επικαιρότητα

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φόρου επιχειρήσεων και φόρου μερισμάτων


Μια σειρά από παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων προανήγγειλε
ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, είπε πως η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θα αποσκοπεί στη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης«παρουσιάζει μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αναστρέψουν τις σημερινές αρνητικές προσδοκίες. Για να μετατραπούν,όμως, οι ευκαιρίες σε έργα απαιτείται άλλη πολιτική που θα υπερβαίνει υφιστάμενα εμπόδια και δεν θα προσθέτει νέα».

Σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε για:
1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρώτη διετία, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
2. Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29%
3. Μείωση και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 15%. Έτσι και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας και στις κατασκευές απελευθερώνουν πόρους για επανεπένδυση και αύξηση προσωπικού, δίνοντας μια ακόμη ώθηση στην αγορά ακινήτων…
4. Σταθερό συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3/1000) επί του μέσου όρου των επενδύσεων εξαιρουμένων των κενών χώρων, των ακινήτων υπό ανέγερση και των χρηματικών διαθεσίμων.

Σχετικά με την πολιτική που θα συμβάλει στην προσέλκυση των επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα δώσει στην οικονομία ώθηση με σύνθετες πολιτικές κινήτρων, ξένων επενδύσεων, συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ κοινοτικών χρημάτων και, πρωτίστως, περικοπής κρατικών δαπανών για την γρήγορη μείωση του φορολογικού βάρους της κοινωνίας».

«Εκτός όμως από τη μείωση των φόρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «ειδικά για τα ακίνητα είναι κορυφαίας σημασίας:

1.Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αποσαφήνιση των χρήσεων γης

2.Η προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών για αγορά εξοχικής ή και κύριας κατοικίας

3. Η διαμόρφωση ορθολογικού πλαισίου για την νέα τάση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση

4. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσα από ένα περισσότερο ευέλικτο και γενναιόδωρο Πρόγραμμα“Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα