επικαιρότητα

Φόβοι στην ΕΛ.ΑΣ. για χτύπημα από ασύλληπτους τρομοκράτες μετά την σύλληψη της Ρούπα


«Αντίποινα» από ασύλληπτους ή άγνωστους συνεργούς της… κοινοπραξίας«Επαναστατικού Αγώνα», «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» και «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με αφορμή τις συλλήψεις της Πόλας Ρούπα και της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, φοβούνται τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Χάρτες, αναλυτικές σημειώσεις με παρακολουθήσεις στόχων, αλλαγή γκαράζ από αυτό του Αλίμου σε άλλο της οδού Προμπονά στη Ριζούπολη, νόμιμα αγορασμένο αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο, δύο καλάσνικοφ, δύο πιστόλια και τέσσερις χειροβομβίδες σε κρύπτη στα ντουλάπια, περισσότερα από 100.000 ευρώ μέσα στο… στρώμα της 25χρονης, γεωργικό λίπασμα, ζελατινοδυναμίτιδα είναι μερικές από τις ενδείξεις οι οποίες, σε συνδυασμό με παλαιότερα στοιχεία, κάνουν τους αρμόδιους αξιωματικούς να μιλούν για επικείμενο χτύπημα.

Ερμηνεύοντας σημειώσεις του επιχειρησιακού πίνακα της Πόλας Ρούπα και στοιχεία της έρευνας, αρχικά επιχειρούν να αποτρέψουν τέτοιο ενδεχόμενο. Πριν από τη σύλληψή τους, φαίνεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση, ενδεχομένως με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, με στόχο οικονομικό ή πολιτικό παράγοντα στην περιοχή του Πειραιά, όπως πριν από τη σύλληψή του Νίκου Μαζιώτη, κάτι που είχε διαπιστωθεί μετά τη σύλληψη του 34χρονου συνεργού τους στον Βύρωνα με το χτύπημα να προσδιοριζόταν χρονικά στις 4 Οκτωβρίου 2014.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν, χωρίς προς το παρόν να έχουν παρουσιάσει στοιχεία επιβεβαίωσης, ότι και οι τρεις τρομοκρατικές επωνυμίες είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα με μικρές μεταβολές, που αποτελείτο από την Πόλα Ρούπα, την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, δύο τουλάχιστον άνδρες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις πλαστές ταυτότητες «Ευστάθιος Τριαντόπουλος», «Ιωάννης Παπαδόπουλος», ενδεχομένως κάποιες ακόμη γυναίκες και μερικούς ποινικούς συνεργάτες, όπως ο 37χρονος παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, που φαίνεται να ήταν και προμηθευτής οπλισμού.

Οι χάρτες

Στις σημειώσεις της Πόλας Ρούπα, όπως είχε επισημάνει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, υπήρχαν χαρτογραφήσεις, εξακριβώσεις και στοιχεία κίνησης για σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μελλοντικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων, ακόμη και απαγωγών από μικτές ομάδες ποινικών και τρομοκρατών. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου διαπιστώνουν πως αυτές οι ιδιόχειρες σημειώσεις έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες που είχαν βρεθεί στην κατοχή 34χρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί την 1η Οκτωβρίου 2014.

Οι σημειώσεις της Πόλας Ρούπα, που μπορεί να αποτελούν και «αρχείο» από το πρόσφατο παρελθόν και από άλλα πρόσωπα, αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και στη συνέχεια θα γίνει γραφολογική αντιπαραβολή με αυτές που είχαν εντοπιστεί στην κατοχή του συγκεκριμένου άνδρα.

ντίστοιχες γραφολογικές συγκρίσεις θα γίνουν με σημειώσεις που έχουν βρεθεί σε γιάφκες ενόπλων οργανώσεων ή μεμονωμένων ατόμων, όπως στην περίπτωση της αγροικίας του Γιώργου Πετρακάκου στον Μώλο Φθιώτιδας ή σε αποθήκη των «ληστών του Διστόμου» στον Μαραθώνα, που είχε νοικιάσει ο Σπύρος Δραβίλας και στο εσωτερικό της βρέθηκαν πολλά οχήματα, μοτοσικλέτες και σημειώσεις που αφορούσαν πρόσωπα και κτίρια ενδεχομένως για την εκδήλωση απαγωγών, όπως της απόπειρας σε βάρος του Κίκου Μαρτίνου.

Σε κάποιες σημειώσεις της 48χρονης, όπως διαπιστώνεται μακροσκοπικά, υπάρχει χειρόγραφη χαρτογράφηση κτιρίων με χρονομετρήσεις διαδρομών προσέγγισης και κινήσεις γνωστών προσώπων. Υπάρχουν χρωματισμένες σημάνσεις με βελάκια, ανθρώπους και οχήματα. Σε κάποιες καταγραφές των σημειώσεων της Πόλας Ρούπα υπάρχουν τόσο αναλυτικές αναφορές και πληροφορίες, που φαίνεται να έχουν προκύψει από κατόπτευση χώρων, παρακολούθηση των προσώπων και ανοιχτές πηγές ενημέρωσης.

Οπλισμός

Την ίδια ώρα, με καθυστέρηση τριών ημερών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι σε κρύπτη στα ντουλάπια της κουζίνας του σπιτιού που έμενε η Πόλα Ρούπα στην Ηλιούπολη βρέθηκαν δύο πολεμικά όπλα, δύο πιστόλια, τέσσερις χειροβομβίδες (τρεις αμυντικού και μία επιθετικού τύπου) και φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων. Τα πολεμικά όπλα, σύμφωνα με τις βαλλιστικές εξετάσεις, δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ή άλλες ενέργειες.

Ενα από τα πιστόλια που βρέθηκαν ήταν αυτό που είχε πυροβολήσει στο εσωτερικό του ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης από τον Κορυδαλλό στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και από τον Νίκο Μαζιώτη κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στην Κλειτορία Αχαΐας, στις 10 Μαρτίου 2014, ημερομηνία θανάτου του συντρόφου τους Λάμπρου Φούντα στη Δάφνη. Με αυτό ο Νίκος Μαζιώτης φαίνεται να είχε τραυματίσει τον αστυνομικό που είχε επιχειρήσει να σταματήσει τον ίδιο και το συνεργό του. Το συγκεκριμένο όπλο είχε πάρει η Πόλα Ρούπα από το διαμέρισμα του Αμαρουσίου μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, από το οποίο είχε βρεθεί μόνο η θήκη του.

Κοντά στο σπίτι, στη περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου διέμενε η 25χρονη φοιτήτρια Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, βρέθηκε και κατασχέθηκε όχημα το οποίο φέρεται να είχε αγοραστεί τον Δεκέμβριο του 2016 από τις δύο συλληφθείσες. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν οίκημα στον Ωρωπό, το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιούσε η Ρούπα τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς προς το παρόν να παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των ερευνών. Το σπίτι φαίνεται να είναι άδειο αλλά γίνεται εξερεύνηση για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

«Ταμίας»

Στα σπίτια των Ρούπα και Αθανασοπούλου εντοπίστηκε σημαντικό χρηματικό ποσό. Μέσα στο στρώμα της 25χρονης βρέθηκαν περίπου 100.000 ευρώ τα οποία εξετάζεται αν προέρχονται από τη λεία ληστείας τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, απ’ όπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας είχαν αφαιρέσει 180.000 ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία από το υποκατάστημα, προκειμένου να συγκριθούν αριθμοί χαρτονομισμάτων που είχαν αφαιρεθεί με αυτά που εντοπίστηκαν.

Στο σπίτι της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, η οποία παραδέχθηκε με κείμενό της ότι είναι μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», είχαν βρει την πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Δήμα Διονυσία» και κάποια κλειδιά που έγραφαν «γκαράζ Προμπονά», ενώ ταυτόχρονα στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη βρήκαν σημειώσεις με οδηγίες για το πώς κατευθύνονται προς το γκαράζ της οδού Προμπονά.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατευθύνθηκαν προς τη συγκεκριμένη οδό της Αθήνας και κατάφεραν να εντοπίσουν το γκαράζ. Η 25χρονη, πριν από κάποιες ημέρες, είχε δώσει προκαταβολή στον ιδιοκτήτη, επικαλέστηκε ότι ήταν κάτοικος της περιοχής και του είχε πει πως θέλει να μεταφέρει εκεί δύο οχήματα της «οικογένειας», ενδεχομένως το ασημί Χιουντάι και το γαλάζιο Γκολφ, που εντοπίστηκαν στο γκαράζ του Αλίμου, το οποίο είχε νοικιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως η νεαρή είχε και ρόλο «ταμία» στην οργάνωση, καθώς σε «σημειωματάριο» που κρατούσε καταγράφεται μία «λίστα εξόδων» με ενοικιάσεις, αγορές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, έξοδα κίνησης και άλλες αποδείξεις αγορών αναλωσίμων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί στοιχεία που συνδέουν την 25χρονη με πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με κατηγορούμενους για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η νεαρή είχε εξαφανιστεί την τελευταία διετία από το σπίτι της.

Δύο φωτογραφίες

Στο μεταξύ, τις πλαστές ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης που βρέθηκαν στα σπίτια των δύο γυναικών έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για εννέα δελτία ταυτότητας και μία άδεια οδήγησης. Οι τρεις πλαστές ταυτότητες και το επίσης πλαστογραφημένο δίπλωμα οδήγησης με τη φωτογραφία του Μαζιώτη έχουν στοιχεία Σταύρος Πασπαράκης, Μιχάλης Μιχελάκης (με αυτά τα στοιχεία είχε αγοράσει το 2013 το Χιουντάι) και Νικόλαος Ροδίτης, ενώ και το πλαστό δίπλωμα οδήγησης έχει στοιχεία Νικόλαος Ροδίτης.

Βρέθηκε επίσης πλαστό δελτίο ταυτότητας με τη φωτογραφία της Πόλας Ρούπα με ξανθιά περούκα και στοιχεία Βιτσαξάκη Ελένη του Ιωάννη και της Μαρίας. Στη διάρκεια των ερευνών, στο σπίτι της 25χρονης Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου (δήλωσε μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα») βρέθηκε μία πλαστή ταυτότητα με αριθμό ΑΚ 757923 υπό στοιχεία κατόχου Δήμα Διονυσία του Κριστάκη και της Βαλεντίνα. Στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης αστυνομικοί εντόπισαν ακόμα τρεις κλεμμένες ταυτότητες που, ωστόσο, η Ρούπα και οι συνεργοί της δεν είχαν προλάβει να αλλοιώσουν.

Ιδιαίτερη πάντως σημασία για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται να έχουν δύο πλαστά δελτία ταυτότητας που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε συνεργούς της Πόλας Ρούπα με ενεργό συμμετοχή σε ληστείες και τρομοκρατικές επιθέσεις. Η πρώτη έχει στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής και έχει εκδοθεί στις 09-01-2005 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Η δεύτερη έχει στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας και έχει εκδοθεί στις 09-04-2008 από το Τ.Α. Ηλιούπολης. Πρόκειται για ταυτότητες με πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως έχουν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

pspyropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Αναγνώστης: γελανε και οι πετρες με την απαγορευση στα σχολεια σήμερα... καλύτερη μερα δεν γινόνατε

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης