ροή ειδήσεων

Εξηνταδύο νέες παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα παρά τα πρόστιμα


Νέες παράνομες χωματερές δημιουργούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ πρόστιμο εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΚΑΪ, σε όλη την Ελλάδα εντοπίστηκαν 62 νέες παράνομες χωματερές από τις οποίες οι 45 σε περιοχές της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.

Για αυτά τα σημεία, η Ελλάδα οφείλει να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο για την περιβαλλοντική ευθύνη.

Από τον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος, λειτουργούν σήμερα 20 παράνομες χωματερές ενώ το πρόστιμο που έχει πληρώσει η χώρα μας, ύστερα από απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, φτάνει τα 42 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει για πρώτη φορά πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές. Το πρόστιμο καταβάλλεται κάθε εξάμηνο, μέχρι το οριστικό κλείσιμο και την αποκατάσταση. Η τελευταία ενημέρωση των κοινοτικών αρχών για την πορεία αποκατάστασης των χωματερών έγινε πριν από ένα μήνα, στις 2 Δεκεμβρίου 2016.

Η πλειονότητα των ενεργών χωματερών είναι στα νησιά και στην Πελοπόννησο. Παράνομη χωματερή σε λειτουργία εξακολουθούν να έχουν: Αντικύθηρα, Ικαρία (2), Κάλυμνος, Κέα, Κύθηρα, Λέρος, Μήλος, Σαντορίνη, Σίκινος, Σίφνος, Πάτμος και Υδρα, ενώ μία έχει απομείνει και στη Νότια Εύβοια.

Οι υπόλοιπες έξι ενεργές χωματερές βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Οι δύο στην Ηλεία (που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), τρεις στη Μεσσηνία (Μεσσήνη, Τριφυλία, Οιχαλία) και μία στην Αρκαδία (Τρίπολη). Οι δύο τελευταίες περιοχές ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ενα εξάμηνο μετά (2 Ιουνίου 2015) η χώρα κατέβαλε 10,4 εκατ. ευρώ, έχοντας μειώσει κατά 103 τις παραβάσεις. Το επόμενο εξάμηνο (2.12.2015), η χώρα κατέβαλε 9,8 εκατ. ευρώ, έχοντας μειώσει κατά 20 τις παραβάσεις. Τέλος, στις 2 Ιουνίου 2016 η χώρα κατέβαλε 7 εκατ. ευρώ, καθώς οι παραβάσεις είχαν μειωθεί περαιτέρω κατά 72. Συνολικά, λοιπόν, για τις παράνομες χωματερές μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί περίπου 41 εκατ. ευρώ (10 εκατ. εφάπαξ συν 31 εκατ. στα τέσσερα εξαμηνιαία πρόστιμα).

Η Ελλάδα έχει επίσης καταβάλει μέχρι τώρα περίπου 17 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε πέντε μεγάλες πόλεις. Με δεδομένο ότι οι υποδομές δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί, μέρος του προστίμου θα πρέπει να καταβάλλεται τουλάχιστον έως το 2020.

Η χώρα μας κατέβαλε ακόμα 10 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.



Πηγή: http://www.skai.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *