ροή ειδήσεων

Μαριέτα Παπαβασιλείου: «Ο Μαραθώνιος Ρόδου καλύπτει τις ανάγκες όλων των δρομέων»


Για το Μαραθώνιο της Ρόδου που θα γίνει για 4η φορά στις 9 Απριλίου μίλησε
στο gazzetta.gr η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου, τονίζοντας τους λόγους που πρέπει ένας δρομέας να τρέξει στον αγώνα.


Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπή του Roads to Rhodes Marathon, Μαριέτα Παπαβασιλείου, μίλησε στο Gazzetta.gr για τη διοργάνωση που γίνεται φέτος για τέταρτη φορά, ανέλυσε τις καινοτομίες και εξήγησε γιατί ο Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί πρόκληση για κάθε δρομέα.


Πώς προέκυψε η ιδέα ενός Μαραθωνίου στη Ρόδο;

Η ιδέα για τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου στη Ρόδο ξεκίνησε από τον καλό φίλο George Zaras, ομογενή Έλληνα της Αμερικής, ο οποίος κατάγεται από τη Ρόδο. Ήταν επιθυμία της Ροδίτισσας μητέρας του να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το νησί και μετά από αρκετή αναζήτηση κατέληξε στην ιδέα του Μαραθωνίου και απευθύνθηκε στο Wayne Kurtz, τον γνωστό Αμερικάνο υπερ-αθλητή.

Όταν με προσέγγιζαν ο George με τον Wayne, ξεκινήσαμε με το μεράκι και τη διάθεση να χαρίσουμε στη Ρόδο μία θέση ανάμεσα στους παγκόσμιους αθλητικούς προορισμούς, χωρίς να γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε. Χαιρόμαστε να βλέπουμε σήμερα το Μαραθώνιο της Ρόδου να αποτελεί μείζον αθλητικό γεγονός. Χαιρόμαστε πολύ περισσότερο να βλέπουμε την τοπική κοινωνία να έχει αγκαλιάσει το δρομικό κίνημα.

Απευθύνεστε σε νέο κοινό ή σε κόσμο που ήδη γνωρίζει τη Ρόδο;

Η Ρόδος είναι ένας παγκοσμίου φήμης τουριστικός προορισμός που φιλοξενεί ετησίως περί τα 2 εκατ. επισκέπτες. Είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και παράδοση. Είναι ξακουστή για τον Κολοσσό, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, την μοναδική Μεσαιωνική της Πόλη, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τόσες άλλες μοναδικές ομορφιές. Δεν είχε όμως ποτέ αναπτύξει τη φήμη του προορισμού αθλητικών διοργανώσεων.

Με την ενεργή μου συμμετοχή στη διοργάνωση του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου (Roads to Rhodes Marathon), διέκρινα την μεγάλη δυναμική του αθλητικού τουρισμού και το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετέχει σε τέτοια γεγονότα. Κυρίως διαπίστωσα ότι η Ρόδος πληροί όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα προορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την προπόνηση αθλητών και ομάδων, ενώ υπάρχουν οι υποδομές για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Έχοντας διαπιστώσει όλα αυτά, προσπάθησα στην πορεία και από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού να αναπτύξουμε τον αθλητικό τουρισμό στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά μας. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «ποντάρουμε» στον αθλητισμό, όντας πλέον βέβαιοι για τις μοναδικές δυνατότητες που παρουσιάζει για την ενίσχυση του Τουρισμού και γενικότερα για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας. Δουλεύουμε μεθοδικά πάνω στο στόχο που θέσαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας να καθιερώσουμε τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο ως τους «μήνες αθλητισμού». Η επιτυχία και η ανταπόκριση που έχει ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου, μας κάνει να ελπίζουμε ότι έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα. Αυτή η μεγάλη ανταπόκριση μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις για να οδηγήσουμε τη διοργάνωση όλο και πιο ψηλά.



Ο Μαραθώνιος βοηθάει την τουριστική περίοδο να αρχίσει νωρίτερα για το Νησί;

Φέτος η τουριστική περίοδος ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου με δύο πτήσεις την εβδομάδα από το Ισραήλ. Όπως και με το Ισραήλ, γίνεται προσπάθεια και με άλλες αεροπορικές εταιρείες να διευρύνουν το πτητικό τους πρόγραμμα προς τη Ρόδο. Με αφορμή τον Μαραθώνιο που θα διεξαχθεί στις 9 Απριλίου, τα συνεργαζόμενα τουριστικά πρακτορεία έχουν δημιουργήσει και προωθούν τουριστικά πακέτα. Ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν από τρία χρόνια και σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.

Η προσπάθεια να καθιερώσουμε τη Ρόδο ως προορισμό μεγάλων αθλητικών γεγονότων συνεχίζεται μεθοδικά. Πολλά πράγματα θα συμβάλουν συνδυαστικά στην επέκταση της διάρκειας της σεζόν. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι δρομείς από τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Μέσα από την μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή του Μαραθωνίου της Ρόδου, οι αθλητές Έλληνες και ξένοι, αλλά και οι πολίτες που θα συμμετάσχουν, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να ανακαλύψουν την πόλη μας, την πλούσια της ιστορία και τις ασυναγώνιστες ομορφιές της.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας, για την εξέλιξη της διοργάνωσης;

Η Ρόδος είναι η γενέτειρα των μεγάλων και των περισσοτέρων Ολυμπιονικών της αρχαιότητας: του Λεωνίδα του Ρόδιου, του Διαγόρα, των παιδιών και εγγονών του… Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό και να βοηθήσουμε όσα νέα παιδιά προσπαθούν να διακριθούν στα αθλήματά. Παράλληλα, όπως ανέφερα και παραπάνω, στοχεύουμε στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και στην προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών.

Ευχόμαστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου ο Μαραθώνιος της Ρόδου θα καθιερωθεί ως θεσμός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ευχόμαστε ως διοργάνωση να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ώστε τα χρήματα του αγώνα να διατίθενται στα Δωδεκανησιακά σωματεία στίβου και θα δίνονται σε αθλητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.

Να διευκρινίσουμε ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μαραθώνιος Ρόδου», της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχει επίσης την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.



Η Ρόδος, αν και τουριστική περιοχή, δεν έχει παράδοση σε αθλητικά events. Τι δυσκολίες υπήρξαν στη διοργάνωση;

Η αλήθεια είναι πώς όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχε καμία υποστήριξη. Όταν ρώτησα τον Wayne Kurtz πριν τρία χρόνια τι απαιτεί η διοργάνωση ενός μαραθωνίου, μου απάντησε ότι μια επαφή με τον δήμαρχο θα ήταν αρκετή. Βέβαια κατά τα αμερικάνικα πρότυπα θεωρούσε ότι θα υπήρχε στο δήμο ομάδα να υποστηρίξει ένα τέτοιο γεγονός. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα πόσο μάλλον στην επαρχία.

Να σημειώσω βέβαια στο σημείο αυτό ότι την περίοδο που πρωτοξεκινήσαμε να στήνουμε τον Μαραθώνιο, δεν είχα προσωπικά καμία ανάμειξη με τα κοινά. Η εκλογή μου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η ανάληψη της θέσης της Αντιπεριφερφειάρχη Τουρισμού προέκυψαν στη συνέχεια…

Με μεγάλη προσπάθεια, και έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των ομάδων εθελοντών και των χορηγών μας, στήσαμε έναν άρτιο αγώνα και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε απόλυτα μία τέτοια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Η ομάδα μας έχει δέσει, αποτελείται από αξιόλογα και καταρτισμένα άτομα που με αγάπη και αφοσίωση εμπλέκονται σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Η εμπειρία ήδη τριών χρόνων, τι σας έχει διδάξει;

Έχω πει στο παρελθόν πώς αν ήξερα τι είχα να αντιμετωπίσω, δεν θα το τολμούσα. Τελικά όμως μέσα απ’ όλη αυτή η διαδικασία ανακάλυψα πράγματα που με εξέπληξαν θετικά.

Οι υποστήριξη των εθελοντών, η αγάπη και η ενεργή συμμετοχή του κόσμου με δίδαξαν ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε αυτόν τον τόπο, αρκεί να βρεθεί αυτός που θα το πιστέψει και θα συντονίσει το εγχείρημα, χωρίς να έχει ως κίνητρο το χρήμα.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι κι εφέτος, παρόντες θα είναι και όλοι οι εθελοντικοί Φορείς του νησιού, καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι εθελοντές. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε αυτή την κορυφαία αθλητική εκδήλωση. Ευχαριστούμε και τους χορηγούς που μας στηρίζουν και οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ουσιαστική βοήθεια. Όλοι αυτοί οι υποστηρικτές μας, αναγνωρίζουν την όλη προσπάθεια και μας εμπιστεύονται.

Η αγάπη για τον τόπο μας κάνει να πετυχαίνουμε ακατόρθωτα πράγματα. Αυτό διδάχτηκα προσωπικά από το Μαραθώνιο της Ρόδου!

Τι πρωτοτυπία έχει ο φετινός μαραθώνιος;

Κάθε χρόνο είναι ένας νέος αγώνας. Εξελισσόμαστε διαρκώς. Ακολουθώντας την πλέον δημοφιλή τάση στο παγκόσμιο δρομικό κίνημα, εντάξαμε στο πρόγραμμα μας και Ημιμαραθώνιο, που θα γίνει για πρώτη φορά στη Ρόδο. Όσοι αναζητούν μία μεγαλύτερη πρόκληση από τα 5 και 10 χλμ και δεν είναι ακόμα έτοιμοι για τον Μαραθώνιο, έχουν πλέον την καλύτερη επιλογή!

Επίσης φέτος, τεχνικός Διευθυντής και σύμβουλος της διοργάνωσης είναι ο κ. Νίκος Πολιάς, παλιός πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στο Μαραθώνιο δρόμο, με πανελλήνιο ρεκόρ στο βιογραφικό του. Ο κ. Πολιάς εμπλέκεται πλέον σε διοργανώσεις αγώνων δρόμων σε όλη την Ελλάδα. Έχει άμεσο συνεργάτη τον Σάββα Διακονικόλα, νέο Τεχνικό Σύμβουλο στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου.

Σημειώσετε επίσης ότι ο Μαραθώνιος μας γίνεται την Κυριακή των Βαΐων και έτσι οι δρομείς έχουν την ευκαιρία εάν το θελήσουν, να παρατείνουν την παραμονή τους και να περάσουν ένα ανεπανάληπτο Πάσχα στη Ρόδο. Όσοι παραμείνουν, αξίζει να βρεθούν στη Μεσαιωνική Πόλη και περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του Αγίου Φανουρίου, διακοσμημένα με σκηνές από τα Θεία Πάθη, να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο σε κάποια από τις γραφικές γειτονιές της πόλης της Ρόδου ή της Ιαλυσού και κάνουν Ανάσταση στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου, με θέα τα μοναδικά μνημεία στο ιστορικό Μαντράκι...

Γίνεται πιο ελκυστικός ο μαραθώνιος, τώρα που είναι ανάμεσα στους βασικούς της AIMS;

Η πιστοποίηση του αγώνα από την AIMS οπωσδήποτε δίνει κίνητρο σε κάθε δρομέα που θέλει να αναγνωριστεί επίσημα η απόδοσή του να συμμετέχει. Ενισχύει παράλληλα και το κύρος του αγώνα.

Yπάρχουν συμμετοχές από ξένους; Από ποιες χώρες υπάρχει ενδιαφέρον; Oι Έλληνες πώς ανταποκρίνονται;

Η ανταπόκριση των Ελλήνων δρομέων είναι ιδιαίτερα θετική και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Ο αγώνας έχει πια πιστούς οπαδούς όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είχαμε στους αγώνες μας συμμετοχές από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά! Φέτος υπάρχουν συμμετοχές από την Ευρώπη προφανώς, από την Αφρική, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα δούμε τι εκπλήξεις θα έχουμε.

Διαπιστώνουμε ότι οι δρομείς αναζητούν νέους προορισμούς για να τρέξουν, έλκονται από τις εναλλακτικές διαδρομές και θέλουν να συνδυάσουν την συμμετοχή τους σε ένα αγώνα με διακοπές. Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτει η Ρόδος με το παραπάνω.



Υπάρχει παιδική διαδρομή;

Η παιδική διαδρομή των 1000 μέτρων είναι από τα αγαπημένα κομμάτια της διοργάνωσης. Είναι μία κούρσα για τους μικρούς μας φίλους, πολλοί από τους οποίους σίγουρα θα είναι οι μελλοντικοί μαραθωνοδρόμοι. Είναι πραγματική απόλαυση να βλέπεις τα παιδιά να τρέχουν με χαμόγελο και ενέργεια!

Υποστηρικτής του παιδικού μας αγώνα είναι η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζει και μας βοηθά στη διοργάνωση του Μαραθωνίου. Έχει μία σημαντική δράση στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Ποιες άλλες αθλητικές δράσεις έχετε αναλάβει;

Όπως ανέφερα παραπάνω, στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να καθιερώσει τη Ρόδο ως προορισμό μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πάνω σ’ αυτό το στόχο έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα. Η Ρόδος φιλοξενεί πλέον μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πέραν του Διεθνούς Μαραθωνίου κυρίως κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 λαμβάνουν χώρα στη Ρόδο τρεις διεθνούς ακτινοβολίας ποδηλατικές εκδηλώσεις με τη σφραγίδα της UCI. Τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Τριάθλου “Ocean Lava Rhodes” που διεξήχθη για πρώτη φορά το 2016 με επιτυχία. Στις αρχές Μαΐου θα διεξαχθεί το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα tae kwon do παραλίας. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο και πρωτότυπο για τα δεδομένα του tae kwon do πρωτάθλημα που «λανσάρει» η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό στη Ρόδο! Επίσης στις 24 με 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Rhodes Open ITF Senior 2017. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί το Run Greece ενώ θα αναβιώσει το Rhodes Circuit. Το test event που έγινε τον Ιανουάριο ήταν απόλυτα πετυχημένο.

Πέρα από αυτές τις διοργανώσεις, οι οποίες γίνονται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί και άλλα event τα οποία υποστηρίζουν το ένα το άλλο και όλα μαζί βοηθούν στην ενίσχυση της φήμης της Ρόδου ως προορισμού αθλητικών διοργανώσεων και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *