ροή ειδήσεων

«Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» η Κάρπαθος: Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι


Η εξαίρεση του νησιού από τον μειωμένο ΦΠΑ προκάλεσε γενικό ξεσηκωμό - Ψήφισμα για αντιδράσεις

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι Καρπάθιοι που εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ. Αυτό επισημαίνουν σε κοινό ψήφισμά τους το δημοτικό συμβούλιο και ο έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ειδικότερα το ψήφισμα έχει ως εξής:
« Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου μετά την πληροφόρηση της εξαίρεσης της Καρπάθου και της Ρόδου από τα νησιά της Δωδεκανήσου στα οποία αναστέλλεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για ένα χρόνο, στη σημερινή του συνεδρίαση, παρουσία και του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου, αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και παράλληλα την βαθύτατη ανησυχία μας, για την τροποποίηση του άρθρου 21 Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000)σύμφωνα με την οποία εφαρμόζονται πλέον οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την χώρα με εξαίρεση τα νησιά των ανατολικών συνόρων που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και ειδικότερα τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για το νησί μας υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές.

Στο νησί μας, οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές. Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Συνεπώς, επισημαίνουμε με έμφαση:
• Παρά την πρόσφατη ρητή εξαγγελία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για την αναστολή του ΦΠΑ , στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και τα Δωδεκάνησα, με αγανάκτηση και οργή πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι εξαιρούνται τα δύο νησιά της Δωδεκανήσου, Ρόδος και Κάρπαθος, λες και δεν ανήκουν στο νησιωτικό μας σύμπλεγμα ή δεν είχαμε ποτέ εισροές προσφύγων και μεταναστών!

• Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά μας δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης

• Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά «ζυγίζει» ένα σαφώς περιορισμένο λόγω της ύφεσης, δημοσιονομικό όφελος και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στο νησί μας, την ώρα μάλιστα που οι γείτονές μας αμφισβητούν την νησιωτικότητα των νησιών μας.

• Πιστεύουμε πως ο ρόλος μας επιβάλλει να εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνουμε σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από κάθε τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή σημαντικού πυλώνα της οικονομίας-όπως ο Τουρισμός

• Γιατί η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για την ανάκαμψη της .

• Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην βάλει ταφόπλακα στα νησιά μας, να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που θα οδηγήσει τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα νησιά μας και να εντάξει την Ρόδο και την Κάρπαθο στην αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

• Σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά και να προβούμε σε κινητοποιήσεις γιατί δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τα νησιά μας.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος
Ο Έπαρχος Καρπάθου
Γιάννης Μηνατσής




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *