ροή ειδήσεων

Ο ΕΟΠΥΥ ρωτά πόσο θα ζήσουν οι ασθενείς! Τι απαντά ο Οργανισμός


Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο ΕΟΠΥΥ ζητά την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενούς, στη συνταγή των φαρμάκων, προκειμένου να του εγκριθεί φάρμακο υψηλού κόστους.
Όπως αποκάλυψε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων, τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Ο ΕΟΠΥΥ, σε νεότερη ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο "Προσδόκιμο Επιβίωσης" ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα, όπως τονίζει, η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.

"Ο ΕΟΠΥΥ, διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης. Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ κάθε ΠΟΛΙΤΗ, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας μας", αναφέρει στη νεότερη ανακοίνωσή του. Επίσης, επισημαίνει:
"-​Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
-​Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.
-​Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου -όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς/προσδόκιμο επιβίωσης".




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *