ροή ειδήσεων

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τα βρήκαν στο Eurogroup για το χρέος


Για ένα νέο μηχανισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018 και θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις συμφώνησε το Eurogroup, το οποίο ενέκρινε τη Δευτέρα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη βάση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως από την ενημέρωση που έκαναν οι θεσμοί προκύπτει πως δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία σε επίπεδων τεχνικών κλιμακίων για τη δεύτερη αξιολόγηση και πως τα στελέχη των θεσμών θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.


Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα είναι τα εξής:

- Το πρώτο αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, που αυξάνεται σε 32,5 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

- Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

- Το τρίτο αφορά στα μακροπρόθεσμα ομόλογα (mMax fundings), των οποίων ο χρόνος ωρίμανσης διευρύνεται.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Οι εργασίες του Eurogroup ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.


Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα (πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιανουαρίου του 2017 ώστε να μπορέσει να γίνει η Εταιρεία (Ταμείο (Αποκρατικοποιήσεων) πλήρως λειτουργική.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε ξανά ολόκληρη τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον ESM. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

- Στην ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη.

-Στην παράταση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017.

- Στη χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν μια σημαντική θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στη βάση των κοινών όρων και προϋποθέσεων, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και ζητά από το EWG να την αξιολογήσει.

Το Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, σε ευθυγράμμιση με τις συνήθεις πρακτικές, να στηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων δεδομένου του ότι το πακέτο πολιτικών πρακτικών -συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης- εφαρμόζεται βάση σχεδιασμού.»

Ντάισελμπλουμ: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2018

«Έχει γίνει πρόοδος αλλά χρειάζεται παραπάνω δουλειά» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Μας ενημέρωσαν (οι θεσμοί) για την εν εξελίξει συμφωνία. Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να δουλέψουν πάνω στα ανοιχτά ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, καθώς εξ αρχής είχε συμφωνηθεί ότι αυτά συνδέονταν με την πρώτη αξιολόγηση.

Για το χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «τον Μάιο είχαμε χωρίσει τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, στα οποία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο τέλος του 2018».



«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη β΄αξιολόγηση. Αυτό το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως εύχεται να υπήρχαν μόνο δύο διαφορετικές γνώμες, όμως υπάρχουν 19. «Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μένει στο 3,5% μέχρι το 2018. Μετά θα το δούμε».

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ «το ΔΝΤ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».

Ερωτηθείς για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν εκτενώς στο τραπέζι και σχολιάζοντας τα περί πολιτικής απόφασης σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι «στα μέσα του 2018 ελπίζουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τι ζητήματα υπάρχουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται. Δεν θα υπάρξει άλλη αποσαφήνιση σε σχέση με αυτό το θέμα».



Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα

«Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ρέγκλινγκ: Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει έως και 20% το ΑΕΠ

«Θα ξεκινήσουμε να τα εφαρμόζουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο πρόεδρος του ESM για τα συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM, με βάση την εντολή που έλαβε, συνέταξε ορισμένες εφικτές προτάσεις, που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Όταν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, θα μπορέσουν να μειώσουν έως και 20% του ΑΕΠ το 2060».

O κ. Ρέγκλιγνκ ανέφερε ότι κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά sτο «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των επιτοκίων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.



Σημειώνεται ότι μια συμφωνία για το χρέος δεν διαφαινόταν νωρίτερα ως πιθανή, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδιδε μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας ότι μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δεν θα έπρεπε να θεωρείται πιθανή, προκρίνοντας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την πραγματοποίηση μίας ακόμη συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο και νέες συζητήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

Μαξίμου: «Εθνική επιτυχία»

«Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ.» ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ πρόσθεταν ότι «κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για εθνική επιτυχία και ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι η στάση της κυβέρνησης «είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά».




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *