ροή ειδήσεων

Δήμος Ρόδου: Κανονισμός για την αναβάθμιση της Νέας Αγοράς


Κανόνες για την αναβάθμιση της Νέας Αγοράς στη Ρόδο επιχειρεί να βάλει ο Δήμος.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο η προστασία και ανάδειξη ενός μνημείου όπως η Νέα Αγορά της Ρόδου αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για το Δήμο Ρόδου και το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται μέσα στα όρια της. Άλλωστε είναι γεγονός ότι για η σημερινή κατάσταση της Νέας Αγοράς δεν περιποιεί τιμή ούτε για το Δήμο Ρόδου ως ιδιοκτήτη, ούτε για το Υπουργείο Πολιτισμού ως φορέας ελέγχου αλλά ούτε και για τους μισθωτές ως καθημερινούς διαχειριστές του χώρου, οι οποίοι επωμίζονται και τον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο της κατάστασης που επικρατεί. Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια διαδικασία σύγκρουσής αλλά και εξάρτησης από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, άλλες ζητώντας το αυτονόητο και άλλες προσπαθώντας να εκβιάσουν την «διατήρηση» των παρανομιών τους, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι υπεράριθμες κακόγουστες επιγραφές, η γειτνίαση εμπορικών καταστημάτων με επιχειρήσεις εστίασης, η άγρα πελατών, και η υπερβολική κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, γίνεται κατανοητό ότι υφίσταται ένας φαύλος κύκλος αυτοκαταστροφής και μιζέριας, που οδηγεί αναπόφευκτα στην απαξίωση και τη χρεοκοπία. Για το λόγο αυτό η επιβολή κανόνων προς το κοινό συμφέρον γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Στο σχέδιο επισημαίνεται ότι εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, η ανάγκη έμφασης στην ποιότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ροδιακής Αγοράς, σε σχέση με άλλους αντίστοιχους προορισμούς αποτελεί μονόδρομο. Η κοσμοπολίτικη Ρόδος της δεκαετίας του 1960 πέτυχε την αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδυάζοντας το ήλιο και τη θάλασσα με τη μοναδική σε ποικιλία και ποιότητα αρχιτεκτονική κληρονομιά, τις κατάλληλες υποδομές και την έμφαση στην τοπική παράδοση. Η υποβάθμιση ενός και μόνο από αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να αποβεί καθοριστική σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στο σχέδιο υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την αναβάθμιση της Νέας Αγοράς θα επιτύχει την:

-Ενδυνάμωση της επισκεψιμότητας αλλά και της παραμονής του τουρίστα στο χώρο της,

-Αύξηση των ντόπιων επισκεπτών και πελατών, είτε για εμπόριο είτε για αναψυχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των καταστημάτων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

-Αύξηση των εσόδων των επιχειρηματιών και τόνωση της τοπικής παραγωγής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

-Βελτίωση των σχέσεων των μισθωτών μεταξύ τους με αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

-Την ανάδειξη του μνημείου κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και την πολλαπλή προβολή του από το Δήμο και τους ιδιώτες.

-Την αποκατάσταση του ρόλου του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς ως σημείο αναφοράς.

Επίσης, με την κατασκευή της πολυτελούς μαρίνας στο Μαντράκι, η νέα Αγορά μπορεί πλέον να απευθύνεται και σε υψηλότερου επιπέδου αγοραστικό κοινό, έχοντας πλέον ως άμεσους ανταγωνιστές τα υπόλοιπα μεσογειακά λιμάνια και μόνο.

Προκειμένου οι προσπάθεια να ευοδωθεί, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καθολική συμμόρφωση στους περιορισμούς που τίθενται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αναδεικνύει την πόλη ως μνημείο και αποβαίνει προς όφελος των επιχειρήσεων. Βεβαίως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Η ανάγκη για συνολική συντήρηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς είναι συνεχής και επιτακτική. Οι χρήσεις που επιτρέπονται σε κάθε σημείο του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να διέπονται από συγκεκριμένα κριτήρια, γνωστά σε όλους όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο. Τα κριτήρια καθορίζονται από τα ακόλουθα:

1. Δυνατότητα άνετης και ανεμπόδιστης πρόσβασης σε όλα τα καταστήματα, χωρίς να δημιουργούνται στενωποί, τεθλασμένες πορείες ή να παρεμποδίζεται ο επισκέπτης από την άγρα πελατών.

2. Μέγιστος διαθέσιμος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς δυνατότητα τροποποιήσεων. Ο μισθωτής είναι ενήμερος εξαρχής για τις δυνατότητες που προσφέρει το κάθε μίσθωμα.

3. Χωροθέτηση χρήσεων ώστε να παρεμποδίζεται η γειτνίαση ασύμβατων μεταξύ τους λειτουργιών.

4. Ανοικτή οπτική πρόσβαση του επισκέπτη από τις εισόδους σε όλα κατά το δυνατόν καταστήματα χωρίς μόνιμα εμπόδια, αυθαίρετες κατασκευές, υποβαθμισμένες γωνίες, αποθηκευτικούς χώρους, στοιβαγμένα αντικείμενα κλπ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *