ροή ειδήσεων

Όταν το σώμα νυστάζει, αλλά το μυαλό δεν... κοιμάται


Αισθανόσασταν όλη την ημέρα κατάκοπος/η, ήπιατε πάμπολλα φλιτζάνια καφέ για να μείνετε ξύπνιος και όταν φτάσατε στο κρεβάτι, το μάτι ήταν ...γαρίδα; Ίσως πάσχετε από διαταραχή ύπνου, μία δυσυπνία, η οποία οφείλεται στην υπερδιέγερση του οργανισμού στη διάρκεια της ημέρας.


Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου, Philip Gehrman, επίκουρο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η συγκεκριμένη διαταραχή συνήθως προκαλείται όταν κάτι στο περιβάλλον του ύπνου σας σάς δίνει το μήνυμα της εγρήγορσης, αντί να σας στείλει για ύπνο.
"Αν μόλις πάτε στο κρεβάτι σας αποκοιμιέστε, τότε το σώμα θα συνδέσει το κρεβάτι με τον ύπνο. Αν όμως, όταν ξαπλώνετε, αρχίζετε και σκέφτεστε τι συνέβη στη διάρκεια της ημέρας και αρχίζετε να στριφογυρνάτε, το σώμα θα χάσει το μήνυμα ότι πηγαίνουμε στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε".
Χάρη στην κυριαρχία των smartphones, των τάμπλετ και των φορητών υπολογιστών, δυστυχώς το κρεβάτι μας δεν συνδέεται μόνο με τον ύπνο. Καλό θα είναι να μην παίρνετε μαζί σας αυτές τις συσκευές στο κρεβάτι και να μην ανάβετε την τηλεόραση πριν κοιμηθείτε. Το φως, και ιδιαίτερα το μπλε φως που εκπέμπεται από τις τηλεοράσεις δεν θα σας αφήσει να κοιμηθείτε, καθώς καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά το σώμα σας να κοιμηθεί.
Μέτρα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πέσει για ύπνο είναι η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ και του καπνίσματος τις βραδινές ώρες. Επίσης, μην πιέζετε τον εαυτό σας να αποκοιμηθεί. Αν πέσετε στο κρεβάτι και βλεπετε ότι δεν κοιμάστε, σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό, μέχρι να νιώσετε ότι νυστάζετε.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *