ροή ειδήσεων

Στα αζήτητα το Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων της Ρόδου


Στα αζήτητα το Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων της Ρόδου το οποίο τον Μάρτιο του 2015 παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου που ανέλαβε και την ευθύνη της διαχείρισης του.

Η πρωτοβουλία για την λειτουργία ξενώνα αστέγων στη Ρόδο ανήκει στον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος σε συνεννόηση και συνεργασία με εθελοντές από τη Ρόδο προχώρησαν στην επισκευή και στην διαμόρφωση του κτιρίου. Στόχος τους είναι η στήριξη των αναξιοπαθούντων και απόρων συμπολιτών μας οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί έχασαν τα σπίτια τους και αναζητούν σε καθημερινή βάση μια στέγη.

Το κτίριο, βρίσκεται επί της οδού Καποδιστρίου, είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 20 άτομα. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με κρεβάτια και ντουλάπες ενώ υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα με καθιστικό και μπάνιο.Ο ξενώνας στόχευσε στην προσωρινή φιλοξενία και όχι μόνιμη των αστέγων της Ρόδου ο οποίος θα αποτελούσε το καταφύγιο τους μέχρι να εξασφαλίσουν τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν ένα δικό τους αξιοπρεπές κατάλυμα. Στους αναξιοπαθούντες θα προσφερόταν εκτός από στέγη και ένα πιάτο φαγητό και όλα εκείνα τα εχέγγυα για την επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τα εγκαίνια του ξενώνα πραγματοποιήθηκαν από τον πρώην περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη τον Ιούνιο του 2014 ο οποίος προσωπικά επέβλεπε τις εργασίες που έγιναν για την ανακαίνιση και επισκευή του κτιρίου. Τον Μάρτιο του 2015 υπεγράφη η σύμβαση παράδοσης του ξενώνα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου που ανέλαβε ουσιαστικά και την ευθύνη της διαχείρισης του μέσα από τις δομές της Εκκλησίας.

Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου τότε είχε αναλάβει την υποχρέωση μέσω και των κοινωνικών δομών που λειτουργούν στο δήμο Ρόδου να καταγράψει τους άστεγους του νησιού μας αφού ο αριθμός τους είναι άγνωστος. Αν και έχουν περάσει 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης παράδοσης είναι άγνωστο αν ο ξενώνας έχει ξεκινήσει την λειτουργία του προσφέροντας στέγη και τροφή σε αναξιοπαθούντες και άπορους συμπολίτες μας. Είναι άξιο απορίας γιατί η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου αποσιωπά μέχρι σήμερα την λειτουργία του ξενώνα και δεν ενημερώνει το Ροδιακό λαό για την τύχη του.
Να σημειωθεί ότι, το μίσθωμα ανέρχεται συμβολικά σε 100 ευρώ για κάθε χρόνο μίσθωσης και χωρίς καμία αναπροσαρμογή μέχρι τη λήξη ή λύση της μίσθωσης, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του σκοπού της. Με βάση την σύμβαση μίσθωσης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την κάλυψη των δαπανών που αφορούν στη χρήση του ακινήτου, όπως οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ΔΕΗ και ΔΕΥΑΡ.

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, αντιστοίχως, αναλαμβάνει την υποχρέωση της συντήρησης του κτιρίου.

Σχόλια

  1. Θα αστειεύεσαι φυσικά!!! Η μητρόπολη να βάλει το χέρι στην τσέπη;;; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, την είδες καθόλου στην κρίση να κάνει κάτι;;; Αυτοί είναι ικανοί να ζητούν και ενοίκιο από τους αναξιοπαθούντες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/16 00:23

    Η επιστολή-καταπέλτης που η ΟΙΕΛΕ απέστειλε στον πρωθυπουργό και παρουσιάζει αναλυτικά το σύνολο των ατασθαλιών του κ. Σεραφείμ είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της μητρόπολης Πειραιά, μιας και εκτός από σχολάρχης εμφανίζεται να λειτουργεί και ως «ξενοδόχος», αφού στο Γηροκομείο Πειραιά, γνωστό και ως «Άσυλο Πενήτων Βασ. Αθανασίου Πρωθιερέως», δεν διαθέτει ούτε μία θέση φιλοξενίας για άπορους γέροντες ή γερόντισσες.
    Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις και την έκρηξη του φαινομένου της αστεγίας, το Γηροκομείο Πειραιά και ο μητροπολίτης καταπάτησαν τον αρχικό όρο της δωρεάς του ιδρύματος που εδώ και έναν αιώνα καθιστούσε υποχρεωτική τη διατήρηση 20 θέσεων τροφίμων για πένητες πολίτες του Πειραιά.
    Ο κ. Σεραφείμ, όμως, όχι μόνο κατάργησε και το τελευταίο ίχνος φιλανθρωπίας που εμπεριείχε το καταστατικό του Γηροκομείου, αλλά επιπλέον το μετέτρεψε σε «ξενοδοχείο» με δωμάτια πρώτης και δεύτερης θέσης και ανάλογες φυσικά χρεώσεις, που κυμαίνονται από 750 ευρώ για κρεβάτι σε τετράκλινο δωμάτιο έως 1.500 ευρώ για μονόκλινο.
    Δεν είναι λίγοι οι υπερήλικες Πειραιώτες που τα τελευταία χρόνια έχουν στείλει πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας και απελπισίας συνάμα τόσο προς τον αρχιεπίσκοπο όσο και προς υπουργούς, ζητώντας έναν ελάχιστο χώρο φροντίδας και φιλοξενίας για τους άπορους του Πειραιά.

    και τώρα εσύ περιμένεις φως από δαύτους;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *