ροή ειδήσεων

Ποια νησιά θέλουν να μας πάρουν οι Τούρκοι


ΙΔΟΥ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Η «Κυριακάτικη kontranews» αποκαλύπτει σήμερα τους νέους παγκόσμιους χάρτες που αποδεικνύουν τα ελληνικά δίκαια στο Αιγαίο, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η Άγκυρα. Πρόκειται για επικαιροποιημένους χάρτες θαλασσίων ζωνών από το Ινστιτούτο της Φλάνδρας, που θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών.

Το Κυπριακό και οι διεκδικήσεις του Ερντογάν, φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, φυσικά και στο Αιγαίο. Είναι η Τουρκία που διεκδικεί μερτικό από τη νέα μοιρασιά στην Μέση Ανατολή σε ότι αφορά τις πηγές ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), από την Μοσούλη (Βόρειο Ιράκ) έως τα παράλια της Συρίας, αλλά φυσικά και στη θάλασσα της Μεσογείου, από την περιοχή της Κύπρου έως το Καστελόριζο και την Κάρπαθο (Εικόνα 4). Είναι η γεωγραφία, που καθιστά την Ελλάδα και την Κύπρο τις μόνες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να έχουν σημαντικό μερίδιο, από τη νέα μοιρασιά και λόγω δικών τους κοιτασμάτων και λόγω των αγωγών που θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Οι δικές τους Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (Εικόνα 1), όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους νέους παγκόσμιους χάρτες για τις θαλάσσιες ζώνες, εφάπτονται δημιουργώντας ένα σημαντικό χώρο του Ελληνισμού. Ακόμα και αν εξαιρεθεί ένα σημαντικό τμήμα βορείως της Κύπρου λόγω της τουρκικής κατοχής.

Είναι η Τουρκία που θέλει να αρπάξει το μεγάλο κομμάτι από Ελλάδα και Κύπρο και είναι η Γερμανία που θέλει μερίδιο, αξιοποιώντας το χρέος της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Πριν από λίγες μέρες στο «Οικόπεδο 10» (θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου – βλ. Εικόνα 3) βρέθηκαν πετρελαϊκά κοιτάσματα αξίας 60 δις ευρώ. Στο «οικόπεδο» κάνουν έρευνες οι εταιρείες Noble (ΗΠΑ) και Delek- Avner (Ισραήλ). Στο «οικόπεδο 10» [επίσης νοτίως της Κύπρου (Εικόνα 3)] σύντομα θα αρχίσει έρευνες η Exxon Mobil η αμερικανική πολυεθνική στην οποία έως χθες ήταν επικεφαλής ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο όρισε ο Τραμπ υπουργό Εξωτερικών. Οι εξελίξεις αυτές, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη στάση των ΗΠΑ, αλλά και την αντίδραση της Τουρκίας και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.

Οι παγκόσμιοι χάρτες και το δίκαιο των θαλασσών

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δίκαιο και στο Αιγαίο και σε μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βάσει των διεθνών κανόνων και των διεθνών συμβάσεων. Μένει όμως αυτό το δίκαιο να το αποδεχθούν στην πράξη οι μεγάλες δυνάμεις και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (τα μεγάλα συμφέροντα). Το Διεθνές Δίκαιο δυστυχώς είναι συνήθως το Δίκαιο του ισχυρού, μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει και «εκ των υστέρων Δίκαιο», επειδή δικαιώνει τον εκάστοτε νικητή της οποιασδήποτε μάχης.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που ο Ερντογάν μιλάει συνεχώς για αλλαγή των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, κατηγορώντας μάλιστα τον ιδρυτή της σημερινής Τουρκίας, τον Κεμάλ, ότι αναγνώρισε σύνορα (Συνθήκη της Λωζάνης) πολύ «στενά» για την αξία της Τουρκίας. Και το κάνει αυτό εκτός όλων των άλλων διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που πραγματικά αναλογεί στην Τουρκία από τα νέα κέρδη που θα φέρουν οι αλλαγές των συνόρων (Συρία-Ιράκ) και οι αγωγοί που θα κατασκευαστούν από την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο δόθηκαν στη δημοσιότητα νέοι παγκόσμιοι χάρτες των θαλάσσιων ζωνών, από την οργάνωση Marine Regions (του Marine Institute της Φλάνδρας) που θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών. Πρόκειται για την 9η έκδοση με τους αναθεωρημένους χάρτες για όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη για Χωρικά Ύδατα, Συνορεύουσα Ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εσωτερικά Ύδατα και Αρχιπελαγικά Ύδατα.

Ο χάρτης του Αιγαίου (Εικόνα 2) αποτυπώνει τον ελληνικό χώρο, βάσει του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (Συμφωνία του 1982) το οποίο αναγνωρίζεται από τα περισσότερα κράτη. Η Τουρκία δεν το έχει αναγνωρίσει. Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι διεθνώς αναγνωρίζεται πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν δική τους ΑΟΖ, μαζί φυσικά και το Καστελόριζο. Οι Τουρκία δέχεται μεν ότι όλα τα νησιά δικαιούνται να έχουν τις ίδιες θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές ακτές, όμως τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν εξαίρεση, μια «ειδική περίπτωση», στερούμενα του δικαιώματος αυτού. Μόνο που η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά (Άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Οι ανανεωμένοι αυτοί Χάρτες, είναι μια ακόμα απόδειξη για τα δίκαια της Ελλάδας.

Όπως γράφει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης (ο οποίος ασχολείται πάνω από 30 χρόνια με το δίκαιο της θάλασσας εκπροσωπώντας την Ελλάδα) ο χάρτης αυτός είναι «ο Εφιάλτης της Τουρκίας». Τονίζει ότι «το Άρθρο 121 της διεθνούς σύμβασης του 1982 ήταν μια μεγάλη νίκη για τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα για το ξεχασμένο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ο χάρτης της Εικόνας 5 (ο οποίος χρησιμοποιείται) εδώ και χρόνια από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είναι ίδιος με αυτό που αποτυπώνουν οι νέοι χάρτες του Ινστιτούτου της Φλάνδρας, με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. για όλα τα νησιά και σε όλο το Αιγαίο. Η Ελλάδα σήμερα έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. και λόγω της τουρκικής απειλής για πόλεμο αν τα επεκτείνει στα 12 ν.μ. όπως ορίσει το Διεθνές Δίκαιο.

Η Άγκυρα το 2008 κυκλοφόρησε ένα διαφορετικό χάρτη (Εικόνα 4) στον οποίο αποτυπώνει την ΑΟΖ τη δική της μεταξύ Κύπρου και Αιγαίου. Η διαφορά είναι τεράστια, αφού «κλέβει» ένα μεγάλο τμήμα κυρίως της ελληνικής ΑΟΖ, ανατολικά της Καρπάθου και της Ρόδου, σαν να μην υπάρχει το Καστελόριζο.

Η Αγκυρα επανάφερε την ιστορία των Ιμίων, για να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Επανάφεραν και τις διεκδικήσεις για ακόμα 16-18 νησιά τα οποία υποτίθεται ότι είναι υπό «ελληνική κατοχή» αφού δεν ανήκουν στην Ελλάδα βάσει της θεωρίας των γκρίζων ζωνών.

Πρόσφατα ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου (στην περίοδο της κρίσης των Ιμίων) Δ. Διακομιχάλης, δημοσίευσε και πάλι τους χάρτες της Ιταλίας (δεκαετία 30) και της ίδιας της Τουρκίας (1950-1970) όπου σαφώς φαίνεται πως και οι τούρκοι αναγνώριζαν τα Ιμια ως ελληνικά. Ειδικά στο χάρτη της Εικόνας 6 της Τουρκικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας του 1969 και το Καλολημνο όπως και το Μικρό και το Μεγάλο Λημνιό (που οι Ιταλοί ονόμαζαν Ιμια) είναι στην ελληνική περιοχή. Η οριοθέτηση είναι απολύτως σαφής ειδικά στα Δωδεκάνησα τα οποία πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τουρκικές θεωρίες δεν ευσταθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ειναι όμως η Ελλάδα που αποφεύγει να ορίσει τη δική της ΑΟΖ (όπως έκανε η Κύπρος το 2004), ανεξαρτήτως των αντιρρήσεων της Τουρκίας. Διότι η ΑΟΖ είναι έννοια σημαντικότερη της υφαλοκρηπίδας, στην οποία μετά μανίας στάθηκαν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική διένεξη είναι ξεκάθαρα η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι Αμερικανοί, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι του Αλέξη Τσίπρα, παίζουν το ίδιο τραγούδι στο βιολί τους, λέγοντας στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν πρέπει να κάνουν μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς να τα βρουν με την Τουρκία, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν πως η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι πάντα μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έκαναν και αυτοί το 1983»(όπως υποστηρίζει ο Θ. Καρυώτης).

Ο Ερντογάν σήμερα επιδιώκει να επαναφέρει τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και θα το κάνει με αφορμή το Κυπριακό, πακετάρωντας και τα δύο θέματα, ταυτόχρονα με τα παζάρια που κάνει με Αμερικανούς, Ρώσους και Ισραηλινούς για την Συρία.

Κυπριακό: Η ΑΟΖ πιο σημαντική και από τη λύση

Η Κύπρος έχει δικά της κοιτάσματα και το πέτυχε αυτό, ορίζοντας τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο (δηλαδή του ελληνοκυπριακού τμήματος – Εικόνα 3). Ο Τάσσος Παπαδόπουλος όρισε την ΑΟΖ της Κύπρου το 2004.

Οι Τούρκοι έκαναν μια πολύ απλή δήλωση λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κύπρου και τίποτε άλλο. Όπως γράφει και πάλι ο Θ. Καρυώτης) «Χρόνια αργότερα κατάλαβαν το λάθος τους αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν τρόπο να το διορθώσουν. Όταν άρχισαν τους βρυχηθμούς ήταν ήδη πολύ αργά. Οι Αμερικανοί, που είχαν ανακηρύξει και οριοθετήσει την ΑΟΖ τους από τη δεκαετία του 1980, δεν κατάλαβαν και αυτοί τη χειρονομία του Τάσσου Παπαδόπουλου και αναγνώρισαν αμέσως την κυπριακή ΑΟΖ. Και οι Αμερικανοί, επίσης καθυστερημένα, κατάλαβαν το λάθος τους γιατί δεν ήθελαν η Μεσόγειος να γίνει μια λίμνη των ΑΟΖ των κρατών της Μεσογείου και για αυτό πολεμούν τόσα χρόνια τη δημιουργία ΑΟΖ για την Ελλάδα και, μονότονα, τονίζουν «να φτιάξετε ΑΟΖ αφού πρώτα τα βρείτε με την Τουρκία».

Ο Μουσταφά Ακιντζί αυτή την ώρα διαπραγματεύεται πρωτίστως την ΑΟΖ. Δήλωσε προ ημερών: «Ο πλούτος των φυσικών πόρων στα περίχωρα αυτού του νησιού δεν ανήκει σε μια κοινότητα, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Αυτό το πεδίο θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Μπορούμε να το κατορθώσουμε. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Η πιο λογική φόρμουλα είναι η μεταφορά του κυπριακού αερίου μαζί με αυτό του Ισραήλ, μετά τη λύση στην Τουρκία και στη Δύση». Και ο Ακιντζί παρά τα όσα λέει ο Ν. Αναστασιάδης είναι υποχρεωμένος να υποστηρίξει πρώτα τα συμφέροντα της Τουρκίας και μετά των Τουρκοκυπρίων. Ασχολείται με τους αγωγούς και όχι με το Κυπριακό. Και πρόσφατα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση δήλωσε εντονότερα και από τον Ερντογάν: «Την Κύπρο πρέπει να την προστατεύσουμε τόσο από πολιτικής άποψης όσον και από στρατηγικής. Η Κύπρος δεν πρέπει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας. Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο. Εκεί υπάρχουν ήρωες μας. Τώρα εμείς ενώ πρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στην Κύπρο, αρχίσαμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αυτά δεν είναι σωστά».

Οι διεθνείς χάρτες αποτυπώνοντας το διεθνές δίκαιο (Εικόνα 1) δείχνουν και την ελληνική και την κυπριακή περιοχή. Και είναι αυτό που τρελαίνει την Τουρκία.

Οι πόλεμοι και τα πλούσια κοιτάσματα διαμορφώνουν νέες ισορροπίες. Ως σήμερα ο αμερικανικός παράγοντας στήριξε υπέρμετρα την Τουρκία και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Η έλευση του Τραμπ είναι ένα νέο στοιχείο, στην όλη υπόθεση. Όπως σημαντική για την έκβαση των πραγμάτων είναι και η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει το Ισραήλ, ειδικά τώρα που υπάρχει ταύτιση απόψεων και για το παλαιστινιακό μεταξύ Νετανιάχου και Τραμπ.

Το Δίκαιο είναι με το μέρος μας. Πρέπει όμως και να το διεκδικήσουμε, ακόμα και αν οι πιθανότητες είναι 50%-50%.

Οι Τούρκοι θέλουν 17 ελληνικά νησιά

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις σε ότι αφορά το Αιγαίο και τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Ο Ερντογάν επαναφέρει πλήρως την υπόθεση των γκρίζων ζωνών και αυτό είναι άμεσα ενοχλητικό και επικίνδυνο. Η φάμπρικα έντασης με την Ελλάδα στήνεται με τη βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης κυρίως του Εθνικιστικού κόμματος τους Παχτσελί. Από το 2015 οι βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος φωνάζουν ότι η Ελλάδα κατέχει 16 νησιά που δεν της ανήκουν. Τα 16 νησιά τα οποία «ζητούν» είναι: Οινούσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Σύρνα, Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Καλόγεροι.

Τις τελευταίες βδομάδες προσθέτουν και άλλα νησιά που θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα βάσει της θεωρίας των γκρίζων ζωνών όπως η Ικαρία.

Η θεωρία των γκρίζων ζωνών συμπληρώνει και την έμμεση απειλή περί συνολικής αλλαγής των συνόρων, δηλαδή την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας είναι στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος.

kontranews


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/1/17 12:58

    το θέμα δεν είναι τι θέλουν οι Τούρκοι αλλά η στάση των Ελληνων προδοτών που μας κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες . Όλων αυτών που κατάκλεψαν την Ελλάδα και εκβιάζονται από τους ξένους και υποχωρούν σε ότι τους πουν για να μη χάσουν την καρέκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *