ροή ειδήσεων

Πέθανε ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου


Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο (Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου), στις 12 το μεσημέρι, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1926. Έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα κοντά στον Κωστή Ηλιάδη και στον Θόδωρο Δρόσο και στη συνέχεια στο Παρίσι, στις Academie Julian Ateliers peinture-dessin στα εργαστήρια των Caude Schurr –Mac Avoy. Ακολούθησαν πολλά ταξίδια μελέτης στα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία.

Μετά την επιστροφή του από το Παρίσι προχώρησε σε έναν αποκλειστικά δικό του τρόπο έκφρασης. Η δουλειά του επηρεάστηκε από τα κόμικς και θεωρήθηκε ο κυριότερος εκπρόσωπος της ποπ αρτ στην Ελλάδα. Στη συνέχεια τα στοιχεία της ποπ αρτ συνδυάζονται με τις διατυπώσεις του σουρεαλισμού, σε μια προσωπική βιωματική ζωγραφική.

Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στην γκαλερί «Ζυγός», της οδού Βουκουρεστίου τον Οκτώβριο, του 1959, για ν' ακολουθήσουν περισσότερες από 25 ατομικές παρουσιάσεις σε γκαλερί της Αθήνας. Στο εξωτερικό είχε παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στο Musee des Beaux Arts d’Ostende, στην γκαλερί Isy Brachot, Βρυξελλες (της οποίας υπήρξε μόνιμος συνεργάτης), στη γκαλερί Pagani, Μιλάνο.




Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς εκθέσεις όπως στην 35 Biennale της Βενετίας (με πρόταση του μέλους της κριτικής επιτροπής, ζωγράφου και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Νίκου Νικολάου), στο Museum am Ostwall, Ντόρμουντ, στη II Biennale delle Regioni Ιταλία, στην Ιntegrafik Βερολίνο, στη Regard 73 Βρυξέλλες, (όπου εξέθεσε μαζί με έργα των Μαγκρίτ, Μπυφέ, Νταλί, Λαμπύς, Ντελμότ, Φουζιτά).

Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στο Centre Culturel d’Ostend, στο Institut fur Auslandsbeziehungen, Στουτγάρδη, στην Europa Arte Ιταλία, στα Europalia 82, Βρυξέλλες, στο Salon International de L Art Libre Παρίσι, στο Μέγαρο ΕΟΚ Βρυξέλλες. Επίσης στις αίθουσες τέχνης Isy Brachot Βρυξελλες, Grosvenor Galleries Λονδίνο, Εnglish Speaking Union Εδιμβούργο, Ateneui Roman Boυκουρέστι, C.N.A Gallery Σικάγο, κ.α.

Η δουλειά του έχει βραβευθεί στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Prix Europa de Peinture de la Ville d’Ostende με έπαθλο ατομική έκθεση στο Μusee des Beaux Arts d’Ostende.




Σημαντική κατάθεση του χαρακτικού έργου αποτελεί το «Λεύκωμα 1940-1974» (Εκδόσεις Παπαζήση) που περιλαμβάνει εκατό μονοτυπίες του, με θέματα από τον Ελληνοϊταλικό καί Ελληνογερμανικό πόλεμo, την Κατοχή και την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία.

To 2001 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος» από τις Εκδόσεις Σιδέρη με καρτ ποστάλ από τις πλούσιες συλλογές του.

Ασχολήθηκε με τη μελέτη θεμάτων τέχνης και κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο, ενώ εικονογράφησε εξώφυλλα δίσκων καθώς και πολλών βιβλίων.




Έργα του έχουν αγοραστεί από μουσεία, πινακοθήκες, οργανισμούς, όπως το Μusee des Beaux Arts d Ostende,την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη της Ρόδου, το Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, την γκαλερί House of Ritchie του Τορόντο, τη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, τα υπουργεία Παιδείας, Προεδρίας Κυβερνήσεως, Πολιτισμού. Επίσης από ιδιώτες συλλέκτες στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Αμερική, Καναδά.

Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *