ροή ειδήσεων

Νίκος Ιωάννου: Ο Κώος Φυσικός που έκανε Εφαρμογή τις ιδέες του

Στη στήλη των αποφοίτων αυτού του μήνα, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με έναν απόφοιτο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που ενώ τελείωσε με επιτυχία τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο τμήμα, τον κέρδισε η τεχνολογία.

Ο Νίκος Ιωάννου έγινε ιδρυτής της επιτυχημένης πλατφόρμας παραγγελίας φαγητού delivery.gr που ξεκίνησε από την Πάτρα και τώρα έχει αναλάβει το «delivery» σε 32 πόλεις της Ελλάδας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 3.000 επιχειρήσεων.

1) Πως προέκυψε η ιδέα του delivery.gr ;
Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο τμήμα Φυσικής, δυο χρόνια πριν την υλοποίηση της, τότε όμως το περιβάλλον στο χώρο του ίντερνετ δεν ήταν ιδανικό. Η υλοποίησή της ξεκίνησε μαζί με την εκκίνηση της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής, σε μια προσπάθεια συνδυασμού σπουδών και επιχειρηματικότητας. Η βίωση της πραγματικότητας οδήγησε στον εντοπισμό της ανάγκης. Ως «υπολογιστάκηδες» ανιχνεύαμε πιο εύκολα μια πληροφορία στον υπολογιστή (και άρα και την πληροφορία για παράδοση έτοιμου φαγητού), παρά σε έναν έντυπο κατάλογο φαγητού στο σπίτι. Έτσι, το 2006 με τον Χρυσόστομο Φιλιππάκη, με τον οποίο γνωριστήκαμε στο τμήμα Φυσικής στις μεταπτυχιακές μας σπουδές, ανοίξαμε την αγορά του food business στη χώρα, ξεκινώντας από την Πάτρα με το patrasdelivery.gr

2) Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση, αποφοιτώντας από το τμήμα Φυσικής, να ασχοληθείτε με έναν εντελώς διαφορετικό τομέα;
Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ελήφθη σταδιακά. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο Φυσικό δούλευα σαν εκπαιδευτικός πληροφορικής και προγραμματιστής. Στη συνέχεια, στο μεταπτυχιακό εργάστηκα ως φυσικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ, όταν τελείωσα την διδακτορική μου διατριβή στο τμήμα Φυσικής, εργάστηκα για κάποια χρόνια ως Λέκτορας με σύμβαση στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εταιρεία δημιουργήθηκε παράλληλα με το διδακτορικό. Η μετάβαση δεν μου φάνηκε δύσκολη, μιας και από πιτσιρικάς ήξερα ότι θα ασχοληθώ με την τεχνολογία και πάντα έβγαζα ένα εισόδημα εί- τε δουλεύοντας ως τεχνικός υπολογιστών είτε φτιάχνοντας μικροεφαρμογές.

3) Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κλειδί σε μια ιδέα προκειμένου να γίνει μια βιώσιμη επιχείρηση;
Πρώτον, η ιδέα πρέπει να είναι απλή και να λύνει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεύτερον, η ομάδα πρέπει να είναι συμπαγής με διακριτές και διαφορετικές δεξιότητες και η δράση να υπερέχει της αντίδρασης. Τρίτον,
η λεπτομερής και προσεκτική οικονομική διαχείριση. Τέταρτον, η προσήλωση στην ιδέα.

4) Τι οφέλη θεωρείτε ότι σας προσέφερε το Πανεπιστήμιο Πατρών όλα αυτά τα χρόνια;
Σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Πατρών επιθυμούσα να συνδυάσω τις δυο καταστάσεις, δηλαδή την ερευνητική διαδικασία και την επιχειρηματική. Όσο παράξενο και εάν φαίνεται σε πρώτο άκουσμα, ο επιχειρηματίας έχει πολλά κοινά με έναν ερευνητή στο Πανεπιστήμιο. Εάν ιδιαίτερα έχεις μια επιχείρηση που η βάση της είναι η τεχνολογία, τότε οι ομοιότητες της δουλειάς είναι περισσότερες από τις διαφορές. Ένας επιχειρηματίας για παράδειγμα, πρέπει να κάνει διαχείριση, ταξινόμηση και ανάλυση της πληροφορίας για να εξαγάγει συμπεράσματα για το που και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Δεν υπάρχουν ωράρια, ενώ οι προθεσμίες καθορίζουν τον τερματισμό μιας προσπάθειας. Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την καθημερινότητα ενός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο. Οι σπουδές μου λοιπόν με προετοίμασαν, με συνέπεια να μη μου ξενίσει κάτι αργότερα στον επιχειρηματικό κόσμο όσον αφορά τον τρόπο και την πίεση της δουλειάς.

5) Τέλος, τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που αποφοιτούν στην Ελλάδα του σήμερα;
Οφείλω να πω ότι χαμογέλασα με αυτήν την ερώτηση, γιατί η πρώ- τη σκέψη για απάντηση είναι ‘‘να φύγουν’’. Σε δεύτερη σκέψη με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη χώρα είναι ανθρωποφαγική και το επειχειρείν αρκετά δύσκολο. Αν και δεν είμαι άνθρωπος των συμβουλών, θα πρότεινα σε ένα παιδί που ολοκληρώνει τις σπουδές του στο πρώτο πτυχίο να συνεχίσει όσο πιο εύστοχα γίνεται, αποκτώντας τεχνογνωσία που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά μετέπειτα στην αγορά. Για τα παιδιά που θέλουν να επιχειρήσουν, η βασική ιδέα είναι να παρακολουθούν την καθημερινότητα, καθώς μόνο μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα γεννηθούν οι επόμενες ιδέες που θα πάνε την κατάσταση παρακάτω. Ο χώρος του ίντερνετ δίνει τη δυνατότητα να εργάζεσαι στην Ελλάδα αλλά το προϊόν που δημιουργείς να μη γνωρίζει σύνορα.
[Αντιγόνη Αννίνου]




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *