ροή ειδήσεων

Εκτοξεύθηκαν το 2016 οι αιτήσεις ασύλου - Ξεπέρασαν τις 64.000 τα τελευταία τρία χρόνια


Σχεδόν τριπλάσιες από το 2015 και οκταπλάσιες σε σχέση με το 2013 είναι οι αιτήσεις ασύλου
που έχουν υποβάλει ισάριθμοι μετανάστες κατά την διάρκεια του 2016, με τις περισσότερες να έρχονται από πρόσφυγες που βρίσκονται σε κέντρα στην Αττική.

Εξάλλου είναι ιλιγγιώδες το συνολικό νούμερο των αιτήσεων ασύλου τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, αγγίζουν τις 64.193.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι αιτήσεις ασύλου ήταν μόνο 4.814, με τις 4.398 να έρχονται από την Αττική.



Το 2014, διπλασιάζονται, αγγίζοντας τις 9.433, με την Αττική να έχει και πάλι την μερίδα του λέοντος, αλλά και τα νησιά να αρχίζουν να μπαίνουν στο παιχνίδι με 454 αιτήσεις από την Ρόδο και 209 από την Λέσβο.

Την ίδια στιγμή, το 2015, την χρονιά που το μεταναστευτικό αναδείχθηκε σε μείζον πρόβλημα στη χώρα μας, οι αιτήσεις ασύλου σκαρφάλωσαν απότομα στις 13.196, με 7.834 από αυτές να υποβάλονται από την Αττική, τις 1.192 από την Θεσσαλονίκη και οι 803 από την Ρόδο.

Ο αριθμός των αιτήσεων κυριολεκτικά απογειώνεται το 2016, όταν συνολικά από όλη την Ελληνική επικράτεια έχουν καταγραφεί 36.750 αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Συνολικά, δε, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2016 έχουν υποβληθεί συνολικά 64.193 αιτήσεις ασύλου, χωρίς, όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσες από αυτές έχουν υλοποιηθεί.


Ανησυχίες για την καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων

Εν τω μεταξύ, όσο αυξάνουν οι αιτήσεις, τόσο πιο έντονες είναι οι καθυστερήσεις στην διεκπεραίωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, από το καλοκαίρι έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) λόγω της αργής καταγραφής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα εκτιμάται σε άνω των 60.000, με την συντριπτική πλειονότητα, μάλιστα, να μην είναι εγγεγραμμένοι ως αιτούντες άσυλο.

Την κατάσταση, μάλιστα, εντείνουν τα συχνά επεισόδια που σημειώνονται στα hot spot, καθώς σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, τα συγκεκριμένα γεγονότα λειτουργούν αποτρεπτικά στο να σταλούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Τα μέτρα που ζητούν οι φορείς για το άσυλο

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι πλέον στα νησιά οι φορείς ζητούν επίμονα την πιο γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων του ασύλου.

Πρόσφατα, μάλιστα, σε έκτακτη σύσκεψη στην Λέσβο, 28 εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς του νησιού ζήτησαν έκαναν λόγο για ''ανάγκη ''
επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων του ασύλου'' αλλά και σωστή οργάνωση του κέντρου καταγραφής με ανθρώπινες συνθήκες.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *