ροή ειδήσεων

Οι ΗΠΑ παραιτούνται από επίσημοι διαχειριστές του Διαδικτύου


Σε μια συμβολική κίνηση που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της διεθνούς κοινότητας. οι ΗΠΑ παρέδωσαν την τεχνική επίβλεψη του Διαδικτύου σε μη κερδοσκοπική εταιρεία με διεθνή σύνθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε το Σάββατο τη λήξη του συμβολαίου του με την ICANN, τη Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης, η οποία θα λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητος οργανισμός με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κυβερνήσεις, εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ICANN, ένα δικαίωμα που ούτως ή άλλως είχε ασκήσει ελάχιστες φορές.

Η ICANN είναι αρμόδια για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου ανώτατου επιπέδου, όπως .com ή .org, και επιπλέον ελέγχει τον βασικό κατάλογο διευθύνσεων στο Διαδίκτυο, το λεγόμενο DNS (Domain Name System), το οποίο αναλαμβάνει να συνδέσει κάθε διαδικτυακή διεύθυνση (π.χ www.in.gr) με την αντίστοιχη αριθμητική διεύθυνση IP (πχ. 142.134.53.01).

Η ανεξαρτητοποίηση της ICANN είναι βέβαια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του Διαδικτύου, οι χρήστες όμως δεν θα παρατηρήσουν καμία αλλαγή.

Οι ΗΠΑ κατείχαν τον έλεγχο της ICANN από τη σύστασή της το 1998.

Ενόψει της λήξης του συμβολαίου με το υπουργείο Εμπορίου, τέσσερις αμερικανικές πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς (Αριζόνα, Τέξας, Νεβάδα, Οκλαχόμα) κατέθεσαν αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η παράδοση της επίβλεψης του Διαδικτύου είναι αντισυνταγματική.

Υποστήριζαν επίσης ότι η μετάβαση απειλεί την ελευθερία του λόγου, καθώς θα επέτρεπε σε απολυταρχικές κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη λειτουργία της ICANN.

Η αγωγή όμως απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας.

Ορισμένες χώρες ζητούσαν εδώ και χρόνια θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της ICANN σε στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, φορέα του ΟΗΕ, ωστόσο οι επικριτές της πρότασης αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να δοθεί σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα δικαίωμα ψήφου για θέματα που αφορούν την ελευθερία του λόγου.

Οι ΗΠΑ επέμειναν από την πλευρά τους σε ένα μοντέλο που θα προβλέπει τη συμμετοχή ερευνητών, εταιρειών και άλλων φορέων, ένα μοντέλο που η ICANN είχε ήδη εφαρμόσει πριν ανεξαρτητοποιηθεί.

Βαγγέλης Πρατικάκης



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *