ροή ειδήσεων

Αύξηση εσόδων και πληροτήτων για τους Έλληνες ξενοδόχους το 2016


Γιατί δεν επηρέασε η αύξηση του ΦΠΑ τον ξενοδοχειακό κλάδο;


Η τουριστική περίοδος ακόμη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της, με την επιμήκυνση ως το τέλος του Νοέμβρη να οδηγεί σε νέο ρεκόρ επισκεπτών (27,5 εκατ μαζί με την κρουαζιέρα) και τις πληρότητες των ξενοδοχείων ως και τον Οκτώβριο να βρίσκονται κατά μέσο όρο άνω του 70%. Ειδικά το 3ο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος Σεπτέμβριος) οι πληρότητες κινήθηκαν μεταξύ 85-100% στο σύνολο των προορισμών.



Όπως αποκαλύπτουν στοιχεία από την STR, που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων στον χώρο του τουρισμού, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) των ελληνικών ξενοδοχείων το 10μηνο του 2016 παρουσίασαν αύξηση 5,5% σε σχέση με πέρυσι, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 83,43 ευρώ, ενώ και η μέση ημερήσια τιμή δωματίου (ADR) αυξήθηκε κατά 3,2%, φτάνοντας τα 118,93 ευρώ το δωμάτιο. Οι πληρότητες ήταν αυξημένες κατά το 10μηνο του 2016 κατά 2,2% (70,1% κατά μέσο όρο).



Σύμφωνα με την έρευνα της STR, η Ελλάδα είναι από τους ακριβότερους προορισμούς της Μεσογείου. ξεπερνώντας Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Η άνοδος των τιμών, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην άνοδο των αφίξεων από χώρες υψηλών εισοδημάτων, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Νότια Κορέα και οι Αραβικές χώρες, αλλά και στο ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής κίνησης αφορά last minute κρατήσεις - τάση που κράτησε ως το Οκτώβριο. Είναι γνωστό ότι στις last minute δεν παρέχονται εκπτώσεις στους επισκέπτες και πολύ περισσότερο φέτος που έγιναν σε περίοδο υψηλής ζήτησης (Ιούλιος-Σεπτέμβριος'16). Εξέλιξη που οδήγησε στην αύξηση της μέσης δαπάνης διανομής για το 2016.



Παρ'όλα αυτά, ο κλάδος των ξενοδόχων δια στόματος του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει επιβληθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις "διπλασιασμός" του ΦΠΑ στη διαμονή και επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση έχει καταστήσει πολύ πιο ακριβό το τουριστικό πακέτο έναντι των ανταγωνιστικών χωρών, εξανεμίζοντας τα όποια έσοδα των επιχειρήσεων.


Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, καθώς η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή έλαβε χώρα από 1η Ιουλίου 2016, περίοδο που όλοι ξενοδόχοι είχαν ήδη "κλείσει" μήνες πριν το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων και προπληρωθεί τα συμβόλαια από τους βασικούς tour operators του εξωτερικού. Επιπλέον, η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή έλαβε χώρα το 3ο τρίμηνο του έτους όπου η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη (high season) και δεν παρέχονταν εκπτώσεις.



Τέλος, και οι εκπρόσωποι των tour operators του εξωτερικού (Thomas Cook, TUI κα) επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ήταν ακριβότερος προορισμός σε σχέση με την Ισπανία ή την Κύπρο για το 2016, αφού οι Έλληνες ξενοδόχοι μετακύλησαν την αύξηση του ΦΠΑ στους επισκέπτες τους.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *