επικαιρότητα

Μυστήριο καλύπτει την ανίχνευση ασυνήθιστα υψηλών τιμών ραδιενέργειας στην Ευρώπη

Μυστήριο καλύπτει την ανίχνευση ραδιενεργού ιωδίου στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, με την αρμόδια υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας IRSN να μην μπορεί να εξηγήσει πως τα ίχνη του εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη. Τα ίχνη του ραδιενεργού ιωδίου-131 καταγράφηκαν αρχικά στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας στις αρχές Ιανουαρίου αλλά μέχρι το τέλους του μήνα η ρύπανση εξαπλώθηκε καθώς το ισότοπο ανιχνεύθηκε και σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Αν και η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ότι τα επίπεδα του ιωδίου-131 έχουν πλέον επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα, εντούτοις τα επίπεδα κατά τον Ιανουάριο ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τις αρμόδιες αρχές να προσδιορίσουν την πηγή της διαρροής. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε το ειδικό αεροσκάφος ανίχνευσης WC-135 στη Βρετανία προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες.

Οι συνωμοσιολόγοι αποδίδουν το περιστατικό σε κάποια μυστική πυρηνική δοκιμή της Ρωσίας ή σε πυρηνικό ατύχημα στην Αρκτική, όμως σε αυτήν την περίπτωση το ιώδιο θα ανιχνευόταν μαζί με άλλα ραδιενεργά ισότοπα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι το ιώδιο να προήλθε από κάποια διαρροή από φαρμακοβιομηχανία, καθώς τα ραδιοϊσότοπα όπως το ιώδιο χρησιμοποιούνται ευρέως για ιατρικούς σκοπούς όπως αντικαρκινικές θεραπείες ή για ερευνητική χρήση.

olympia.gr
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά