ροή ειδήσεων

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 η Ελευσίνα


Πρόκειται για την τέταρτη ελληνική πόλη που αναγορεύεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου, μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006.


Ο αρμόδιος επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού της Κομισιόν, Τίμπορ Ναβράκσικς, εκτίμησε πως ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να έχει «σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά».


«Συγχαίρω την Ελευσίνα για την επιτυχημένη υποψηφιότητά της. Προσβλέπω στο να δω την Ελευσίνα να προσφέρει σε επισκέπτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη και τους πολιτισμικούς θησαυρούς της», προσέθεσε ο ούγγρος επίτροπος.






Σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού δίνεται η ομιλία της αρμόδιας υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία συνεχάρη και τις τρεις ελληνικές πόλεις που προκρίθηκαν στην τελική φάση (Ελευσίνα, Καλαμάτα, Ρόδος) και έκανε λόγο για μια «γιορτή του πολιτισμού».



«Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στις πόλεις», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.


«Ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και έχουν ανάγκη από ένα νέο όραμα για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και την αποστολή τους, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τους λαούς προς μία νέα κατεύθυνση, με γνώμονα τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης», προσέθεσε.

Η κυρία Κονιόδρου έκανε λόγο για «υπέρβαση» από μέρους της Ελευσίνας, «μιας πόλης που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες».


«Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις», ολοκλήρωσε η υπουργός.




«Η δουλειά τώρα αρχίζει. Πρέπει όλοι μαζί, δημοτική Αρχή και πολίτες, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υποχρέωσης που αναλάβαμε», δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, μετά την ανακοίνωση.

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη «να φέρουμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την Ελευσίνα και να αποδώσουμε στην πόλη αυτά που αξίζουν», ενώ απηύθυνε «θερμά συγχαρητήρια» στις άλλες δύο συνδιεκδικίτριες πόλεις (Καλαμάτα, Ρόδος) «για τον αγώνα που διεξήγαγαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας».

Ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «για την άψογη και διαφανή διαδικασία», το υπουργείο Πολιτισμού, την περιφέρεια Αττικής αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο και τοπικές επιχειρήσεις.




Για την αναγόρευση της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα δήλωση έκανε και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.


«Η επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 αποτελεί, μέσα σε δύσκολους καιρούς, μια πολύ καλή είδηση. Η επιλογή της πόλης της Δήμητρας και της Περσεφόνης, της εργατούπολης, του πάλαι ποτέ ανθηρού βιομηχανικού κέντρου που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία, εκπέμπει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα», είπε η περιφερειάρχης και συνέχισε: «Το μήνυμα του πολιτισμού ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια και παράγοντα υπέρβασης της σημερινής κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας. Μήνυμα οικουμενικό που υπερβαίνει τα όρια μιας πόλης, μιας περιφέρειας και μίας χώρας. Για αυτό και η Ελευσίνα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο μια ευρωπαϊκή επιλογή Πολιτισμού».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/11/16 15:35

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ!. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ, ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓ. ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΩΔΑ ΑΠΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΩΡΑ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΛΗΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESKO ΚΑΙ ΣΤΑΥΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/11/16 19:30

    Καλά σοβαρά τώρα.. το πίστευες ότι θα βγεις εσυ;; Ταπεινέ μου Ρόδιε φίλε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/11/16 21:25

    Προς ανωνυμο 3:35 και οσους συμφωνουν!
    Τον δικαιουται μια πολη που δεν πνιγει νεους ανθρωπους σε γεφυρες,που δεν καταστρεφει 100νταδες περιουσιες στην Ιαλυσο λογω αμελειας καθαρισμου του ρεμματος,που τα σκουπιδια στους δρομους της δεν σε κανουν να ντρεπεσαι που για την πολη σου, που δεν ανοιγουν το σπιτι σου οι γυφτοι κ η ασφαλεια δεν ερχετε καν ή αν ερθει σου λεει "α πατημασια μικρου παιδιου ειναι στο παραθυρο,τεχνικη των γυφτων,μην περιμενετε κ πολλα!".
    Το δικαιουται μια πολη που τα λεωφορεια της τηρουν τα δρομολογια κ δεν τρεχουν μεσα στο Παραδεισι με ταχυτητες κ οποιον παρει ο Χαρος,μια πολη με παρκινγκ,μια πολη που το Ροδινι θα ηταν οαση κ οχι ντροπη. Μια πολη που θα προστατευε την Παλια Πολη χειμωνα καλοκαιρι απο αυτοκινητα μηχανακια ζητιανους κραχτες και κακους εμπορους.
    Ειμαι γεννημα θρεμμα Ροδιτισσα ουτε βλαχα ουτε αλλα κομψα που διαβαζω στα συνηθη σχολια. & ντρεπομαι για αυτην την πολη που εισπραττει χρονια τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ αλλα δεν εχει κανει τπτ για να τον αξιοποιησει. Ντρεπομαι για τα πεζοδρομια. Για τις διαβασεις (ειδικα αυτες που ειναι μετα απο στροφη,παγκοσμια πρωτοτυπια!). Για την πολη μου..ντρεπομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/11/16 03:01

    Εσύ φίλη 9:25 που αναφέρεις " δεν είμαι ούτε βλάχα" τι ακριβώς εννοείς; δηλαδή θες να μας πεις ότι οι βλάχοι είναι άνθρωποι κατώτερου Θεού; μόλις έδειξες πόσο βλάχα είσαι και τι επίπεδο μόρφωσης έχεις. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τα όσα έγραψες, το βλάχα θα ήταν πολύ λίγο για να σε χαρακτηρίσει. Όχι πολιτιστική πρωτεύουσα λοιπόν σας αξίζει, αλλά ούτε να ασχοληθεί κανείς μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/11/16 09:42

      Ο λογος που προδιορισα τον τοπο καταγωγης μου ειναι επειδη εδω μεσα μολις πει κατι αληθινο για την Ροδο μας ολοι σπευδουν να γραψουν πως ειναι καποιος βλαχος στρατιτωτικος που ζηλευει την κοσμικοτητα του νησιου μας!!!!
      Κ επισης να ξερεις γιατι δεν ξερεις κ μιλας η λεξη "βλαχος" για τους οντως βλαχους δεν ειναι υποτιμητικη,ειναι σαν να αποκαλεις εναν Ροδιτη "νησιωτη".
      Αντε σου μαθαμε κ κατι. Επισης μαθε να βουτας την γλωσσα στο μυαλο πριν μιλησεις (πριν γραψεις στην παρουσα!).

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *