επικαιρότητα

«Πειραγμένες» αντλίες και στο υγραέριο – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές


Παρανομίες και λαθρεμπόριο στην αγορά του υγραερίου ζημιώνουν το πορτοφόλι των καταναλωτών και το Δημόσιο, που χάνει φόρους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Με αφορμή την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, τρεις είναι οι τρόποι που γίνεται η παρανομία με το καύσιμο:

-Ο πρώτος εντοπίζεται στην κλοπή που κάνουν οι επιτήδειοι κατά το γέμισμα του ρεζερβουάρ. Ένας συνήθης τρόπος είναι η τοποθέτηση και δεύτερης πλακέτας, η οποία ενεργοποιείται από τον πρατηριούχο παρακρατώντας ποσότητες ακόμα και σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με εκείνες που πλήρωσε ο οδηγός.

-Ο δεύτερος είναι η πώληση βιομηχανικού υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας ως κίνησης. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις θέλουν πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα να προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο φόρος στο υγραέριο κίνησης είναι στα 430 ευρώ ανά τόσο (ή 0,24 ανά λίτρο), ενώ το προϊόν που προορίζεται για τη βιο0μηχανία στα 60 ευρώ ανά τόνο (ή 0,03 ανά λίτρο)

-Ο τρίτος τρόπος είναι η πώληση υγραερίου θέρμανσης ως κίνησης. Κι εδώ το κίνητρο είναι η διαφορά μεταξύ τω φόρων, η οποία είναι της ταξης των 0,21 το λίτρο. Μάλιστα, το «θέρμανσης» έχει διαφορετικές προδιαγραφές από το κίνησης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα και στους κ νητήρες.

Σύμφωνα με το Έθνος, τεράστιο κενό στον έλεγχο προκαλεί και η μη εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών στα πρατήρια και στα άλλα σημεία διακίνησης του υγραερίου κίνησης.
Οι εταιρίες διακίνησης υγραερίου δίνουν αυτές τις συμβουλές στους καταναλωτές:

-Προμηθευτείτε υγραέριο από τον επαγγελματία που εμπιστεύεστε και από αξιόπιστα σήματα που εφαρμόζουν συστήματα ελέγχου ποιότητας και ποσότητας.

-Να δίνετε μεγάλη προσοχή στα πρατήρια με πολύ χαμηλές τιμές. Να είστε υποψιασμένοι σε εξόφθαλμες περιπτώσεις.

-Να ζητάτε πάντα απόδειξη. Επειδή οι αντλίες του υγραερίου κίνησης δεν εκδίδουν αυτόματα αποδείξεις, θα πρέπει ο καταναλωτής να τις ζητάει. Ετσι ο πρατηριούχος υποχρεούται να δηλώσει το προϊόν που πουλάει και δυσκολεύεται να διακινήσει παράνομες ποσότητες.

-Να προβαίνετε σε συχνό έλεγχο της μέσης κατανάλωσης του οχήματος ανά χιλιόμετρο. Να υπολογίζετε την απόσταση που διανύσατε με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ σας.

– Να μην αλλάζετε πολλά πρατήρια για τον εφοδιασμό του αυτοκινήτου σας. Όταν έχετε σταθερό σημείο πώλησης, τότε είναι πιο εύκολο να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις.
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα εδώ κ δύο μέρες αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα απευθύνθηκα παντού Αλλά κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει...θα παρακαλούσα πολύ να με ενημερώσετε κ να με ακούσετε κ να βρούμε μια λύση σχετικά με το κλείσιμο του δρόμου κ πιο συγκεκριμένα το γεφύρι Μακκαρη... έχουμε την επιχειρήσει (πρατήριο υγρών καυσίμων) κατανοώ την επικινδυνότητα κ βέβαια αποδέχομαι όλα Αλλά το μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το γεγονός ότι μου κλείσατε απ τον κόμβο Λίνδου προς Ροδο κ πιο συγκεκριμένα στην διασταύρωση κατασκήνωση Μασσαρι Γιατί εκεί η επιχείρηση απ το γεφύρι είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος θα σας παρακαλέσω να κλείσετε το δρόμο πιο πάνω κ συγκεκριμένα έξω απ την επιχειρήσει μου ...Υπάρχουν δύο χωριά που τους εφοδιαζω με καύσιμα κ πέρα απ αυτό έχουμε σύμβασης με το ΚΤΕΛ κ δεν μπορούν να έρθουν όπως επίσης κ με τουριστικά γραφεία για την καλοκαιρινή σεζόν... σας παρακαλώ πολύ ακούσετε την διαμαρτυρία μου κ βοηθήστε να βρεθεί μια λύση προσωρινή

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά