοιμάται)

Εάν αντιδράσει τον αφήνω σε ασφαλές σημείο ( π.χ όχι στη μέση του δρόμου)
Εάν δεν αντιδράσει προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή κάποιου περαστικού γιατί θα χρειαστώ βοήθεια, και έχοντας το θύμα ανάσκελα (ύπτια θέση) προχωρώ σε ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ και ΕΛΕΓΧΟ ΑΝΑΠΝΟΗΣ.


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ



Με τη μία παλάμη σπρώχνω το μέτωπο του προς τα πίσω/προς το έδαφος και το κρατώ εκεί. Με το άλλο χέρι αγγίζω το οστό του πηγουνιού (όχι το μαλακό σημείο) και το τραβώ-κρατώ προς τα κάτω.



ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ (Διαρκεια 10 sec)




Διατηρώντας τα χέρια μου στα σημεία που προαναφέρθηκαν σκύβω από πάνω του σαν να θέλει να μου ψιθυρίσει και κοιτώντας προς το σώμα του :
ΒΛΕΠΩ αν ο θώρακας ανεβοκατεβαίνει
ΑΚΟΥΩ αν ακούγεται η αναπνοή του
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ τη ζεστασιά της αναπνοής του στο
μάγουλο μου


Εάν αναπνέει τον τοποθετώ σε θέση ασφαλείας : τον γυρίζω στα πλάγια και τραβώ ελαφρά προς τα πίσω το κεφάλι του(σαν να μακραίνω το λαιμό του).Βάζω κάποιον να τον κρατά έτσι πλάγια ή τον στηρίζω με οποιοδήποτε τρόπο για να μείνει σε αυτή τη θέση.(Δεν θέλω να γυρίσει ανάσκελα ή μπρούμυτα). Οι επαγγελματίες υγείας την αναφέρουν ως θέση ανάνηψης και έχει συγκεκριμένη τεχνική. Δεν θέλω να σας ταλαιπωρώ, απλά εφαρμόστε το παραπάνω. Ειδοποιώ το ΕΚΑΒ και κάθε τόσο ελέγχω αν συνεχίζει να αναπνέει.


ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ



Εάν δεν αναπνέει, πρώτα ειδοποιώ το ΕΚΑΒ είτε λέω σε κάποιον άλλον να το ειδοποιήσει και όπως είναι ανάσκελα με ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ξεκινώ Κ.Α.Α


Κ.Α.Α 30 Συμπιέσεις / 2 Εμφυσήσεις


Τοποθετώ τη βάση της παλάμης του ενός χεριού στο κέντρο του θώρακα πάνω στο στέρνο
Τοποθετώ το άλλο χέρι από πάνω
Πλέκω τα δάκτυλα
Συμπιέζω το θώρακα
Ρυθμός 100/min
Βάθος 4-5 cm(περίπου το 1/3 θώρακα)

Ίσο χρόνο συμπίεσης - χαλάρωσης




Απελευθερώνω αεραγωγό
Έκταση κεφαλής
Ανύψωση πηγουνιού
Κλείνω τη μύτη
Παίρνω μια κανονική αναπνοή
Σφραγίζω τα χείλη μου γύρω από το στόμα του θύματος
Εκπνέω μέχρι να ανυψωθεί ο θώρακάς του
Διάρκεια περίπου 1’’
Αφήνω το θώρακα να πέσει και επαναλαμβάνω

Εάν για οποιοδήποτε λόγο (φοβάμαι μην κολλήσω κάτι ή σιχαίνομαι) δεν θέλω να κάνω εμφυσήσεις περιορίζομαι στις συμπιέσεις διατηρώντας πάντα ανοιχτό τον αεραγωγό(με απελευθέρωση αεραγωγού)!!!


ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν κάνω Κ.Α.Α πάνω σε μαλακή επιφάνεια(κρεβάτι, καναπέ κ.τ.λ). Κατεβάζω το θύμα στο πάτωμα


Σπασμοί
Την ώρα των σπασμών :
προστατεύω το κεφάλι μην το χτυπήσει. Κατά τη διάρκεια των σπασμών, παρόλο που έχει το στόμα κλειστό (δεν ανοίγει με τίποτα) ο ασθενής αναπνέει οπότε δεν τοποθετώ κάτι μέσα στο στόμα του. Το εξειδικευμένο για την περίπτωση αντικείμενο τοποθετείται για να μην δαγκώσει τη γλώσσα και όχι για να αναπνεύσει. Εάν όμως δεν βάλω το κατάλληλο υπάρχει κίνδυνος να το καταπιεί είτε να το κόψει και να καταπιεί μικρότερο κομμάτι, είτε να του σπάσω κάποιο δόντι το οποίο θα καταπιεί είτε να ματώσω εγώ τελικά το στόμα του και να του κλείσω τον αεραγωγό (ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ με κίνδυνο παύσης αναπνοής)
Πολύ πιθανό να βγάλει αφρούς από το στόμα είτε να χάσει ούρα ή/και κόπρανα.
Στα παιδιά χωρίς ιστορικό, οι σπασμοί είναι συνήθως πυρετικοί .Επικοινωνώ με παιδίατρο(συνήθως ρίχνω θερμοκρασία με χλιαρά ντους και όχι απότομα)
Στην φάση ηρεμίας :
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΩ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΕΛΕΓΧΩ ΑΝΑΠΝΟΗ και πράττω ανάλογα.(θέση ανάνηψης ή Κ.Α.Α)
Ο ασθενής συνήθως επικοινωνεί αν και μοιάζει να τα έχει χαμένα. Σε αυτή τη φάση θα μας πει αν ξέρει τι του συμβαίνει και αν επιθυμεί να καλέσουμε το ΕΚΑΒ.
ΣΥΝΗΘΩΣ ασθενείς με γνωστό ιστορικό σπασμών δεν επιθυμούν την μεταφορά τους στα επείγοντα παρόλα αυτά αν δεν επικοινωνεί είτε οι σπασμοί επαναλαμβάνονται με ή χωρίς φάσεις ηρεμίας τότε ειδοποιείται το ΕΚΑΒ.(Εάν είναι εφικτό καταγράψτε διάρκεια και αριθμό φάσεων και ενημερώστε το ΕΚΑΒ)


Κρίση πανικού
Εικόνα ασθενή
Συνήθως νωρίτερα ο ασθενής φοβήθηκε, πιέστηκε, αγχώθηκε, τσακώθηκε, τρόμαξε.
Ζάλη, μουδιάσματα, γρήγορες και κοφτές αναπνοές
Σε λίγο τα χέρια του θα γυρίσουν προς τα μέσα(κάμψη καρπών),αυτό θα τον πανικοβάλει και θα αναπνέει ακόμα πιο γρήγορα και κοφτά και στο τέλος θα καταρρεύσει (αυτοάμυνα οργανισμού). Συχνά λόγω των μουδιασμάτων ο ασθενής φοβάται για εγκεφαλικό και πανικοβάλλεται ακόμα περισσότερο (στο εγκεφαλικό ΔΕΝ μουδιάζουν τα 2 χέρια ή τα 2 πόδια)


Αντιμετώπιση
Όσο αναπνέει γρήγορα και κοφτά
Προσπαθήστε να του επιβάλλετε να αναπνέει βαθιά και αργά.
Εάν δεν το πετύχετε χρησιμοποιήστε υλικό το οποίο εφαρμόζει απόλυτα στα χείλη του ώστε να εισπνέει και να εκπνέει μέσα σε αυτό(ιδανικά μία χάρτινη σακούλα. Δεν θέλουμε να χάνεται ή να μπαίνει εξωτερικός αέρας)
Εάν καταρρεύσει
Επίπεδο συνείδησης-Απελευθέρωση Αεραγωγού-Έλεγχος Αναπνοής-Θέση Ανάνηψης ή Κ.Α.Α



Έμφραγμα
Η εικόνα ασθενή σε έμφραγμα είναι χαρακτηριστική και εξαρτάται από τη θέση του αγγείου που έφραξε. Καταρχάς εάν ο ίδιος έχει ιστορικό εμφραγμάτων, αντιλαμβάνεται ότι το ξαναπερνάει. Ασθενείς με διαβήτη συνήθως έχουν ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ (μειωμένη αίσθηση πόνου)
Η εικόνα του ασθενή :(Δεν είναι υποχρεωτικό να συνυπάρχουν όλα αυτά)
Πόνος στο στήθος,(αναφέρει βάρος, σφίξιμο, κάψιμο, σαν δυσπεψία, σαν να τον πατάει ελέφαντας κ.τ.λ) ίσως αναφέρει ότι αντανακλά στην πλάτη, στο λαιμό ,στο χέρι.
Ιδρωμένος(εφίδρωση)
Άσπρος (ωχρός)
Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
Ναυτία, έμετος
Αδυναμία, νιώθει πως θα πεθάνει


Αντιμετώπιση
ΕΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑ, Ο ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΤΟΤΕ:
Θέλουμε η καρδιά να δουλεύει όσο γίνεται λιγότερο για να μην κουράζεται τώρα που ασθενεί. Οπότε προσπαθώ να “μειώσω τους χτύπους της” .
Καθιστός είτε ξαπλωμένος με την πλάτη ανασηκωμένη. Όπως νιώθει αυτός καλύτερα. Δεν περπατά, δεν στέκεται (εκτός και κινδυνεύει η ζωή του στο σημείο, οπότε τον μεταφέρουμε εμείς σε ασφαλές κοντινό σημείο).
Παραμένει ήρεμος (δεν τον πανικοβάλουμε. Θα προκαλέσουμε ταχυκαρδία)
Χαλαρώνουμε τα ρούχα του εάν θέλει.
Ρωτάμε (τον ίδιο είτε τον συνοδό του αν γνωρίζει):
Πόση ώρα πονάει
Αν ο πόνος μεταβάλλεται ή παραμένει σταθερός όταν εισπνέει, εκπνέει, είτε κουνιέται(ο καρδιολογικός πόνος παραμένει αμετάβλητος).
Τι έκανε την ώρα που άρχισε ο πόνος
Ζητάω περιγραφή του πόνου (δεν του βάζω λέξεις στο στόμα, απλά τον καθοδηγώ π.χ ο πόνος είναι σαν τσίμπημα που πάει και έρχεται σαν μαχαιριά ή κάπως αλλιώς κ.τ.λ)
Εάν το έχει ξαναπάθει και πως το αντιμετώπισε τότε. Εάν είναι ο ίδιος πόνος με τότε.
Πηγαίνει στο γιατρό τακτικά; Ψάχνεται, ελέγχει την υγεία του; Έχει ιστορικό με την καρδιά του;
Συγκεντρώνω όσα στοιχεία από τα παραπάνω μπορώ και εφόσον η κατάσταση του ασθενή είναι καλή και σταθερή ενημερώνω το ΕΚΑΒ περιγράφοντας την εικόνα του (πολλές φορές αρκεί μόνο αυτή) και ότι στοιχεία έχω.
Ασθενείς με καρδιολογικό ιστορικό συνήθως έχουν υπογλώσσια νιτρώδη τα οποία λαμβάνουν όταν νιώσουν τον πόνο. Πριν όμως χορηγηθεί μετράμε με το πιεσόμετρο την συστολική του πίεση η οποία πρέπει να είναι >100mmHg(άλλα βιβλία αναφέρουν 90mmHg) για να το λάβουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πιστεύουμε ότι το περιστατικό είναι έμφραγμα ή στηθάγχη. Του συμβαίνει πρώτη φορά άρα ο ασθενής δεν έχει καρδιολογικό ιστορικό. Δίνουμε υπογλώσσιο ή να μασήσει μία ασπιρίνη; Είμαστε σίγουροι ότι είναι έμφραγμα ή στηθάγχη; Μήπως έχει αλλεργία στην ασπιρίνη; Σε πόση ώρα θα φθάσει το ΕΚΑΒ? ΡΩΤΑΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ


ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΩ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΕΛΕΓΧΩ ΓΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩ ΑΝΑΛΟΓΑ(ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ Ή Κ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ.





Εγκεφαλικό επεισόδιο


Εφόσον επικοινωνεί και αναπνέει
Ξαφνική αλλαγή στη νοητική κατάσταση του ασθενή
Παρατηρούμε το στόμα του ασθενή (μία από τις 2 γωνίες είναι προς τα κάτω.-πριν δεν ήταν)
Του ζητάμε να δείξει τα δόντια του(δεν αντιδρούν και οι 2 πλευρές προσώπου το ίδιο- πριν αντιδρούσαν)
Ζητάμε να επαναλάβει μία εύκολη πρόταση που του λέμε(ψευδίζει ,δυσκολεύεται -πριν μπορούσε)
Ζητάμε να σηκώσει και να κρατήσει και τα δύο χέρια ψηλά με τις παλάμες προς τον ουρανό και τα μάτια συνέχεια κλειστά.(ένα από τα δύο χέρια υπολείπεται -πριν όχι)
Σημειώνουμε την ώρα που συνέβη και καλούμε ΕΚΑΒ
Δεν χρειάζεται να συνυπάρχουν όλα τα παραπάνωΑντιμετώπιση

Σε άνετη θέση για να μπορεί να αναπνεύσει και να μην πνιγεί από έμετο ή τα σάλια του(π.χ θέση ανάνηψης ή καθιστή)


Δεν επικοινωνεί
Ακολουθώ τα βήματα απώλειας αισθήσεων


ΕΙΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΩ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΨΗΛΑ.
Δεν θέλω να στείλω περισσότερο αίμα στο κεφάλι γιατί θα επιδεινώσω το εγκεφαλικό



Αιμορραγία μύτης( ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ)
Αντιμετώπιση
Καθιστή θέση, ελαφρώς γερμένο το κεφάλι μπροστά. Προτροπή να φτύνει το αίμα.
Κλείνω και τα 2 ρουθούνια της μύτης στο σημείο μπροστά από το κόκαλο και θα σταματήσει μετά από λίγα λεπτά. Εάν όχι τότε τοποθετώ πάγο ανάμεσα στα δύο φρύδια για δευτερόλεπτα. Εάν η αιμορραγία
συνεχίζεται είτε επαναλαμβάνεται συστήνεται η επίσκεψη σε γιατρό.
Ασυνήθιστη αντιμετώπιση ένα γυναικείο ταμπόν το οποίο μπαίνει στο ρουθούνι που αιμορραγεί. Τραβάμε το σχοινάκι για να φουσκώσει και να πιέσει από μέσα το αγγείο. Το σχοινάκι που παραμένει εξυπηρετεί και στην αφαίρεση του ταμπόν αργότερα και στην αποφυγή του κινδύνου προώθησής του από λάθος χειρισμό.


ΜΥΘΟΙ-ΛΑΘΗ-ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ
ΣΗΚΩΝΩ ΠΟΔΙΑ: Θα βοηθήσει μόνο σε υποτασική λιποθυμία ,σε άλλο αίτιο κάνει κακό! Ξέρουμε σίγουρα ότι έχει υπόταση? Προτείνω να το αποφεύγετε. Εφόσον αναπνέει γυρίστε τον στην ασφαλή θέση αφού έχετε ελέγξει ότι αναπνέει


ΡΙΧΝΩ ΝΕΡΟ Ή ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ: δεν θα συνεφέρουν τον ασθενή, απλά όταν σηκωθεί θα είναι βρεγμένος και δαρμένος.


ΝΑ ΦΑΕΙ / ΠΙΕΙ ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ: θα βοηθήσει σε υπογλυκαιμική λιποθυμία. ΟΜΩΣ επικοινωνεί με το περιβάλλον; είμαστε σίγουροι ότι ΔΕΝ θα “του σταθεί στο λαιμό” ;;;


ΠΙΡΟΥΝΙΑ, ΚΟΥΤΑΛΙΑ: το σετ της προίκας στο συρτάρι και όχι στο στόμα του ασθενή όταν κάνει σπασμούς ή το έχει κλειστό. Οι λόγοι έχουν αναφερθεί στις Πρώτες βοήθειες για Σπασμούς


ΓΥΡΙΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ: η γλώσσα δεν γυρίζει αλλά χαλαρώνει ο μυς/πέφτει προς τα πίσω (φανταστείτε την σαν συρτάρι που μπαινοβγαίνει) και πέφτοντας φράζει-κλείνει τον αεραγωγό με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αναπνέει. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ
ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ: σημαίνει ότι δεν αναπνέει καθόλου αλλιώς λέμε ότι αναπνέει με δυσκολία. εάν μιλάει με δυσκολία σημαίνει ότι έχει αναπνοή αλλά δυσκολεύεται.



ΣΤΗΘΑΓΧΗ: Όταν φράξει λίγο ένα αγγείο. Περνάει αίμα αλλά λιγότερο.


ΕΜΦΡΑΓΜΑ: Όταν φράξει εντελώς ένα αγγείο της καρδιάς(δεν περνάει από εκεί αίμα) το σημείο της καρδιάς το οποίο τροφοδοτείται από αυτό το αγγείο μένει χωρίς οξυγόνο και νεκρώνει. Όσο πιο μεγάλο το αγγείο τόσο πιο μεγάλη η ζημιά-άρα πιο σοβαρό το έμφραγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε ανακοπή.


ΑΝΑΚΟΠΗ: η παύση (το σταμάτημα) της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Δεν αναπνέει και δεν δουλεύει η καρδιά.



Κάκωση άκρου (Διάστρεμμα, εξάρθρωση, κάταγμα)
(στραμπούληγμα, το γύρισα, βγήκε από τη θέση του, σπάσιμο χεριού/ ποδιού)Αντιμετώπιση

Αφαιρώ κοσμήματα (δακτυλίδια, βραχιόλια στο πάσχων άκρο) και στενό ρουχισμό.
Ακινητοποιώ το άκρο στη θέση που πονάει λιγότερο
Το πρήξιμο (οίδημα) αντιμετωπίζεται με :
Πάγο (τυλίγω με ύφασμα το πάγο και μετά πάνω στο δέρμα) ο οποίος παραμένει όσο είναι ανεκτός, αφαιρείται και επανατοποθετείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Περίδεση/Ακινητοποίηση-Ξεκούραση-Ανύψωση άκρου
Ανάλογα τον πόνο, την εικόνα του άκρου και τον τρόπο που συνέβη η κάκωση μπορείς να αποφασίσεις αν θα επισκεφθείς τα επείγοντα είτε θα το αντιμετωπίσεις στο σπίτι.


ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Δακτύλων: με τα διπλανά υγιή δάκτυλα σε 2-3 σημεία. Μεταξύ των δακτύλων γάζα ώστε να γεμίζει το κενό και να είναι ίσια μεταξύ τους (δεν τα σφίγγω πολύ, απλά να τα κρατά ενωμένα)
Καρπού: διπλώνω εφημερίδα ή περιοδικό για να είναι σκληρό(νάρθηκας) και το τοποθετώ από
την άκρη δακτύλων, περνάει μέσα από την παλάμη ,τον καρπό και ως τη μέση(μεταξύ αγκώνα-καρπού)χεριού .Το συγκρατώ εκεί α)τυλίγοντας όλη την περιοχή που καλύπτει ο νάρθηκας με έναν επίδεσμο β)είτε δένοντας το νάρθηκα(δεν σφίγγω/στηρίζω)πάνω στο χέρι σε 3-4 σημεία (μακριά από τον καρπό).και το κρεμώ(ίσως κάτι μαλακό να κλείνουν τα δάκτυλα)
Οστών: μήκος νάρθηκα από την πάνω υγιή άρθρωση ως την από κάτω υγιή άρθρωση του οστού. χρησιμοποιούμε είτε έναν νάρθηκα από κάτω είτε δύο στα πλάγια.(εξαρτάται από το πάχος άκρου και την κάκωση)
Ώμου: λέμε στον ασθενή να τοποθετήσει το χέρι του στη θέση που πονάει λιγότερο: είτε γεμίζουμε τα κενά μεταξύ σώματος χεριού με κάτι μαλακό (μπουφάν/μαξιλάρι) και τυλίγουμε-δένουμε(χωρίς να σφίγγουμε) όλο το χέρι πάνω στο σώμα-κορμό ασθενή είτε κρεμάμε το χέρι.
Αστραγάλου: αφού διπλώσω εφημερίδα ή περιοδικό σχηματίζω ένα ‘Γ’ και το τοποθετώ κάτω από τα δάκτυλα, την γωνία στη φτέρνα και το ανεβάζω ως την μισή γάμπα και το στερεώνω εκεί όπως στον καρπό.
Σκοπός είναι να μην κουνιέται η περιοχή που τραυματίστηκε.
ΔΕΝ το βάζω στη θέση του. ΔΕΝ το ισιώνω
Ο ασθενής τοποθετεί το άκρο στη θέση που πονάει λιγότερο.
Το πάχος νάρθηκα εξαρτάται από το πάχος του άκρου
Στα σημεία ΔΕΝ δένω με λεπτά υλικά(π.χ σχοινιά, καλώδια)ΔΕΝ δένω σφιχτά
Εαν στερούμε υλικών μπορώ να ακινητοποιήσω το άκρο πάνω στο σώμα του ίδιου του ασθενή είτε πάνω στο υγιές άκρο (εννοείται στη θέση που πονάει λιγότερο ο ασθενής)
Εάν συνυπάρχει κάταγμα με αιμορραγία πιέζω με αποστειρωμένη γάζα είτε όσο το δυνατόν καθαρότερο ύφασμα περιμετρικά του κατάγματος


Αυτοσχέδιο “κρεμαστάρι”:το χέρι κοντά στο σώμα σε θέση που πονάει λιγότερο και το κρεμάω με: γραβάτα, φουλάρι ,δένω τα μανίκια μακρυμάνικης μπλούζας στο λαιμό και στη θήκη που δημιουργείται βάζω το χέρι, εάν φοράει ρούχο με κουμπιά ή φερμουάρ το ανοίγω στο σωστό ύψος και τοποθετώ το χέρι αλά Ναπολέοντα.

Δεν πιέζω το άκρο του ασθενή. Ουσιαστικά δεν το αγγίζω. Αφήνω τον ίδιο να το βολέψει εκεί που πονάει λιγότερο εγώ απλά τον βοηθώ να το κάνει.


Αγγελική Γκινάκη
Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *