ροή ειδήσεων

Οι υπάλληλοι του Σορός Υπουργοί του τσιπροκαμμένου..


Παραθέτουμε όλα τα δημοσιεύματα που βρήκαμε για να στοιχειοθετήσουμε τον τίτλο της ανάρτησης.



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΩΣ ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Παρόλο που οι συγκρατημένες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας σημαίνουν πολλά, λίγοι είναι εκείνοι που υποψιάζονται πως όλος ο ανασχηματισμός λειτουργεί και ως ένα είδος αντιπερισπασμού για να "περάσει" χωρίς αναταράξεις η Κάθοδος του Δημήτρη Παπαδημητρίου (προέδρου του πιο σοβαρού προοδευτικού think tank στις ΗΠΑ, του Levy Economics Institute) από τη Νέα Υόρκη σε ρόλο σκιώδους ..Παπαδήμου, κατά τα πρότυπα του Νοέμβρη-Δεκέμβρη 2011.


Η ελληνική οικονομία όμως βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε που ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.

Δεν έχει παρά να "επισημοποιηθεί" με κάποιο τρόπο αυτή η κατάσταση, για να ενισχυθεί ο επαναπατρισμός και να επεκταθεί η κυκλοφορία του "απέξω ευρώ" σε συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών, με τη μορφή συμπληρωματικού προς ευρώ, παραλλήλου νομίσματος, τύπου Ελβετίας (WIR/ελβετικό φράγκο).

Η εσωτερική αγορά καταρρέει σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς τα capital controls έχουν ήδη δημιουργήσει ντεφάκτο συνθήκες διπλού νομίσματος, ανάμεσα στο ευρώ που είναι εγκλωβισμένο στις τράπεζες και το ευρώ που κινείται απέξω (σε μαξιλάρια, τραπεζοθυρίδες και offshore) ως οιωνεί μαύρη αγορά ευρώ σε ελληνικά χέρια.

Θα ήταν ένας συμβιβασμός του σχεδίου Σόιμπλε/ΕΚΤ/ΔΝΤ (για προσωρινή μετάβαση στη δραχμή) και του σχεδίου Σόρος/Levy Institute για νομισματική αποκέντρωση της ευρωζώνης μέσω παράλληλων νομισμάτων σε επίπεδο κρατών-μελών.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας που δεν καλύπτονται από την ασφυκτικά ελεγχόμενη ελληνική αγορά "τραπεζικού" ευρώ. Αυτό, με τη σειρά του, θα επέτρεπε περισσότερο ελαστική διαχείριση του βραχνά των κόκκινων δανείων των τραπεζών όπως και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Ο Παπαδημητρίου έχει ήδη εισηγηθεί τέτοιο σχέδιο για την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση στη χαώδη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.



Φαίνεται πως πήρε το ΟΚ από Βερολίνο και ΔΝΤ για να προχωρήσει "σιγά-σιγά" .

Παρασκηνιακά, υπάρχει πάντως δίαυλος επικοινωνίας Βερολίνου-Παπαδημητρίου-Μαξίμου-ΔΝΤ σε αυτή τη κατεύθυνση, γεγονός όμως που θα απαιτήσει αναθεώρηση του υπάρχοντος Μνημονίου 3 ή μετάβαση σε Μνημόνιο 4.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dimitri_B._Papadimitriou


Ράνια Αντωνοπούλου: Από την καρδιά των think tank του Σόρος και το Levy Institute στο υπουργείο εργασίας!


Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός που θα λύσει το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, την ανεργία και ποια είναι η “μαγική συνταγή” που έχει ήδη έτοιμη;


Μετά από 37 χρόνια στις ΗΠΑ, επέστρεψε γρήγορα στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω της μια “λαμπρή ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα”. Έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και λύσεις άμεσες για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η καθηγήτρια Ράνια Αντωνοπούλου η οποία -προς έκπληξη πολλών- όχι μόνο βρέθηκε από το πουθενά στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τουΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανέλαβε και ρόλο ως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.


Με καταγωγή από την Πάτρα και τη Μικρά Ασία, η μαθήτρια Ρ. Αντωνοπούλου είχε πρωτοστατήσει στις μαχητικές μαθητικές εκδηλώσεις της Μεταπολίτευσης, ενώ υπήρξε μέλος της οργάνωσης Ρήγας Φεραίος. Τελειώνοντας το Λύκειο, σε ηλικία 17 ετών, έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Εκεί βρέθηκε στο New School, ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της υπό τον μαρξιστή οικονομολόγο Ανγουιρ Σαϊκ, κι έφτασε μέχρι και τον ΟΗΕ για την παρουσίαση μιας τέτοιας μελέτης για την ισότητα των φύλων. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που επρόκειτο να την συντροφεύει μέχρι σήμερα, τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, προέδρο του αμερικανο-σιωνιστικού Ινστιτούτου Λεβί.


Τι ρόλο βαρά Λεβί/ Παπαδημητρίου: ΕΔΩ --- Τσίπρας/Λεβί : ΕΔΩ

Ας περάσουμε λίγο σε αυτό το εβραϊκό ίδρυμα.



Το Ινστιτούτο Οικονομικών Levy βρίσκεται στο Κολλέγιο Bard, στη Νέα Υόρκη.Πρόεδρός του είναι ο καθηγητής της έδρας Οικονομικών Jerome Levy Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Παπαδημητρίου είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών περιοδικών όπως το Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο [Review of Income and Wealth], καθώς και οργανισμών όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ένωση Τραπεζιτών, και η Επιτροπή Bretton Woods. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται επίσης με την ελληνική οικονομική εφημερίδα Express.


Αξίζει να θυμίσουμε ότι η φράση του Αλέξη Τσίπρα "Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ" μόνο τυχαία δεν ήταν γιατί ανήκει στην πραγματικότητα στον καθηγητή, πρόεδρο του Ινστιτούτου Levy και μέλος του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε, τον Φεβρουάριο του 2012 (δηλαδή αρκετούς μήνες πριν το επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας ως δήθεν δική του έμπνευση): "you need something similar to the Marshall Plan…νέα δάνεια..σε μια αγορά, της οποίας τα επιτόκια τα διαμόρφωσαν οι ίδιοι, προκειμένου να τους βγει τζάμπα το ξεπούλημα.


Μιλάμε για τρομερή κοροϊδία..με το χαμόγελο ενός Κανάκη....


Ούτε, και η σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ιδρύματος αφήνει για πολλές σκέψεις, το οποίο περιλαμβάνει εκλεκτά τέκνα του «εκλεκτού» λαού, όπως τους Leon Botstein, Joseph Stiglitz, Martin Leibowitz (ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της διαβόητης Morgan Stanley, που έχει βάλει βαθιά το χεράκι της στην ελληνική κρίση)…..






Πρόεδρος του Ινστιτούτο Levy είναι ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ ή εναλλακτικά υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο: «Οι επιλογές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα «σχέδιο Β’» θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του «σχεδίου Β’».




Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1986, από τον εβραϊκής καταγωγής Αμερικάνο, Leon Levy -οικονομολόγος και στέλεχος επιχειρήσεων- και είναι ένα από τα Think tank της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Leon Levy εκτός από το Ινστιτούτο του, είχε και μεγάλο ενδιαφέρον για τους αρχαίους πολιτισμούς, αλλά… και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο: το leonlevyfoundation.org που είναι επίσης Ίδρυμα δικό του, ασχολείται με έξι ευρύτερους τομείς: Κατανόηση του αρχαίου κόσμου – Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες – Διατήρηση της Φύσης και κήποι – Έρευνα Εγκεφάλου και Επιστήμη – Ανθρώπινα Δικαιώματα – και Εβραϊκός Πολιτισμός.



Τώρα το Ινστιτούτο Λεβί, έχει δυνατούς δεσμούς με τον Σόρος:

Levy Economics Institute of Bard College Publications: The Mind of Wall Street, by Leon Levy:
“Like his peers George Soros and Warren Buffett, Levytakes a long and broad view of the rhythms of the markets and the economy.”


Levy Economics Institute of Bard College Scholars: “Research Associate Daniel Karpowitz. […] In 2003, Karpowitz received a Soros Justice Fellowship…”


Levy Economics Institute of Bard College Policy Note: “Επαναπροσδιορίζοντας την αλλαγή στην εποχή του παρασιτικού καπιταλισμού” (του Χ. Πολυχρονίου):


“Άτομα όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Τζορτζ Σόροςέχουν συμβάλει σημαντικά στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη συγκρότηση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής. Δεν θα αναφερθώ στα σχέδια που έχουν παρουσιάσει επειδή θέλω να επεκταθεί ο διάλογος πέρα από τον αρχιτεκτονικόσχεδιασμό της νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής τάξης πραγμάτων και να μεταφερθεί σε πιο άμεσο επίπεδο εφαρμογής. Ο επανασχεδιασμός του χρηματιστικού καπιταλισμού είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ, το οποίο μπορεί να πάρει πολλά χρόνια και να χρειαστεί περισσότερες κρίσεις προτού φθάσουμε στο στάδιο υλοποίησης.”



Πώς θα πολεμήσει την ανεργία η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.



Έχει πρόγραμμα για την κάλυψη όχι 50.000 αλλά 550.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας θέσεων εργασίας για ένα χρόνο, έχει έτοιμο στο συρτάρι της η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, αρμόδια για την καταπολέμηση ανεργίας.




Αυτό ειπώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου λίγο μετά τις εκλογές. Σήμερα άλλο δημοσίευμα κάνει λόγο για τις μισές θέσεις από αυτές...




Αλλά ας πάρουμε τον αρχικό αριθμό και τι ανέφερε το Πρώτο Θέμα στις 27/1/15:




«Η κ. Αντωνοπούλου, που εκλέχθηκε από την δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτρια στο Bard College, και ερευνήτρια του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη επεξεργάζεται εδώ και δύο χρόνια μελέτη για έξοδο από την κρίση κόντρα στη λάθος συνταγή της Τρόικας η οποία αν εξακολουθήσει να εφαρμόζεται θα εκτοξεύσει την ανεργία στο 34% το 2016.


Η μελέτη αντιπροτείνει αύξηση των κρατικών δαπανών αντί για συνεχή μείωση τους ώστε να παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα έχει προτείνει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο Μάρσαλ με τη δημιουργία 550.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας για ένα έτος ώστε να συρρικνωθεί ουσιαστικά η στρατιά των ανέργων. Το κόστος μπορεί φαίνεται υπερβολικό ( 7 δις ευρώ) αλά θα μειώνεται στα 3 δις λόγω των εργατικών εισφορών που θα επιστρέψουν πάλι στα κρατικά ταμεία.»




Για ένα χρόνο μόνο, κοινωφελής εργασία, δημόσιες θέσεις, με 7 δις μικτά που στην ουσία θα είναι 4 δις καθαρά, που αν κάνετε τη διαίρεση είναι 600 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάτω από το βασικό μισθό των 751 ευρώ που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει και που τώρα θα δοθεί αργά σε βάθος χρόνου.




Στην εύλογη ερώτηση που θα βρεθεί αυτό το μεγάλο κονδύλι, η κυρία Αντωνοπούλου προτείνει πέντε πηγές χρηματοδότησης με πρώτη στη λίστα την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων:
α) Την αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
β) Κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
γ) Τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας ώστε να δημιουργηθεί πλεόνασμα ρευστότητας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ύστερα από διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση κοινωνικής- κοινωφελούς εργασίας.
δ) Την άμεση εγκαθίδρυση του «Ευρωπαικού Ταμείου κατά της Ανεργίας» το οποίο να συνεισφέρει κάποιο ποσοστό σε ένα αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.
ε) Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής . Ένα μέρος από τα έσοδα θα μπορούσαν να στηρίξουν το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Απασχόλησης.




Αυτό, λοιπόν, είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο της σπουδαίας καθηγήτριας που το επεξεργάζεται στο think tank των ΗΠΑ και το οποίο με λίγα λόγια μεταφράζεται:


Η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχιστεί για όσους έχουν ήδη εργασία, θα πάρουμε (αν μας δώσουν) κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά δεν θα τα επενδύσουμε σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ΑΝΑΠΤΥΞΗ, αλλά σε κοινωφελή εργασία ενός χρόνου στο δημόσιο. Και μετά… έχει ο Θεός… αλλά εμείς πάλι δεν θα έχουμε.




Όσο για τη φοροδιαφυγή… ακούμε αλλά ακόμα δεν βλέπουμε κι ούτε θα δούμε γιατί οι μεγαλοκαρχαρίες είναι εκτός ελληνικής παραλίας (off shore) και πάλι τα δίχτυα θα πέσουν στα μικρά και μεσαία ψαράκια, άντε και κανένα λίγο πιο μεγαλούτσικο αυτή τη φορά, για να έχουμε να λέμε… φάτε μάτια ψάρια!




Καλά… από που και πως και γιατί ξεφύτρωσαν όλα αυτά τα φιντάνια – τεχνοκράτες όπως Βαρουφάκης και οι φίλοι του εν μια προεκλογική νυκτί στο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είχε αρκετά και ικανά στελέχη το κόμμα;




Υπενθύμιση: Το Ινστιτούτο Levy, ήταν αυτό που συνδιοργάνωσε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ (Μηλιός, Δούρου, Σταθάκης, Παππάς) στην Αμερική πριν ένα χρόνο.

nea.allnewz.gr


Ο Leon Levy: Συνδημιουργός των hedge funds, φιλάνθρωπος, αρχαιοκάπηλος;


Το Ινστιτούτο Levy, το οποίο συνδιοργανώνει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ (Μηλιός, Δούρου, Σταθάκης, Παππάς) ιδρύθηκε από τον Leon Levy το 1986. Ο Leon Levy γεννήθηκε το 1925 και πέθανε το 2003. Ήταν, σύμφωνα με την Wall Street Journal, "μια επενδυτική ιδιοφυϊα της Wall Street", ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία των hedge funds και των mutual funds. Ο πατέρας του, Jerome Levy, ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας, και έδινε έμφαση στην σημασία των εταιρικών κερδών για την κατεύθυνση της εθνικής οικονομίας. [1]
Ο Leon Levy ήταν επίσης γνωστός για την φιλανθρωπική του δραστηριότητα, μέρος της οποίας αφορά αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα (στην Πέλλα και την Κνωσσό). Το 2006, μετά το θάνατο του Levy, η συζυγός του Shelby White, η οποία επαγγέλεται "συλλέκτης έργων τέχνης"[2], υποσχέθηκε 200 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για τη δημιουργία Ινστιτούτου για την Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου. Η προσφορά δημιούργησε εντάσεις στο πανεπιστήμιο, καθώς κάποιοι ακαδημαϊκοί συνέδεαν το ενδιαφέρον του Levy για τις ανασκαφές με την αρχαιοκαπηλία και όχι με τη φιλανθρωπία.[3]
Όταν η δωρεά έγινε δεκτή, ο καθηγητής του Κέντρου Σπουδών για την Αρχαιότητα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Randall White παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι έγιναν δεκτά τα χρήματα ενός ανθρώπου που συνδεόταν με "αμφισβητίσημες πρακτικές και παραεμπόριο" [questionable practices and trafficking]. Άλλοι ακαδημαϊκοί, στο Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια, το Κολλέγιο Bryn Mawr, και το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, σχολίασαν την δωρεά αρνητικά.[4] Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, το ζεύγος Levy/White "έχει συσσωρεύσει μια από τις
καλύτερες ιδιωτικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων στον κόσμο", πυροδοτώντας κριτικές από ακαδημαϊκούς διότι τα περισσότερα από τα έργα της ιδιωτικής συλλογής ήταν άγνωστα πριν — γεγονός που δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αρπάχτηκαν από τις ανασκαφές που χρηματοδοτούσε φιλανθρωπικά ο κύριος Levy. Στα πλαίσια αυτά, ιταλοί αξιωματούχοι ερευνούσαν, την εποχή εκείνη, το ζήτημα οκτώ αρχαίων έργων τέχνης που η χώρα θεωρούσε ότι προήλθαν από παράνομες ανασκαφές του Levy στην Ιταλία. [5]



Το Ινστιτούτο Οικονομικών Levy
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Levy βρίσκεται στο Κολλέγιο Bard, στη Νέα Υόρκη.[6] Πρόεδρός του είναι ο καθηγητής της έδρας Οικονομικών Jerome Levy Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Παπαδημητρίου είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών περιοδικών όπως το Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο [Review of Income and Wealth], καθώς και οργανισμών όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ένωση Τραπεζιτών, και η Επιτροπή Bretton Woods. [7] Σύμφωνα με την wikipedia, το Ινστιτούτο "έχει εδραιωθεί ως σπόνσορας εκτεταμένης έρευνας πάνω στην οικονομολογία του Κέυνς, και τα μετακεϋνσιανά οικονομικά." Πράγματι, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει εργασίες όπως "Ο Κέυνς 75 χρόνια μετά" [9], «Η προσέγγιση του Κέυνς στην πλήρη απασχόληση» [10], «Η χρηματική πολιτική του Κέυνς» [11], ή να μάθει για το βιβλίο του Hyman Minsky Τζον Μέιναρντ Κέυνς, με πρόλογο του καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου [12]. Ο Minsky ήταν "διακεκριμένος επιστήμονας" στο Ινστιτούτο Levy, και, σύμφωνα με το βιογραφικό του, "ένας από τους σημαντικότερους ακόλουθους του Τζον Μέιναρντ Κέυνς στις ΗΠΑ" [13] Οι ιδέες του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αν εξεταστούν στα πλαίσια της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Πιθανώς λόγω της προεδρίας Παπαδημητρίου ή της αγάπης του Leon Levy για τα ελληνικά αρχαία, το Ινστιτούτο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, κι έτσι οι μη αγγλόφωνοι μπορούν να διαβάσουν μια σειρά εργασιών του, καθώς και αναδημοσιεύσεων από τον ελληνικό Τύπο, στα ελληνικά. [14]


Το Ινστιτούτο συνεργάζεται επίσης με την ελληνική οικονομική εφημερίδα Express, στο σχετικό κείμενο της οποίας μπορεί να βρείτε τις αληθινές πηγές του σοσιαλισμού του κόμματος: "Μέσα από αυτή τη συνεργασία φιλοδοξούμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας και στο ευρύτερο κοινό γενικότερα την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα και υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, τα βαθύτερα αίτια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τους λόγους για τους οποίους απειλείται η σταθερότητα στην ευρωζώνη, τους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες για την κρίση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη περιφέρεια, αλλά και μια ευρύτερη σειρά επίκαιρων θεμάτων όπως: την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, τον ρόλο των τραπεζών και του χρηματικού κεφαλαίου στο ξέσπασμα των χρηματοοικονομικών κρίσεων, τη δυναμική του χρέους και τις επιπτώσεις του στην οικονομική μεγέθυνση, τα αίτια και τη σημασία (ή μη σημασία) των ελλειμμάτων, τα επακόλουθα των διεθνών οικονομικών ανισορροπιών, τα αίτια της ανεργίας, τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη και στον περιορισμό της ανεργίας και της ανισότητας, τις ατέλειες του σημερινού παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καθεστώτος και τις καταστροφικές επιπτώσεις του οικονομικού δόγματος του νεοφιλελευθερισμού."[15]
Μιας και μιλούμε για οικεία στους Έλληνες στοιχεία της ρητορικής του Ινστιτούτου Levy, αξίζει να θυμήσουμε κλείνοντας ότι η φράση του Αλέξη Τσίπρα "Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ" ανήκει στην πραγματικότητα στον διακεκριμένο καθηγητή, πρόεδρο του Ινστιτούτου Levy και μέλος του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε, τον Φεβρουάριο του 2012 (δηλαδή αρκετούς μήνες πριν το επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας ως δική του έμπνευση): "you need something similar to the Marshall Plan." [16] Αναμφίβολα, ο Γιάννης Μηλιός, γνωστός μαρξιστής οικονομολόγος, θα αισθάνεται σαν στο σπίτι του με τέτοια παρέα στη Νέα Υόρκη


Σημειώσεις

[1] Wikipedia, λήμμα "Leon Levy", http://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Levy
[2] New York Times, "Δωρεά 200 εκατομμυρίων πυροδοτεί διαφωνίες γύρω από αρχαιολογικά ευρήματα", 1 Απριλίου 2006, http://www.nytimes.com/2006/04/01/arts/01gift.html?pagewanted=all&_r=0
[3] Wikipedia, λήμμα "Leon Levy", http://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Levy
[4] ό.π
[5] http://www.nytimes.com/2006/04/01/arts/01gift.html?pagewanted=all&_r=0
[6] Wikipedia, λήμμα "Ινστιτούτο Οικονομικών Levy", http://en.wikipedia.org/wiki/Levy_Economics_Institute. Επίσημος ιστότοπος Ινστιτούτου, http://www.levyinstitute.org/
[7] Wikipedia, λήμμα "Δημήτρης Παπαδημητρίου", http://en.wikipedia.org/wiki/Dimitri_B._Papadimitriou
[8] Wikipedia, λήμμα "Leon Levy", http://en.wikipedia.org/wiki/Leon_Levy
[9] http://www.levyinstitute.org/publications/?docid=1360
[10] http://www.levyinstitute.org/publications/?docid=1082
[11] http://www.levyinstitute.org/publications/?docid=1381
[12] http://www.levyinstitute.org/publications/?docid=1068
[13] http://www.levyinstitute.org/about/minsky/
[14] http://www.levyinstitute.org/greek/
[15] "Συνεργασία της Εξπρές με το Levy Economics Institute του Κολεγίου Bard της Νέας Υόρκης", 23 Απριλίου 2012, http://www.express.gr/news/business/592254oz_20120423592254.php3
[16] "Το τρομερό δίλημμα της Ελλάδας: Βαθιές περικοπές ή χρεοκωπία", Levy Economics Institute, Φεβρουάριος 2012, http://www.levyinstitute.org/publications/?docid=1487

http://leninreloaded.blogspot.gr




Δημήτρης Παπαδημητρίου προέδρος
του αμερικανο-σιωνιστικού Ινστιτούτου Λεβί



Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ο σύζυγος της Ράνιας Αντωνοπούλου.




Ράνια Αντωνοπούλου: Από την καρδιά των think tank του Σόρος στο υπουργείο εργασίας! (αναπληρώτρια υπουργός).

Το διπλό νόμισμα, το Ινστιτούτο Levy, ο Αλέξης, η Deutsche Bank


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Να λοιπόν που εκτός από το δημοψήφισμα, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και το «διπλό νόμισμα». Πώς το είπε στο briefing ο κ. Σακελλαρίδης; Ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από οικονομολόγους, κάνει συζητήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμμερίζεται τις απόψεις τους. Σύμφωνοι. Αλλά έχει σημασία ποιος είναι αυτός που κάνει την εισήγηση και ποιο το ειδικό βάρος της σχέσης του με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εκεί είναι το ζουμί...

Μεταξύ λοιπόν των πλευρών που επιμένουν για την εφαρμογή «διπλού νομίσματος» ως λύση για τη χώρα, είναι και το περίφημο Ινστιτούτο Levy. Με το οποίο διατηρούν στενές σχέσεις πολλά στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινοί οικονομικοί υπουργοί και υπερυπουργοί. Άλλωστε θυμίζω ότι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προ διετίας, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεν μία ανερχόμενη δύναμη, αλλά χωρίς κυβερνητικό βηματισμό, είχε υποστηριχθεί από το Ινστιτούτο Levy.

Βεβαίως, ούτε αυτό σημαίνει απαραιτήτως ότι γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του. Ασφαλώς. Απλά, όταν οι στενές σχέσεις ξεπερνούν το επίπεδο αυτό και γίνονται ακόμη στενότερες, τότε αρχίζει να γίνεται πιο υπολογίσιμη η άποψη που εκφράζει το Ινστιτούτο. Διαφορετικά, ίσως να μην είχε εκτιμηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η δυνατότητα προσφοράς της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου που σχεδόν από το πουθενά βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Εργασίας.

Το αναφέρω γιατί αν δεν κάνω λάθος η κ. Αντωνοπούλου είναι η σύντροφος του προέδρου του Ινστιτούτου Levy, του καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Μαξίμου. Και ο κ. Παπαδημητρίου έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε συνεντεύξεις και ομιλίες για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρήση ενός «διπλού νομίσματος». Βεβαίως, το Ινστιτούτο Levy δεν συνδράμει με τις μελέτες, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις του ως κορυφαίο think tank μόνο τη σημερινή κυβέρνηση.

Για παράδειγμα το εξέχων στέλεχός του, ο Νομπελίστας καθηγητής Joseph Stiglitz υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στον χειρισμό της κρίσης αλλά και της προσφυγής στο ΔΝΤ, παρά τις θέσεις που είχε αναπτύξει παλαιότερα, αλλά και μετέπειτα σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Stiglitz, πολέμιος της πολιτικής λιτότητας στην Ε.Ε., υπήρξε στη συνέχεια και ένθερμος υποστηρικτής του κ. Τσίπρα προεκλογικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απόψεις που έχει δημοσιοποιήσει το Ινστιτούτο levy για το «διπλό νόμισμα», σημειώνω τα εξής από αναφορά του Ινστιτούτου στα σενάρια λύσης για την Ελλάδα και την χρήση «ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος (διπλού νομίσματος) με την έκδοση κρατικών ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου (Geuro), τα οποία θα είναι μεταβιβάσιμα, θα γίνονται δεκτά για φορολογικές υποχρεώσεις, θα χρησιμοποιούνται και για την πληρωμή μισθών και όλα αυτά μόνο για την εσωτερική αγορά».

Και κάτι ακόμα. Αν αληθεύει το δημοσίευμα της Handelsblatt, ότι συναντήθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ και συζήτησαν την πιθανότητα υιοθέτησης διπλού νομίσματος «Geuro», το πράγμα είναι αρκετά σοβαρό. Γιατί δεν άκουσαν κάτι... άγνωστο και πρωτοεισαγόμενο ως σκέψη. Δεν άκουσαν απλώς μία... νέα εισήγηση. Γιατί να χάσει χρόνο ο πρωθυπουργός να ακούσει έναν αναλυτή, όσο καλός και αν είναι, να επαναλαμβάνει ένα ήδη γνωστό σενάριο; Απλά απορώ. Και προφανώς, αν έγινε το ραντεβού, τον κ. Μάιερ τον πήγε στον κ. Τσίπρα ο κ. Βαρουφάκης. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν κ. Εκπρόσωπε;

ΥΓ: Οι αναγνώστες του «Capital.gr» και του «Κεφαλαίου» έχουν ενημερωθεί από καιρό για τις σοβαρές συζητήσεις που διεξάγονται στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός «εναλλακτικού» τρόπου χρηματοδότησης της οικονομίας, της εισαγωγής ουσιαστικά ενός «διπλού νομίσματος». Και έχουν περιγραφεί αναλυτικά όλα τα δυνατά σενάρια.





http://anemosanatropis.blogspot.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *