ροή ειδήσεων

Η... Niki ανατρέπει τα δεδομένα στον τουρισμό


«Αερομαχίες» των Γερμανών τουρ οπερέιτορ για τα μερίδια αγοράς της Μεσογείου.
Αλλάζει τον ταξιδιωτικό χάρτη της Ευρώπης ο νέος κύκλος συγκέντρωσης αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία. Ρόδος και Κρήτη, οι βασικοί «κερδισμένοι» στις προκρατήσεις.

Αναπόφευκτες ανακατατάξεις στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό χάρτη, με επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό, δρομολογούν οι δομικές αλλαγές που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην αεροπορική αγορά της Γερμανίας.

Αφορμή η απόφαση του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης TUI με την αεροπορική εταιρεία Etihad του Αμπου Ντάμπι να δημιουργήσουν την ισχυρότερη εταιρεία πτήσεων τσάρτερ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα αεροπορική εταιρεία θα προκύψει από τη συνένωση της σημερινής TUIfly και της εταιρείας Niki, που ανήκει στον υπό διαμελισμό όμιλο της Air Berlin αλλά πρόκειται να εξαγοραστεί από την Etihad.

Η νέα εταιρεία σχεδιάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία τον ερχόμενο Απρίλιο, θα φέρει το εμπορικό σήμα «Niki» και θα πετά από τη γερμανόφωνη «καρδιά» της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) προς παραθεριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και άλλων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Ευρώπης.

Η «Niki» στοχεύει κατευθείαν στην κορυφή της γερμανικής αγοράς, εκεί όπου τώρα βρίσκεται η Condor, που ελέγχεται από τον δεύτερο μεγαλύτερο τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης Thomas Cook. Είναι χαρακτηριστικό πως ο στόλος της Condor αποτελείται σήμερα από 45 αεροπλάνα ενώ το νέο σχήμα της «Niki» θα διαθέτει 60, από τα οποία 41 θα προέρχονται από την TUIfly και 19 από τη σημερινή Niki.

Ο κύκλος περαιτέρω συγκέντρωσης ομίλων που άνοιξε στην αγορά αερομεταφορών της Γερμανίας οδηγεί σε ένα νέο σκηνικό, όπου τρία σχήματα θα ελέγχουν απόλυτα την αγορά: Niki (των TUI-Etihad), Condor (του Thomas Cook) και Eurowings (Lufthansa).

Η «απογείωση» της Niki, ωστόσο, τον Απρίλιο αναμένεται να περάσει από τα… σαράντα κύματα των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού. Κι αυτό καθώς ο σημερινός ηγέτης της αγοράς (Condor) και άμεσα θιγόμενος από τις εξελίξεις κάνει ήδη λόγο για πρωτοφανή ισχύ, που θα έχει τη νέα εταιρεία (από άποψη μεριδίου αγοράς) σε πολλές γραμμές. Ο δ/νων σύμβουλος της Condor, μάλιστα, Ραλφ Τέκεντραπ, κάλεσε τις αρχές ανταγωνισμού να μην εγκρίνουν το ντιλ TUI-Etihad.

Πώς θα επιδράσουν στον ελληνικό τουρισμό οι δομικές ανακατατάξεις στη γερμανική αεροπορική αγορά; Κανείς δεν διακινδυνεύει εκτιμήσεις.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί. Μεταθέτοντας τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Φεβρουάριο, όταν παραδοσιακά ο ΣΕΤΕ δημοσιοποιεί τις αρχικές εκτιμήσεις του για τη νέα τουριστική περίοδο. Αναμένοντας, δηλαδή, τα επικαιροποιημένα στοιχεία από τον προγραμματισμό των πτήσεων της θερινής περιόδου αλλά και την εικόνα των κρατήσεων λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης στο Βερολίνο (ITB).

Η εικόνα της ζήτησης, πάντως, από τη Γερμανία για διακοπές στην Ελλάδα το 2017 εμφανίζεται να είναι σαφώς θετικότερη από πέρυσι. Στο αρχή της περιόδου προκρατήσεων, τουλάχιστον. Κι αυτό καθώς πολλοί Γερμανοί δείχνουν να θέλουν να «κλειδώσουν» διακοπές στην Ελλάδα σε καλές τιμές, αξιοποιώντας τις εκπτώσεις της περιόδου έγκαιρων κρατήσεων (early bookings).

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει αν θα διατηρηθεί το θετικό momentum για την Ελλάδα και τους επόμενους μήνες, όταν η τιμή των πακέτων θα αρχίσει να ανεβαίνει. Εκτός αν επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο των «νωχελικών» κρατήσεων, που υποχρέωσαν τους ξενοδόχους να παρατείνουν τις προσφορές τους ακόμα και μέχρι τον Αύγουστο. Κίνηση, ωστόσο, η οποία έπαιξε (και αυτή) τον ρόλο της στο φετινό αρνητικό αποτέλεσμα τουριστικών εισπράξεων.

Οι θετικές ενδείξεις, πάντως, για την Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας δεν αφορούν στο σύνολο της χώρας. Κερδισμένες στην αφετηρία της περιόδου προκρατήσεων εμφανίζονται να είναι δύο προορισμοί: η Ρόδος και η Κρήτη.

Σύμφωνα με το σύστημα κρατήσεων Traveltainment για τις πωλήσεις «πακέτων» στην αγορά της Γερμανίας, τον Νοέμβριο οι κρατήσεις για τους δύο ελληνικούς προορισμούς ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα η Ρόδος φέρεται να κατέγραψε άνοδο 119% ενώ η βασική αεροπορική πύλη της Κρήτης (Ηράκλειο) 101%.

Η μεταβολή, ωστόσο, δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο φαντάζει σε πρώτη ανάγνωση καθώς σε ένα βαθμό καλύπτει περυσινές απώλειες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον περυσινό Νοέμβριο, το Traveltainment κατέγραφε «βουτιά» κρατήσεων 23% για το Ηράκλειο.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *