ροή ειδήσεων

Ρόδος: Ιππότες με... ποδήλατα


Κλασικό σημείο για ραντεβού. Το σιντριβάνι της πλατείας Ιπποκράτους. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Θα πάτε για:

Περίπατο στην ανοιξιάτικη φύση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και η άνοιξη. Επισκεφτείτε τη διάσημη Κοιλάδα, και ας μην υπάρχουν πεταλούδες αυτή την εποχή. Η βόλτα στις λιμνούλες και στα ρομαντικά γεφυράκια είναι καταπράσινη και σκιερή κι αν φτάσετε έως την Ιερά Μονή Καλόπετρας, θα δείτε τη Ρόδο από ψηλά. Μια εικόνα Παραδείσου, με τιτιβίσματα πουλιών, παγόνια, τρεχούμενα νερά και μικρά μονοπάτια. Προορισμός σας είναι οι Επτά Πηγές. Αφήνοντας πίσω σας την πηγή Νύμφη στον Σάλακο, ένα όμορφο μονοπάτι σε περίπου μισή ώρα σάς οδηγεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Βόλτα με ποδήλατο. Είστε έμπειροι ποδηλάτες βουνού ή μήπως αναζητάτε μια ευθεία διαδρομή με θαλασσινή αύρα; Ολα τα έχει το νησί. Με mountain bike εξερευνήστε το πυκνό δάσος του Μονόλιθου. Με απλό ποδήλατο πόλης κάντε πετάλι έως την Ιαλυσό. Για 100% ροδίτικη εμπειρία, νοικιάστε ένα από τα χειροποίητα ποδήλατα «Fidusa», που παρασκευάζονται εδώ και 31 χρόνια στο νησί (www.rhodosbicyclerental.gr).


Ιδού η Ρόδος, ιδού και οι ποδηλάτες της.

Περίπατος στη μεσαιωνική πόλη. Βρίσκεστε σε ένα απέραντο ανοιχτό μουσείο. Χωρίς τη ζέστη του καλοκαιριού αξίζει να περπατήσετε από άκρη σ' άκρη στην Παλιά Πόλη αλλά και στη μεσαιωνική τάφρο που έχει βάθος 12 μέτρα και είναι γεμάτη αγριολούλουδα. Ο κατάλογος με τα αξιοθέατα μεγάλος. Ξεκινήστε από το επιβλητικό παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου περπατώντας στην οδό των Ιπποτών, παρατηρήστε τα οικόσημα και τις προσόψεις των σπιτιών και στο τέλος του δρόμου μπείτε στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Οδοιπορικό στα χωριά. Η εξερεύνηση στην ενδοχώρα ξεκινάει μόλις 10 χλμ. από την πόλη, στον παραδοσιακό οικισμό Κοσκινού: ένα χωριό-λαβύρινθο με σπιτάκια που έχουν πολύχρωμες προσόψεις. Νοτιοδυτικά, στον Eμπωνα, τα οινοποιεία παράγουν ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Το μεγαλύτερο είναι το Emery (τηλ. 22410-29111), όμως αξίζουν και τα οικογενειακά των Κουνάκη, Μερκούρη και Αλεξανδρή. Νοτιοανατολικά, στον Αρχάγγελο, όποιος ανεβαίνει για να ανάψει κεράκι στη Μονή Παναγιάς Τσαμπίκας μαγεύεται ρεμβάζοντας από τον απόκρημνο βράχο. Φεύγοντας, αξίζει μια στάση στον σύλλογο «Φαέθων» – προστατεύει το σπάνιο μικρόσωμο άλογο της Ρόδου. Στην αμφιθεατρική Λίνδο μπορείτε να ανεβείτε με γαϊδουράκι έως το κάστρο ή να περιμένετε τους άλλους να κατέβουν, πίνοντας ροδίτικη λεμονάδα ΒΑΠ.

Το Πάσχα στη Ρόδο

«Βούρνα» και «καλαφουνός» είναι δύο από τις λέξεις-κλειδιά του Πάσχα στο Νησί των Ιπποτών. Και εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η παράδοση συναντά ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Ο «καλαφουνός» είναι η πυρά για τον Ιούδα, την οποία ανάβουν οι νέοι από τη Μ. Πέμπτη και είναι υποχρεωμένοι να την κρατούν ζωντανή οπωσδήποτε μέχρι και την Ανάσταση, φωτίζοντας γωνιές, πλατείες, σοκάκια και αυλόγυρους εκκλησιών σε όλη τη Ρόδο, σηματοδοτώντας και τον εορτασμό της Ανάστασης. Παράλληλα, από το Μ. Σάββατο και μέχρι τη Δευτέρα αρχίζει και το έθιμο της «βούρνας», της γούρνας με νερό όπου θα «καταδικαστεί» να πέσει ο «λεύτερος», αυτός που δεν κατάφερε να παντρευτεί και δεν δέχεται να πληρώσει για την «ποινή» που του επιβλήθηκε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *