επικαιρότητα

«Καυτή Σαρακοστή» στο Αιγαίο και μήνυμα με «στρατιωτικό υστερόγραφο» στην Άγκυρα


Για “καυτή Σαρακοστή” ετοιμάζονται στο Πεντάγωνο, από σήμερα κιόλας!

Στο ΓΕΕΘΑ και στα υπόλοιπα Γενικά Επιτελεία είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι 40 ημέρες που μας χωρίζουν από το Πάσχα, αλλά και από το δημοψήφισμα στη Τουρκία που θα γίνει στις 16 Απριλίου, θα είναι μια «διαδρομή» γεμάτη εκπλήξεις, ένταση και πολλές προκλήσεις από την Άγκυρα.

Σήμερα ο τουρκικός στόλος «ξεμυτίζει» από τους ναυστάθμους του, για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση της “επιχειρησιακής” του αξιολόγησης!

Η διαδικασία μπορεί να είναι συνηθισμένη και προγραμματισμένη, αλλά αυτή την περίοδο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ρουτίνα στο Αιγαίο. Ο ελληνικός Στόλος θα παρακολουθεί διακριτικά και ψύχραιμα τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων έτοιμος να επέμβει σε κάθε επιχειρούμενη «παρεκτροπή».

Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών στο ΥΠΕΘΑ είναι δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας είναι προφανής και η εκδήλωση προκλήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε «θερμό επεισόδιο» δεδομένη.

Η προσοχή των Ελλήνων επιτελών μπορεί να επικεντρώνεται εκ των πραγμάτων στα Ίμια, αλλά δεν παραμένει προσκολλημένη μόνο σ΄ αυτή τη περιοχή.


“Φυλάμε κι αλλού”, λέει πηγή του ΓΕΕΘΑ στις “Ειδήσεις”, μεταφέροντας εκτιμήσεις που έχουν γίνει. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξασφαλιστεί ότι οι χιλιάδες βραχονησίδες, νησίδες και νησάκια του Αιγαίου μπορούν να φυλαχθούν επί 24ωρης βάσης ταυτόχρονα.

Ωστόσο, όπως, λένε το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση μας προκύψει. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο “δημοφιλής” άσκηση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων είναι εδώ και χρόνια η “ανακατάληψη βραχονησίδας”.

Το θερμόμετρο της έντασης στα ελληνοτουρκικά ανέβηκε τα τελευταία 24ωρα όχι τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο σε πολιτικό και διπλωματικό. Με αφετηρία τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα “δεν θα είναι πάντα τόσο ανεκτική έναντι της Τουρκίας”, ξεκίνησε ένα “πινγκ-πονγκ” δηλώσεων.

Οι αλαζονικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι οι Τούρκοι “ανεβαίνουν όποτε θέλουν στα Ίμια”, προκάλεσαν την απάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιος τολμήσει να πατήσει τα Ίμια “να δούμε πως θα κατέβει”.

Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση δηλώσεων, προκάλεσε και “εσωτερικό” πολιτικό πόλεμο στην κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο να δέχεται και «φίλια πυρά».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος με μηνύματά του στο twitter υποστήριξε ότι “αποκλειστικά αρμόδιο να απαντά στις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είναι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών” και ότι “τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για επιθέσεις κατά πολιτικών φαντασμάτων”.

Γιατί «ανέβασε στροφές» ο Καμμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι «Ειδήσεις», η επιλογή Καμμένου να απαντήσει στα όσα προκλητικά είπε ο Τσαβούσογλου, δεν αποδίδεται σε «παρόρμηση», αλλά σε επιλογή που έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις στρατιωτικών που έχει στη διάθεσή του.

Σύμφωνα μ' αυτές, η Άγκυρα είναι περίπου αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμάκωση στο Αιγαίο και ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να διατηρήσει «ζωντανή» τη διστακτικότητά της είναι να πάρει το μήνυμα πως ό,τι κι αν επιχειρήσει στο Αιγαίο θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Η πολιτική «αποφυγής της κρίσης» δεν εγκαταλείπεται από την Αθήνα επ΄ ουδενί, αλλά επειδή κρίνεται ανεπαρκής στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται το… υστερόγραφο που λέει ότι «ή θα συνεννοηθούμε ή θα χτυπηθούμε». Υστερόγραφο που δεν μπορεί να έχει «διπλωματική υπογραφή».

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Πηγή: real.gr
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης