ροή ειδήσεων

Το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» ξανά στη Μεσόγειο


Την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά»
στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και ενός άλλου σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ομιλία του προς την 8η γενική συνέλευση της ένωσης εταιρειών διαχείρισης ηλεκτρικού, στην Αγκυρα, ο κ. Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προωθήσει φέτος νέα ερευνητικά προγράμματα «στις δύο θάλασσες της Τουρκίας», με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσης, υπογράμμισε πως θα διεξαχθούν ερευνητικές γεωτρήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο υπουργός και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν είχε ισχυριστεί πρόσφατα πως πάνω από το 60% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται την κυριότητα και την εθνική κυριαρχία των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τόνισε πως το 2017 θα είναι σημαντική χρονιά για τις θαλάσσιες έρευνες, «θα είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εξαγγελίες Αλμπαϊράκ προοιωνίζονται ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς η Αγκυρα είχε πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες πριν από δύο χρόνια, σε κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, που διακόπηκαν μετά την αντίδραση της Λευκωσίας (απείλησε με αναστολή του διακοινοτικού διαλόγου) και την πίεση της Ουάσινγκτον.
Ονειρεύονται... αγωγό

Η Τουρκία δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να μεταφερθούν οι ενεργειακοί πόροι της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου μέσω αγωγού από τα κατεχόμενα προς το τουρκικό έδαφος, με σκοπό να περνάει το φυσικό αέριο στο τουρκικό σύστημα αγωγών και να προωθείται προς την Ευρώπη.

Αυτή η προοπτική έχει ατονήσει, αν δεν έχει εγκαταλειφθεί, καθώς απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη λύση του Κυπριακού, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Επίσης, η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και η πολιτική Ερντογάν φοβίζουν τις κυβερνήσεις της περιοχής, του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένου, καθώς ένας αγωγός απαιτεί σχέσεις σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Ομως, αν ο αυτός ο αγωγός φαίνεται να ναυαγεί, τα σχέδια της Αγκυρας για γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο ξεδιπλώνονται ταχύτατα.

Ο Αλμπαϊράκ έκανε λόγο για έναρξη των ερευνών στο τέλος Μαρτίου και δεν αποκλείεται να θέλει η Αγκυρα να χρησιμοποιήσει τα ερευνητικά σκάφη ως φορέα εθνικιστικής προπαγάνδας και καταγραφής διεκδικήσεων, με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν ανήκουν στην Τουρκία.

Αλλωστε, πέραν της κυπριακής ΑΟΖ, υπάρχει και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, την οποία συχνά-πυκνά δεσμεύουν οι Τούρκοι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *