ροή ειδήσεων

Γενικευμένο φαινόμενο η απληρωσιά στα ξενοδοχεία


Διαμαρτυρίες από Επιτροπές Αγώνα και σωματεία σε Κρήτη και Ρόδο


Από την κινητοποίηση στο «Cretan Village»

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Zorbas Village» (του ομίλου «Vita Hotels», συμφερόντων Βαμιεδάκη), στο νομό Ηρακλείου, με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμού του ΠΑΜΕ. Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Cretan Village» του ομίλου «Aldemar», όπου η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις και τους δύο μήνες.



Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει πως «η αποφασιστικότητα των εργαζομένων του Zοrbas Village ανάγκασε τη διοίκηση της εταιρείας να δεσμευτεί για καταβολή του μισθού του Αυγούστου μέχρι την Τρίτη (σ.σ. σήμερα) και του Σεπτέμβρη μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Σε αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τις απειλές και τις πιέσεις της διεύθυνσης και μερίδας των προϊσταμένων για να κάνουν πίσω (...) αλλά και την ξεδιάντροπη κοροϊδία από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου».

Την ίδια ακριβώς στάση, κράτησε η πλειοψηφία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στο «Cretan Village,» «όπου μάλιστα η προκλητικότητα της εργοδοσίας ξεπέρασε κάθε όριο. Σε επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Αγγελόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στην απληρωσιά, να στηρίξουν την εταιρεία για να συνεχίζει να βγάζει τα κέρδη της και όλοι μαζί επιχείρηση και εργοδοσία να ξεπεράσουν αυτές τις "δύσκολες στιγμές"».

Καταλήγοντας η Επιτροπή σημειώνει ότι «η ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων του "Zorbas Village", που ξεπερνώντας τις απειλές και τους εκβιασμούς συνέχισαν τον αγώνα τους και απέσπασαν τη δέσμευση της εταιρείας, η οργάνωση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της "Aldemar" στη Ρόδο, όπου ίδρυσαν επιχειρησιακό σωματείο, δείχνουν το δρόμο για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους».
Στη Ρόδο

Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και πρόωρες απολύσεις εποχικών εργαζομένων καταγγέλλει το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia mare & Paradise village» του ομίλου «Aldemar», σε επιστολή του προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων εξοφλήθηκε μόλις την περασμένη βδομάδα το μισθό του Ιούλη «ενώ το σύνολο των εργαζομένων δεν έχει πληρωθεί το μισθό του Αυγούστου (...) Πριν από λίγες μέρες δε, εξοφλήθηκε σε μερίδα των συναδέλφων το επίδομα αδείας που τους όφειλε ακόμη η επιχείρηση από την περσινή χρονιά, κάτι που γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η επιχείρηση εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράφουν με την πρόσληψή τους όρο στην ατομική τους σύμβαση ο οποίος επιβάλλει παρανόμως την καθυστέρηση ενός μήνα στην καταβολή της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως η επιχείρηση «έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις εποχικών εργαζομένων από 1η Οκτώβρη (...) Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εκτός του ότι μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων θα φύγει έχοντας δουλέψει στην ουσία τέσσερις μήνες, εκ των οποίων δεν έχει πληρωθεί καλά καλά ούτε για τους δύο, να επιβαρυνθεί το προσωπικό που θα απομείνει με υπέρογκη δουλειά, τη στιγμή μάλιστα που ήδη οι ρυθμοί της δουλειάς είναι πολύ εντατικοί (...)».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *