ροή ειδήσεων

Η «Μυκονοποίηση» ασπίδα στην υπερφορoλόγηση


Η φορολογική «επιμόλυνση» που έχει πλήξει τον τουρισμό έχει ένα μόνο αντίδοτο γα την επιβίωση των επιχειρήσεων ειδικά των μικρών που πλήττονται περισσότερο. Την ανάδειξη της εικόνας των προορισμών και των επιμέρους επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα καταστήσουν τη ζήτηση ανελαστική κι έτσι οι επιβαρύνσεις κόστους λειτουργίας δε θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα. Λαμπρό παράδειγμα η Μύκονος και η Καλντέρα της Σαντορίνης, όπου παρά τις εκτοξεύσεις τιμών η ζήτηση καλά κρατεί καθώς πλέον έχουν αναδειχθεί σε διεθνείς προορισμούς. Αντίστοιχα, μάλιστα, κινούνται και τα Ελληνικά πεντάστερα ξενοδοχεία με υψηλό δείκτη παροχής υπηρεσιών, σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης με τίτλο «Η Επίπτωση των Υψηλών Φορολογικών Συντελεστών στον Τουρισμό (κέρδη, αμοιβές, εποχικότητα, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και δημόσια έσοδα)» που περιλαμβάνεται στην περιοδική έκδοση «Ελληνικός Τουρισμός: Εξελίξεις - Προοπτικές» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) οι επιπτώσεις της υπερφορλόγησης πλήττουν ιδιαίτερα τους πλέον αδύναμους, δηλαδή αυτούς που δεν διαθέτουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε με μορφή ίδιου brand name είτε με μορφή brand name προορισμού, που θα τους επιτρέψει να μετακυλήσουν (μέρος ή όλη) την υψηλότερη φορολόγηση στον τελικό πελάτη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες tour operators συστήνουν «εγκράτεια» στις αυξήσεις, αλλά παράλληλα ζητούν και όσο γίνεται μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαια καθώς δεν επιθυμούν οι ίδιοι να βρεθούν χωρίς «κλίνες» να πουλήσουν και σε αυξημένες τιμές. Θέλουν ουσιαστικά να «κλειδώσουν» καλές τιμές εν όψει αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης για πρώτη φορά η χώρα ξεπέρασε σε αφίξεις την Τουρκία το 2016, ενώ κατοχυρώνει τη θέση της στην πρώτη πεντάδα των ποιο δημοφιλών διεθνώς προορισμών. Όπως μάλιστα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), «θετικά κινούνται οι προκρατήσεις για την Ελλάδα».

Πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν «απόνερα» από την κρίση στην Τουρκία αλλά και από την εξαιρετικά υψηλή φορολογική επιβάρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Γιώργος Αλεξάκης




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *