επικαιρότητα

Το σίριαλ με Αφάντου «αγκάθι» για τα τουριστικά ακίνητα στη Ρόδο


Στην πολυετή εκκρεμότητα με την Αφάντου σκοντάφτει η προσπάθεια πώλησης ενός ακόμα μεγάλου ακινήτου στη Ρόδο από το ΤΑΙΠΕΔ. Νέα παράταση στον διαγωνισμό για το οικόπεδο των 230 στρεμμάτων μέχρι τις 26 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) επιχειρεί να πωλήσει ένα από τα τελευταία μεγάλα οικόπεδα στην ανατολική πλευρά της Ρόδου, μια έκταση 213 στρεμμάτων στην περιοχή των πηγών Καλλιθέας, η πολυετής εκκρεμότητα με το ακίνητο της Αφάντου λειτουργεί ανασταλτικά. Η τελευταία προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μεγάλο ακίνητο της Καλλιθέας έληγε προ ημερών, αλλά εξαιτίας του περιορισμένου ενδιαφέροντος, υπήρξε νέα παράταση για τις 26 Απριλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ, «πρόκειται για χορτολιβαδικές εκτάσεις πάνω από την παραλιακή λεωφόρο Καλλιθέας, 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ρόδου και σε συνέχεια του οικισμού Αμμούδες. Τα ακίνητα κρίνονται προνομιούχα από άποψη πρόσβασης και απόστασης από την πόλη της Ρόδου καθώς και από σημεία ενδιαφέροντος, ενώ προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα, από την οποία απέχουν περίπου 200 μέτρα».

Ο παραλιακός άξονας της περιοχής «συγκεντρώνει πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και λοιπές αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Η ευρύτερη περιοχή ακολουθεί το παραδοσιακό πρότυπο του μαζικού τουρισμού της Ρόδου, με μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις που παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες».

Η δυσάρεστη εμπειρία των δύο επενδυτών που πλειοδότησαν προ τριετίας στον διαγωνισμό για το ακίνητο της Αφάντου δεν αποτελεί πάντως διαφήμιση για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων στην Ελλάδα. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις συνεχείς ανακοινώσεις πως «κλείνει η εκκρεμότητα», μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία για το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.

Μόνο τότε θα υπογραφεί και το σχετικό «Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείο Πολιτισμού και των δύο επενδυτών.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που χαρακτήριζε αρχαιολογικό χώρο μεγάλο τμήμα του ακινήτου των 1.615 στρεμμάτων. Επειτα από τον θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του ΚΑΣ, ακολούθησαν «πυροσβεστικές» κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο να επιταχυνθούν οι εργασίες και να μη φύγουν οι δύο επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με τον θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί.

Το πρώτο ακίνητο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. του Ελληνοαμερικανού Μ. Αγγελιάδη έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των διαφόρων… αστείων που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες είναι και οι υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες θα γινόταν «ακτινογράφηση» της έκτασης μέσω τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ώστε να εντοπιστούν πιο γρήγορα τα αρχαία, αν υπάρχουν!

Το σκανάρισμα εκκρεμεί, ενώ δεν προχώρησε και πρόταση του κ. Μ. Αγγελιάδη για να γίνουν γρήγορα τομές στις περιοχές που, με βάση το σχέδιο, θα κατασκευάζονταν κτίρια, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έρευνες για αρχαία.

Η πρόσφατη ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, στην επενδυτική εταιρεία NCH Capital, δείχνει πάντως πως οι επενδυτές της Αφάντου πρέπει να έχουν γαϊδουρινή υπομονή.

Παράταση δεν υπήρξε μόνο στη διαδικασία για το ακίνητο των πηγών Καλλιθέας στη Ρόδο, αλλά και για τρία οικόπεδα στη θέση Κουτσουνάρι του Λασιθίου. Ταυτόχρονα ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση μεγάλου παραθαλάσσιου ακινήτου, εμβαδού 150 στρεμμάτων, στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Πριν λίγο δέχτηκα επίθεση από 2 ατομα πατέρα γιο διότι είπα στον πατέρα ότι είναι παράνομο να έχει το σκυλί του στον δρόμο και να οδηγάς με το αμάξι κρατώντας με σκοινί και κάλεσε τα παιδιά του και κατόπιν αυτού πατέρας και γιος μου έκαναν αυτο εγινε στο φαληρακι πηγαίνοντας για να παραλάβω που σχολουσε απο ξενοδοχείο και τον ειδα να μπαίνειπρος γυμνιστές επίθεση και ο γιος με χτύπησε με μπουνιά στο αυτί

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά