ροή ειδήσεων

«Εγρήγορση και όχι ανησυχία» δήλωσε ο Δ. Βίτσας σχετικά με τις κινήσεις τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο.


«Εγρήγορση χρειάζεται και όχι ανησυχία» είπε ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας στην τηλεοπτική εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της ΕΡΤ, σχολιάζοντας δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δέσμευσε το σύνολο των περιοχών του Αιγαίου για άσκηση υποβρυχίων του Πολεμικού της Ναυτικού. Επίσης ο Δ. Βίτσας , στην ίδια συνέντευξη επισήμανε ότι: «Είναι απαράδεκτο, η Τουρκία στα πλαίσια ασκήσεων έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης, πέραν των δικαιωμάτων της. Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον διπλωματικό τρόπο έχει θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή όργανα που συμμετέχουμε και έχουν γίνει οι αναγκαίες παραστάσεις και διαμαρτυρίες. Από την άποψη της ασφάλειας και της δυνατότητας αποτροπής, ουδέν πρόβλημα. Να θυμίσω πως το ίδιο διάστημα διεξήχθη η ελληνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ». Είναι μια απαράδεκτη τακτική από την Τουρκία, μια απαράδεκτη λογική. Εγρήγορση χρειάζεται και όχι ανησυχία. Η Συνθήκη της Λωζάννης έχει καθορίσει ποιά είναι τα δικά μας. Τελεία. Την ελληνική θέση με τρόπο σαφή την εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος λέει ότι όποιος αμφισβητεί τα σύνορα της Ελλάδας αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης και άρα ο καθένας θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του σε σχέση με αυτό. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο εύκολης συζήτησης».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ , Τουρκικά υποβρύχια κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αλλά και τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου κινήθηκαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για μεγάλα διαστήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, προσέγγισαν πολύ κοντά στις ακτές των νησιών Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Λέσβου, Ρόδου, ενώ έντονη και καθόλου διακριτική, ήταν η παρουσία των τουρκικών υποβρυχίων στο Καστελόριζο. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν παραβίασαν τα όρια των εθνικών χωρικών μας υδάτων.

Η εκτίμηση της στρατιωτικής ηγεσίας και των διπλωματών είναι , ότι , η υποβρύχια δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, περιέχει ένα σαφές μήνυμα που είναι, η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, φυσικά, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Και μάλιστα, στην εξαιρετικής, από στρατηγικής απόψεως, σημασίας περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου. Διότι εκεί διακυβεύονται γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά εθνικά συμφέροντα.

Υπήρξε αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Τρία υποβρύχια του πολεμικού μας Ναυτικού παρακολουθούσαν από πολύ κοντά τις κινήσεις των τουρκικών υποβρυχίων, αλλά δεν είναι εύκολο να περιοριστούν οι παράνομες και προκλητικές καταδύσεις τους.

Επίσης, Έλληνες διπλωμάτες και στρατιωτικοί, που εκπροσωπούν στη χώρα μας στο ΝΑΤΟ, κατήγγειλαν στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Συμμαχίας, την ανεξέλεγκτη δράση των τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου. Ωστόσο, η «αντίδραση» των μηχανισμών του ΝΑΤΟ στις τεκμηριωμένες ελληνικές διαμαρτυρίες, είναι η αυστηρή ουδετερότητα!

Χρήστος Καπούτσης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *