ροή ειδήσεων

Φόβοι για νέα επεισόδια σε άλλα νησιά


Πάνω από 450 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου από την προηγούμενη Παρασκευή έως και χθες το απόγευμα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων σε 14.430. Η πίεση που υφίστανται οι τοπικές κοινωνίες δίνει χώρο σε ακραίες αντιδράσεις και βήμα σε ομάδες της Χρυσής Αυγής, που σε πολλές περιοχές αναλαμβάνουν δράση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε έντονη φημολογία για την προετοιμασία επεισοδίων και στο hotspot της Σάμου, τα οποία αποφεύχθηκαν με κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

Στο μεταξύ, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στον Guardian, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες από τα νησιά στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η όποια μεταφορά θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ σταδιακά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα όσοι δεν υπάγονται στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, δηλαδή όσοι δεν θα μπορούσαν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν «προστάδιο» για την είσοδο στην Ευρώπη.

Πάντως, στα ελληνικά νησιά η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, καθώς συνωστίζεται περισσότερος κόσμος και αυξάνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων. Στη Λέσβο παρέμεναν χθες το πρωί 5.966 (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι υποδομές επαρκούν για τη φιλοξενία 3.500. Ωστόσο, αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συνάντηση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και των φορέων του νησιού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε προγραμματιστεί για χθες. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σταδιακά συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους και φορείς από όλα τα νησιά του Αιγαίου που υφίστανται πίεση λόγω του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ζητεί να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να μην ενταθεί η κατάσταση στο νησί, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 1.624 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην Κω εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι στα νησιά η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων θα πραγματοποιείται εντός των δομών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Lubomir Zapralek ξεκαθάρισε χθες ότι η πρόταση του Τσέχου προέδρου Milos Zeman να μεταφερθούν οι μετανάστες από την Ευρώπη σε μη κατοικημένα ελληνικά νησιά έναντι μείωσης του χρέους «δεν αποτελεί επίσημη θέση της κυβέρνησης».

Στο σχολείο 22.000 προσφυγόπουλα


Την πλήρη ένταξη των περίπου 22.000 παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των γονέων (π.χ. στο Ωραιόκαστρο) όσον αφορά τις τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων, ο υπουργός Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα» και ότι «τα προσφυγόπουλα θα πάνε στα σχολεία από τις 2 μ.μ. και μετά, έως ότου μετά αρκετούς μήνες ενταχθούν κανονικά στις τάξεις». Η έναρξη λειτουργίας των πρώτων, από τις συνολικά 800, τάξεις υποδοχής προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα. Για την κάλυψη των θέσεων στις 800 τάξεις οι εγγεγραμμένοι στους υφιστάμενους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα https://opsyd.sch.gr έως και αύριο στις 12 το μεσημέρι. Απ. Λ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *