ροή ειδήσεων

Πανελλήνιες 2017: Δείτε σε ποιες σχολές θα «εκτοξευθούν» οι βάσεις


Οι πρώτες εκτίμησες για τις Βάσεις 2017 – Ποιες σχολές θα σημειώσουν «άνοδο» και ποιες πτώση

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι φετινές βάσεις εισαγωγής αναμένεται να είναι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη σχολή.

«Εκτόξευση» θα σημειωθεί στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, λόγω της μείωσης συνολικά κατά 220 των θέσεών τους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μείνουν εκτός, ακόμη κι αν συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς – αναλυτές, η βάση στην Ιατρική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, συνεχίζοντας την περυσινή ανοδική πορεία, ενώ προς τα πάνω θα κινηθούν οι βάσεις και στα υπόλοιπα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας (π.χ. φαρμακευτικής, βιολογίας κ.ά.). Μάλιστα, στα τμήματα Χημείας, τα οποία εντάχθηκαν φέτος στο 3ο πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να «εκτοξευθούν», ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμα και αυτές των Χημικών Μηχανικών.

Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε «δευτεροκλασάτα» τμήματα πανεπιστημίων του 1ου επιστημονικού πεδίου ή TEI τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και μένουν στα… αζήτητα. Ενδεικτικά, στα πανεπιστήμια, αυξάνονται συνολικά κατά 115 οι εισακτέοι στα τμήματα Θεολογίας την ώρα που η ανεργία των θεολόγων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ στα ΤΕΙ ερωτήματα προκαλεί η επιλογή να αυξηθούν κατά 100 οι θέσεις στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στον Πειραιά, όταν ο τομέας αυτός στην χώρα μας είναι παρηκμασμένος.






Ειδικότερα, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα διατεθούν συνολικά 69.940 θέσεις εκ των οποίων οι 42.850 αφορούν στα πανεπιστήμια και οι 26.640 στα ΤΕΙ. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια θα είναι λιγότεροι κατά 1.005, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα κεντρικά ιδρύματα και συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (-400 θέσεις), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-210), το Πανεπιστήμιο Πατρών (-210) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-150 θέσεις).

Η ανακατανομή των θέσεων υπέρ των περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ έγινε προφανώς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το «κύμα» μετεγγραφών προς τα κεντρικά, αλλά, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί – αναλυτές, θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει περισσότερο η «ψαλίδα» μεταξύ των ιδρυμάτων.

Για το θέμα των μετεγγραφών το υπουργείο Παιδείας μελετά βελτιωτικές αλλαγές από την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα την αναμόρφωση των κριτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, και γίνεται σοβαρότερο λόγω των νέων καταστάσεων, οικονομικών, κοινωνικών… Σίγουρα δεν μπορούν να καταργηθούν οι μετεγγραφές, όμως πρέπει να προστατευθούν και τα ιδρύματα. Είναι μια ισορροπία δύσκολη, κάποια λύση θα βρούμε», έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *