ροή ειδήσεων

Νέες ρυθμίσεις για την αναδοχή εγκαταλελειμμένων βρεφών


Εντείνονται οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της εγκατάλειψης βρεφών
στα νοσοκομεία, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και την κινητοποίηση των συναρμόδιων φορέων, με προεξάρχουσα την Περιφέρεια Αττικής, η οποία ήδη λειτουργεί πρόγραμμα για την αναδοχή και την κατάρτιση των υποψηφίων αναδόχων οικογενειών.

«Το φαινόμενο του οποίου η διόγκωση είναι ανάλογη με το βάθεμα της κρίσης» επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης για την Κοινωνική Πολιτική, Κατερίνα Θανοπούλου, «ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος να ανταπεξέλθει, τόσο με το υποστελεχωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και με το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την αναδοχή».

Οι συνθήκες αυτές προξενούν ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, τα οποία με αφορμή την εβδομάδα μητρικού θηλασμού που διανύουμε (με στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας για τα οφέλη του θηλασμού και τη στήριξη των νέων μητέρων), «απαιτούν την ενεργοποίηση της Πολιτείας για τον πολύμηνο απεγκλωβισμό τους από τα νοσοκομεία, κατάσταση η οποία συνιστά μια μορφή συστημικής κακοποίησης», όπως επισήμανε στη σχετική επιστολή της η Εισαγγελία.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται αρχές καλοκαιριού με την παρέμβαση της Εισαγγελίας μετά το «αδιαχώρητο» των νοσοκομείων. Ενδεικτικά σε σχέση με το κοινωνικοδημογραφικό προφίλ των νεογνών που φιλοξενήθηκαν στο νοσοκομείο «Έλενα» παρατηρείται ότι σε ποσοστό 42% προέρχονται από αλλοδαπούς και πρόσφυγες, το 34% από μητέρες με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τα υπόλοιπο από ανύπαντρες και ανήλικες μητέρες. Επίσης, ολόκληρο το 2014 «φιλοξενήθηκαν» 32 βρέφη και το επόμενο έτος 39, ενώ δεν επιτρέπεται η παραμονή άνω των 28 ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη από τον περασμένο Ιούλιο και κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελέως Ανηλίκων, Ξένης Δημητρίου, πραγματοποίησε επαφές με υπευθύνους και αρμόδιους φορείς, όπως το «Έλενα», το «Αλεξάνδρα», τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Κ.Κ.Π.Π.Α, το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», το «Συνήγορο του Πολίτη», την Κοινωνική Υπηρεσία Ασπροπύργου και το Κέντρο Ερευνών «Ρίζες».

«Συζητήσαμε εκτενώς όλες τις πλευρές του προβλήματος, τη μεγάλη παραμονή των νεογνών στις δομές των νοσοκομείων και την επακόλουθη ιδρυματοποίησή τους, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, τη χρονοβόρα διαδικασία της αναμονής για την αναδοχή και την τεκνοθεσία και την ελλιπή ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού», αναφέρει η κ. Θανοπούλου.

Επίσης, τούς εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει τη «δημιουργία κατάλληλων χώρων βραχείας παραμονής των βρεφών, παράλληλα με την προωθούμενη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις αναδοχές και τις τεκνοθεσίες».

Στη συνέχεια, όπως προσθέτει, συστάθηκε μία επιτροπή, η οποία εξέτασε τις προτάσεις και τις δράσεις όλων των φορέων, καθώς και την άρση των νομικών εμποδίων προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση του προγράμματος αναδοχών, η οποία θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα βοηθήσει τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα ανθρώπινο και υγιές οικογενειακό περιβάλλον.

Παρουσιάζοντας το πόρισμα της επιτροπής η κ Θανοπούλου χαρακτηρίζει «άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη» να υλοποιηθούν τα ακόλουθες δράσεις:


Θέσπιση Εθνικού Συντονιστικού Φορέα.
Αλλαγή θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου αναδοχής με βελτίωση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και της ανάδοχης οικογένειας και πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης για παιδιά με αναπηρία, καθώς και για παραβατικούς και ασυνόδευτους ανηλίκους.
Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη και άλλων ευέλικτων μορφών αναδοχής, με δυνατότητα άμεσης τοποθέτησης παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες με εισαγγελική εντολή και αξιοποιώντας το «Μητρώο Αναδόχων», χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εισαγωγή τους σε ιδρύματα.
Θέσπιση υποστηρικτικού πλαισίου εκπαίδευσης, συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και πιστοποίησης των υποψηφίων αναδόχων γονέων
Θέσπιση εθνικών προδιαγραφών και πρωτοκόλλων διαδικασιών που αφορούν στην επιλογή, την έγκριση καταλληλότητας και την πιστοποίηση των αναδόχων.
Θεσμοθέτηση Εθνικού Φορέα επιδότησης της αναδοχής και δημιουργία κινήτρων οικονομικών, κοινωνικών και άλλων για τους αναδόχους γονείς με ταυτόχρονη συνεχή παρακολούθηση.Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής συνετέλεσαν και στην οριστική διαμόρφωση του νομοσχέδιου για την αναδοχή, το οποίο είναι ήδη υπό διαβούλευση και αναμένεται η ψήφιση του σε σύντομο διάστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *