επικαιρότητα

Σήμα κινδύνου τα στοιχεία για τον τουρισμό


Μίχαλος: Εάν η φορολογία δεν διαμορφωθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα θα συνεχίσει να φθίνει

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφουν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 πτώση της τάξης του 5% ή 346 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό δεν οφείλεται σε μείωση των αφίξεων, οι οποίες – αντίθετα – αυξήθηκαν κατά 1,1%, αλλά στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,3%.

Οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και η επιβάρυνση όλων των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό με νέα τέλη και φόρους, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 10% το συνολικό κόστος για τον επισκέπτη. Φυσική συνέπεια της αύξησης, ήταν η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά και η συγκράτηση των δαπανών.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η πορεία των εξαγωγών αγαθών, η συνολική αξία των οποίων υποχώρησε κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σύγκριση με το 2012, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012. Η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα ρευστότητας, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα και σε αυτή την περίπτωση.

Οι δύο κατ’ εξοχήν εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους θα έπρεπε να στηρίζεται η προσπάθεια ανάκαμψης, ακολουθούν πτωτική πορεία εξαιτίας της εμμονής σε ένα καταστροφικό δημοσιονομικό μείγμα.

Εάν η φορολογία δεν διαμορφωθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τη διεθνή αγορά, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας και δεν διαμορφωθούν ισχυρά κίνητρα και αναπτυξιακά εργαλεία, η δυναμική του τουρισμού και των εξαγωγών θα συνεχίσει να φθίνει, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και για την απασχόληση.

Το σήμα κινδύνου έχει ηχήσει.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: καντε κατι με τις αδεσποτες γατες στον αρχαολογικο της Ατταβυρου και στις καλαμιες πιο πανω
2-3 τρελες εχουν κανει την γειτονια εκτροφειο γατων 30 40 ισως 50
ο σταφυλοκοκος θα γινει κορονοιος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά