ροή ειδήσεων

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου με αίτησή του προς τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Πρωτογενή Τομέα Γ. Πόκκια, την οποία κοινοποίησε στο Δήμαρχο Ρόδου και το αν. ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ζητάει την περισυλλογή των αδέσποτων και ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων από την Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Ο Σύλλογος μετά από μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 2016 ενημερώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας πλέον υπάρχει μια και μόνη αδειοδοτημένη και σταβλισμένη εκμετάλλευση 32 ενηλίκων αιγών με τα παράγωγά τους και ότι η βόσκηση του ζωικού αυτού κεφαλαίου πρέπει να γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα εντός του περιφραγμένου ιδιωτικού βοσκοτόπου. Κατά συνέπεια ο Δήμος υποχρεούται να περισυλλέξει όλα ανεξαιρέτων τα μη σταβλισμένα αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας.
Με την ίδια αίτηση ο Σύλλογος καλεί το Δήμο Ρόδου να προβεί σε οποιαδήποτε άλλα μέτρα προβλέπονται εναντίον όσων διαπιστώνεται ότι κατέχουν ζώα που βόσκουν παράνομα και ιδιαίτερα να εξετάσει την προσφυγή σε ένδικα μέσα δηλαδή σε ποινικά αλλά και πολιτικά δικαστήρια ζητώντας την τιμωρία αλλά και αποζημιώσεις για τη ζημιές που προκαλούνται στο βιότοπο και την ευρύτερη περιοχή από την ανεπιτήρητη βόσκηση, τόσο στο περιβάλλον όσο μακροπρόθεσμα και στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου και μάλιστα με άμεσες διαδικασίες λόγου χάρη με αυτόφωρη διαδικασία ή με ασφαλιστικά μέτρα νομής.
Ο Σύλλογος αφού αναμένει εύλογο χρονικό διάστημα τις ενέργειες του Δήμου θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες ενώπιον της δικαιοσύνης και της διοίκησης.
Οι λόγοι που οδήγησαν στο αίτημα αυτό είναι οι παρακάτω:
• Η ανεπιτήρητη βόσκηση σύμφωνα με παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 4056/2012 (ΦΕΚ A 52/12-03-2012) είναι αρμοδιότητα του Δήμου και η μη τήρηση των προβλεπομένων έχει τις ανάλογες συνέπειες. Η δε εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από σύλληψη γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού και ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτροφικής εκμεταλλεύσεων,

• Η Κοιλάδα των Πεταλούδων αποτελεί μέρος της NATURA 2000 (GR 4210006) και πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών
• με το ΑΠ 33638/26-05-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου προκύπτει βόσκηση αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων με ή χωρίς ενώτια που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές μετά από σχετικούς ελέγχους και αναφορές του Δασονομείου Ρόδου (ΔΥ/22-10-2013, Δ.Υ 4-2-2014, ΔΥ/26-3-2014 και ΔΥ 6916/30-1-2015). Εκτός αυτού η Διεύθυνση Κτηνιατρικής με το ΑΠ 1532/10-03-2016 έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Δασών βεβαιώνει ότι οι κωδικοί εκμετάλλευσης EL81300658 EL81300680 ανεπιτήρητων ζώων ανήκουν στους Γ.Κ και Μ.Κ. αντίστοιχα.
• Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του πρώην Δήμου Πεταλούδων και ήδη Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων του Δήμου Ρόδου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ 499 τ. ΑΑ&ΠΘ/02-10-2009) στην περιοχή απαγορεύεται η βοσκή εκτός οριοθετημένων και εγκεκριμένων βοσκοτόπων (άρθρ. 12 των Γενικών Διατάξεων του ΓΠΣ Πεταλούδων).
• Στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Θεολόγου που περιλαμβάνει και την Κοιλάδα των Πεταλούδων δεν έχουν οριστεί δημοτικοί ή δημόσιοι βοσκότοποι
• Το τουριστικό ακίνητο της Κοιλάδας των Πεταλούδων ανήκει πλέον κατά κυριότητα στο Δήμο Ρόδου σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ 35Α/23-02-2012), όπως γνωστοποιήθηκε στο Δήμο Ρόδου με το ΑΠ 1741/23-3-2012 έγγραφο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ίδιας εταιρείας στη συνεδρίαση με αριθμό 473 της 12ης Νοεμβρίου 2015.
• Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές αναλύσεις τις οποίες καταθέτουμε τα κατσίκια αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την υποβάθμιση και ενδεχόμενη καταστροφή της Κοιλάδας των Πεταλούδων,
• Η ζημιά που θα προκληθεί στα δημοτικά έσοδα του Δήμου Ρόδου σε περίπτωση που καταστραφεί η Κοιλάδα των Πεταλούδων θα είναι ιδιαίτερα υψηλή αφού τα ετήσια έσοδα μόνο από τα εισιτήρια ανέρχονται σε περίπου 1.300.000€,
• Η απώλεια ενός τόσο σημαντικού οικοτουριστικού αξιοθέατου θα επιφέρει περαιτέρω ζημιές στο περιβάλλον και την οικονομία του νησιού,
• Στην ευρύτερη περιοχή πλην του Γ. Κ. δε διαθέτει άλλος άδεια εγκατάστασης αιγοπροβάτων και τα ζώα του Γ.Κ. πρέπει να είναι κατά αποκλειστικότητα εντός του περιφραγμένου ιδιωτικού βοσκοτόπου.

http://12vima.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *