ροή ειδήσεων

Ο δήμαρχος Ρόδου θέλει πανεπιστημιακή σχολή της Χίου να μεταφερθεί στο νησί του


Ευρεία σύσκεψη για την ανάγκη να γίνει στη Ρόδο το τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (και όχι στη Χίο, όπως αποφάσισε η σύγκλητος του ιδρύματος) πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ρόδου με πρωτοβουλία του δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η υπόσχεση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη ότι θα επανεξεταστεί η απόφαση, υπό τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

Για πάνω από τέσσερις ώρες οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων “βομβάρδισαν” τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανο Γκρίτζαλη με επιχειρήματα που εξηγούσαν γιατί αποτελεί «κεκτημένο» της Ρόδου να έχει έδρα εδώ το Τμήμα Τουρισμού ενώ επιχείρησαν να αντικρούσουν τα κριτήρια με τα οποία η Σύγκλητος επέλεξε ως έδρα τη Χίο.

Τελικά, αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί μια επιτροπή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, στην οποία και θα καταθέσουν υπόμνημα -και όχι ψήφισμα όπως είχε αρχικά αποφασιστεί να εκδοθεί. Μάλιστα -μετά τη δήλωση του πρύτανη ότι η Σύγκλητος πήρε την απόφαση βάσει των δεδομένων της στιγμής, που αφορούσαν κυρίως στα κτίρια που διατίθενται και στην οικονομική στήριξη, και ότι είναι ανοιχτοί σε νέα δεδομένα- το υπόμνημα αυτό θα τροποποιηθεί ως προς τα περί «απογοήτευσης» που αναφερόταν αρχικά.

«Το Πανεπιστήμιο είναι εδώ» είπε ο πρύτανης, ο οποίος τόνισε ότι για να ιδρυθεί το Τμήμα Τουρισμού χρειάζεται να υπάρχουν κτίρια, δεκαπέντε καθηγητές καθώς και κλίνες για να φοιτήσουν εκατό φοιτητές για δέκα μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει τοποθετηθεί για το Τμήμα Τουρισμού, αλλά η κ. Αναγνωστοπούλου φέρεται να κλίνει υπέρ της Ρόδου. Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεση της υπουργού να έρθει στη νησί και να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς το θέμα αυτό καθώς και άλλα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος προτίθεται να κλείσει ένα ραντεβού μαζί της μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να συγκρουστούμε με τη Χίο αλλά, αν προχωρήσει αυτή η απόφαση, θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις». Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι, στη Ρόδο, υπάρχουν τέσσερα ακίνητα του δημοσίου καθώς και ένα δημοτικό ακίνητο που θα μπορούσαν να διατεθούν για το Τμήμα Τουρισμού, ότι υπάρχει η βούληση και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βαγγέλης Μανδρακός, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, διάβασε το ψήφισμα που εκδόθηκε, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό θα τροποποιηθεί μετά τη βούληση που εκφράστηκε από πλευράς Πανεπιστημίου. Έτσι, αντί ψηφίσματος θα ετοιμαστεί ένα υπόμνημα που θα κατατεθεί στο Υπουργείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων (σ.σ. και αυτήν που αναμένεται να λάβει το περιφερειακό συμβούλιο) και σ’ αυτό θα αναφέρεται ότι, εκτός από τα κτίρια που μπορούν να διατεθούν, έχει εκφραστεί η πρόθεση από φορείς για να παρέχουν οικονομική στήριξη.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος είπε ότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια αφού αποτελεί μόνιμο αίτημα της περιοχής, να ιδρυθεί Τμήμα Τουριστικών σπουδών στο πλαίσιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο. Τα κριτήρια βάσει των οποίων η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου πήρε απόφαση για τη Χίο, ανέλυσε, στη συνέχεια, ο πρύτανης.

«Δεν υπάρχει κανένα… καταχθόνιο σχέδιο κατά της Ρόδου» είπε ο κ. Γκρίτζαλης, αντικρούοντας τα «πυρά» που διαδοχικά δέχθηκε χθες, ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, για απαξίωση της Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής της Χίου, ο πρύτανης καταρχήν ξεκαθάρισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου είναι θέμα ακαδημαϊκό και ότι πουθενά μία Σχολή Τουρισμού δεν είναι ενταγμένη σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Είπε, ακόμη, ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το 2006 είχε κάνει πρόταση για ίδρυση Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο γιατί είναι αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να ιδρυθεί σε Σχολή επιστημών Διοίκησης αφού εκεί υπάρχουν τμήματα. Σχετικά με τους διαθέσιμους χώρους στη Χίο, είπε ότι είναι οριακά επαρκείς, όχι όμως και για τα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ρόδος διαθέτει κάτι πολύ ισχυρό που είναι οι τουριστικές υποδομές και ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συνέργεια του Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις που εξυπηρετούν το αντικείμενο των Σχολών του. Θύμισε, στη συνέχεια, ότι το 2014 η Σύγκλητος ήταν καταφατική στο να γίνει το Τμήμα Τουρισμού στο Ρέθυμνο και τη Ρόδο, ωστόσο το 2015 ο κ . Μπαλτάς κατήργησε όλα τα ξενόγλωσσα Τμήματα και το 2016 καταγράφηκε η βούληση του Υπουργείου για ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *