ροή ειδήσεων

Πώς και γιατί οι χώρες της Σκανδιναβίας εξαφανίζουν το ρευστό


Μέχρι τα τέλη του μήνα, το τελευταίο νομισματοκοπείο της Σκανδιναβίας θα έχει κλείσει, καθώς η Δανία ακολουθεί στα βήματα της Σουηδίας και της Νορβηγίας, μεταφέροντας την παραγωγή νομισμάτων της στη Φινλανδία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg- ενώ συμπληρώνεται πως και η κεντρική τράπεζα της Δανίας έχει σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα. Είναι τόσο «παλιομοδίτικα», που δεν υπάρχει βιασύνη για να βρεθεί κάποιος να αναλάβει αυτή τη δουλειά.

«Από την ΕΚΤ μέχρι τη Βενεζουέλα και την Ινδία, οι αρχές αποστρέφονται το ρευστό, ειδικά τα υψηλής αξίας χαρτονομίσματα που αρέσκονται να χρησιμοποιούν μαφιόζοι και έμποροι ναρκωτικών» αναφέρεται σχετικά- με τη Σκανδιναβία να πρωτοστατεί στην πορεία προς μια «post-cash» κοινωνία. Η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών βοηθά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κάτι που βοηθά στη χρηματοδότηση του κοινωνικού της κράτους.

Η Δανία και η Σουηδία συμπεριλαμβάνονται στις χώρες με τις χαμηλότερες κυκλοφορίες χαρτονομισμάτων και νομισμάτων. Το 1991, ρευστό και επιταγές χρησιμοποιούνταν για το 82% των συναλλαγών στη Δανία. Αυτό άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τις επιταγές, που πρακτικά εξαφανίστηκαν, ενώ η χρήση ρευστού πέφτει σταθερά έκτοτε.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών της Δανίας, το μέγεθος της μαύρης οικονομίας της χώρας έχει μειωθεί κατά 1/3 μεταξύ του 2012 και του 2014, από τα 45 δισ. κορόνες (6,3 δισ. δολάρια) στα 31 δισ. Αν και δεν δόθηκαν αίτια για τη μείωση αυτή, συμπίπτει με το μείωση της χρήσης ρευστού κατά την περίοδο αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η στροφή αυτή μακριά από το ρευστό έχει να κάνει τόσο με την ευκολία όσο με την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Σε αναφορά της κεντρικής τράπεζας της Δανίας τον Ιούνιο σημειωνόταν πως το κόστος της διαχείρισης ρευστού είναι πάνω από διπλάσιο σε σχέση με τη διαχείριση πληρωμών μέσω καρτών. Στην ίδια αναφορά επισημαινόταν πως ελάχιστα καταστήματα στη Δανία προτιμούν ρευστό από πλαστικό χρήμα πλέον – ο λόγος για αυτό είναι συχνά ο φόβος ληστείας.

Η πιο νέα μορφή ηλεκτρονικών πληρωμών στη Δανία είναι το MobilePay της Danske Bank, μια εφαρμογή που επιτρέπει την εύκολη πληρωμή και αποστολή χρημάτων σε φίλους και συγγενείς μέσω κινητού. Αντίστοιχο προϊόν υπάρχει και στη Σουηδία, αλλά το MobilePay αποτελεί τεράστια επιτυχία, καθώς, έχοντας λανσαριστεί τον Μάιο του 2013, χρησιμοποιείται ήδη από πάνω από τον μισό πληθυσμό της Δανίας. Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας επιτρέπει σε κάποια καταστήματα να αρνούνται πληρωμές με μετρητά, ενώ η κεντρική τράπεζα πειραματίζεται με εικονικά νομίσματα βασισμένα σε τεχνολογίες blockchain (τύπου Bitcoin).

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τίθενται θέματα προστασίας ιδιωτικής ζωής: Σημειώνεται πως στη Δανία το 2014 μέλη της βασιλικής οικογένειας και διάσημοι ανακάλυψαν πως μια ταμπλόιντ επί σειρά ετών πλήρωνε έναν εργαζόμενο της NETS (πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών) για να της παρέχονται αντίγραφα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/12/16 16:36

    Αντε και σε λόγου μας τα ίδια. Να τα βλέπουν κάποιοι δαιμονοσκουσμένοι που ακόμα θέλουν τα νομίσματα να κουδουνίζουν στις τσέπες τους .... και φυσικά τα μαύρα είναι ακόμα καλύτερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/12/16 21:17

    Παιδια το onecoin ερχεται δυναμικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *