ροή ειδήσεων

Ο Ερντογάν απειλεί την ΕΕ: Θα στείλω 3 εκατ. πρόσφυγες -Τι απαντά η Μέρκελ

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, με την Αγκυρα να απειλεί πως θα ανοίξει τα σύνορα και θα αφήσει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη.

Την αρχή έκανε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο Ταγίπ Ερντογάν με ακόμα πιο προκλητικές δηλώσεις. Αφορμή, σύμφωνα με την Αγκυρα, είναι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ. Στις απειλές της Τουρκίας απάντησε το Βερολίνο, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση ήρθε από το Βερολίνο
Οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη διατύπωση της απειλής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων σε όσους θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη. «Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών... Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ.

Η απάντηση Τσίπρα: Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια
Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θράκη και μιλώντας στη Φιλλύρα Ροδόπης έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αγωνίζονται και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών.

Μουζάλας: Αν καταπέσει η συμφωνία με την Τουρκία, θα έρχονται 1.500 με 4.000
«Η συμφωνία με την Τουρκία μας βοήθησε, έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής τη χώρα μας από ένα αριθμό μεταναστών κοντά στις 150.000», είπε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Θα μπορούσαμε να πάρουμε σήμερα όλους τους μετανάστες από τη Σάμο, αλλά αυτό θα επέφερε ρήξη με την Τουρκία και στην πορεία θα είχαμε στη Σάμο και σε όλα τα νησιά από 1.500 ως 4.000 μετανάστες την ημέρα. Φέρνουμε μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά αυτό γίνεται σιγά-σιγά και όχι κραυγαλέα», σημείωσε.

Σχοινάς: Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία

Την πλήρη δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «θα ανοίξει τα σύνορα»,ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Πρόκειται για ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναμένουμε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ από την πλευρά της αυτό κάνει και στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ποιο είναι το συνολικό συμπέρασμα αυτού του συμβολαίου», ανέφερε.

Οσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διατύπωσε τη θέση της Επιτροπής, λέγοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.

Από την πλευρά της ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Ερνστ Τοβε ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, πως μόλις επτά από τα εξήντα επτά συνολικά κριτήρια δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ενα από τα κριτήρια που δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή, και προς τον σκοπό αυτό συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Τούρκου υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τέταρτη έκθεσή της για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας η οποία θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση εκπλήρωσης των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας.

Ερντογάν: Βάλτε το καλά στο κεφάλι σας, θα ανοίξουμε τα σύνορα
Η εκτόξευση των απειλών του Ερντογάν ακολουθούν τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας ΕΕ-Τουρκίας. «Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο μυαλό σας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Οταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε "βοήθεια". Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;". Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», είπε συγκεκριμένα.

Στη μη δεσμευτική απόφαση που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ «μίας προσωρινής αναστολής» της ενταξιακής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2005, εξαιτίας της «δυσανάλογης» καταστολής που εφαρμόζεται στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας εκ μέρους της Αγκυρας και της απελευθέρωσης της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Τουρκία «φιλοξενεί» στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ψήφιση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους να επιδεινώνονται περαιτέρω μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που συνοδεύτηκε από πογκρόμ τεραστίων διαστάσεων. Η Αγκυρα, η οποία ζητεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, έχει απειλήσει πολλές φορές με κατάρρευση της συμφωνίας.

Οι απειλές Γιλντιρίμ
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, λέγοντας ότι χωρίς τη βοήθεια της Αγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών. Παράλληλα σημείωσε πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για τη Γηραιά Ηπειρο από ό,τι για την Τουρκία.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Μπιναλί Γιλιντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς. «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/11/16 18:48

    Ετσι που την βλεπω στη φωτογραφια την Μερκελ ειναι σαν να λεει"αν εχουν τετοια παπαρια θα τους παρω ολους και στο σπιτι μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/16 00:43

    Οι τούρκοι δεν έχουν μπέσα και επιτέλους αρχίζει να το καταλαβαινει και ο υπόλοιπος πλανήτης. Τους λάθρο θα τους στείλει είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία. Απλά με την συμφωνία θα τσεπώσουν αρκετα χρήματα οι μογγόλοι και θα τους στέλνουν σιγά σιγά μέχρι να πνίξουν όλη την Ευρώπη. Η λύση είναι να ισοπεδωθούν στη Συρία οι τούρκοι και οι σύμμαχοί τους οι τζιχαντιστές και να αρχίσει η ανοικοδόμιση της Συρίας ώστε να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *