ροή ειδήσεων

Ακόμη να συνέλθει ο Ερντογάν από το αμερικανικό «χαστούκι»


Η σύλληψη στις ΗΠΑ ενός κορυφαίου τούρκου τραπεζίτη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε μια σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είναι μια «εντελώς πολιτική» κίνηση, υποστήριξε σήμερα ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Το στέλεχος της Halkbank κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δικάζεται ήδη. Ο Μποζντάγ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τον Ζαράμπ ή την Τουρκία.

Η σύλληψη κλιμακώνει μια υπόθεση που τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τη δίωξη κατά του Ζαράμπ με «απώτερες σκοπιμότητες». Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο 2016 στο Μαϊάμι.

«Δεν υπάρχει σ’ αυτό τίποτε νομικά υγιές και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εντελώς πολιτική σκευωρία», δήλωσε ο Μποζντάγ μιλώντας στο δίκτυο A Haber. «Έχει στόχο να αμαυρώσει το κράτος, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας».

Οι μετοχές της Halkbank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, υπέστησαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μια ημέρα, κατά 14% μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Χακάν Ατίλα. Σήμερα σημείωσαν αύξηση 0,7%.

Ο Ατίλα κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Ζαράμπ για να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω αμερικανικών τραπεζών για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων οντοτήτων στη χώρα αυτή.
Η σύλληψή του έχει προκαλέσει ταραχή στο περιβάλλον Ερντογάν καθώς ο αντιπρόεδρος της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παραίτηση τέσσερις υπουργοί.
Νέες απειλές από τους Τούρκους

Η Τουρκία θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές κινήσεις αναφορικά με τη σύλληψη ενός κορυφαίου τραπεζίτη της τουρκικής τράπεζας Halkbank, δήλωσε σήμερα (30/3) ένας σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της Halkbank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δικάζεται ήδη.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, ο προεδρικός σύμβουλος Τζεμίλ Ερτέμ δήλωσε επίσης πως περιμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας θα υπερβεί το 2,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Σχόλια

Δείτε επίσης

εικονογράφημα

εικονογράφημα
loading...
Εγγραφείτε